Home Belgisch SOUND TRACK: GALINE

SOUND TRACK: GALINE

by SANDRA REGENT

Galine is artist in residence van Wilde Westen in Kortrijk. Eerder dit jaar stelde ze op Record Store Day haar debuut ep Glo voor met dromerige, fraaie indiepop. Verwacht je aan krachtige, veelzijdige rijke composities versus minimalistische pareltjes die op hun beurt afgewisseld worden met bombastische synthriffs, zware baslijnen en dramatische vioolgeluiden. Neen, saai wordt het bij deze veelbelovende jongedame nooit. Op 5 oktober kan je haar live aan het werk zien tijdens de voorrondes van Sound Track in De Kreun, Kortrijk.

Waar komt de naam Galine vandaan en stel je maar eens voor!
Galine is mijn voornaam en aangezien die weinig voorkomt, heeft het mij veel tijd bespaard om een artiestennaam te zoeken. Ik sta niet alleen op een podium, ik speel met Esther Coorevits, Wouter Vandersyppe, Sven Sabbe en ook onze geluidsman Stefaan is een deel van het Galine-team geworden.

Hoe moeten we je muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Ik speel al muziek van zolang ik mij kan herinneren, maar met deze formatie speel ik nu een jaar. Ik speelde vroeger alleen, zo’n singer-songwriterconcept, maar toen ik de eerste ep Fabulae begon te maken en mijn liefde voor synths en elektronische drumsounds integreerde in mijn muziek, wist ik dat ik een band ging nodig hebben om het live waar te maken.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen je passie is?
Muziek is voor mij altijd zeer logisch geweest, iedereen in het gezin bij ons speelt iets, bij mijn ouders enkel als hobby maar mijn zus is professioneel operazangeres, mijn oma was pianiste, mijn neef is net gestart met een studie muziekproductie. Ik vind passie zo’n beladen woord dat enkel in extremen functioneert, terwijl muziek voor mij meer een constante en een zekerheid is. Ik zal het zo zeggen: ik heb mij geen vragen gesteld toen mijn moeder mij in de muziekschool dropte en doe dat tot op heden ook niet.

Wat maakt volgens jou de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
Als ik het vergelijk met de Nederlandse, denk ik dat er bij ons veel meer indie en alternative op de radio gedraaid wordt. Dat kan positief zijn, aangezien deze genres ietsje meer mainstream worden, maar daardoor verliest het woord alternative wel aan betekenis.

Wie zijn voor jou inspiratiebronnen en hoe zou je muziek het best omschreven moeten worden?
Dat is een vraag die mij het afgelopen jaar veel is gesteld en waar ik nog steeds moeite mee heb om deze te beantwoorden, omdat ik zoveel luister en heel veel namen altijd vergeet te vermelden. Voor mijn muziek put ik denk ik het meest inspiratie uit Lapsley, Sylvan Esso, Jessie Ware en Banks.

Ik luister ook veel naar synthpop zoals College, Electric Youth etc.  Maar ook heb ik heel