Home ReviewsLuminous Gold WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Quadrophonia

WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Quadrophonia

by Serge Timmers

Een alfabet maken met Belgische acts lijkt gemakkelijker dan het is. Toegegeven, voor zowat elke letter kan je wel een tiental bands en artiesten verzinnen, behalve dan voor die paar vervelende medeklinkers, de Q en de X. We zochten ons te pletter maar uiteindelijk lag de Q ons gewoon in ons gezicht uit te lachen, zo bleek. We waren de new beat en dance-sector een beetje uit het oog verloren. Ergens is dat een beetje een schande en een ware mea culpa dringt zich dan ook op. Sorry, Quadrophonia, sorry dat we niet meteen aan jullie dachten en sorry, new beat, toch een genre om als Belg trots op te zijn.

Olivier Abbeloos uit Aalst begon op z’n 13de te oefenen met de draaitafels die hij van zijn ouders gekregen had. Vier jaar later begon hij zelf muziek te maken, en dat onder verschillende aliassen. Zijn eerste single was Even Now, onder de noemer L&O (waarbij de L staat voor Luc Devriese, die we ook kennen van, onder andere, Beat Empire, Interstellar Overdrive, Neon en The Caravan). Abbeloos is, samen met Patrick De Meyer, ook verantwoordelijk voor Anasthasia van T99. De Meyer is ook de man achter Pump Up The Jam van Technotronic. Misschien begin je al te beseffen dat we hier met een gigantisch aandeel in de Belgische muziek te maken hebben.

De grote doorbraak kwam er in 1990, met de megahit Quadrophonia, die Abbeloos schreef met de Nederlandse producer Lucien Foort. Holographic Hallucination en Warp Factor 1 waren twee andere projecten van beide heren. Quadrophonia kwam terecht op zo’n 200 verzamel-cd’s en kan dertig jaar na datum nog steeds garant staan voor volle dansvloeren. Het oh zo herkenbare synth-riedeltje kan dagenlang in je kop blijven hangen. De fans moesten ook niet lang wachten op een full-cd, Cosmic Jam, en op een nieuwe single Wave Of The Future. Uiteindelijk hield Quadrophonia ermee op. Het was immers ongelooflijk moeilijk om het succes van Quadrophonia te herhalen.

Toch staat Abbeloos niet stil. Ook vandaag is hij nog volop actief als producer. De laatste jaren heeft hij singles, ep’s en albums uitgebracht onder zijn eigen naam, soms solo, soms met collega’s als Analog Devices en Time Traveler. Die platen ademen nog steeds dezelfde sfeer en dezelfde intensiteit als in de begindagen van new beat, house en trance. Maar, en dat weet zowat iedereen, Quadrophonia zal voor altijd een klassieker blijven en zal voor altijd in de harten van de fans gebrand staan.

FacebookInstagram Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More