Home LiveFoto's Gullegem Metal Festival (13/04/2024)

Gullegem Metal Festival (13/04/2024)

by Johan Vanparys

Op de tweede dag van het Gullegem Metal Festival begint de Metal Battle om 10 uur onder een stralende zon. Bands strijden om de kans om volgend jaar als opener te spelen. Het is een showcase van talent en passie, waarbij de winnaar een plek in de metalgeschiedenis verdient.

Dalver, een driekoppige band uit Lokeren, brengt een mix van hardrockende riffs en postmetalinvloeden, gekruid met een vleugje sentiment. Met Tim Wille aan de drums, Steffen Verhofsté op bas en Morijn Aper op zang en gitaar, hebben ze de uitdagende taak om Gullegem op te schudden.
Hoewel de band een degelijke set neerzette, slaagden ze er niet helemaal in om het publiek te overtuigen.

Ondanks hun relatieve onbekendheid wist Despite Us, een hardcore-/deathcoreband, het podium in Gullegem te betreden met de ambitie om het publiek te veroveren. Hun optreden bracht krachtige vocalen en meeslepende riffs, maar helaas bleek het niet genoeg om als overwinnaar uit de strijd te komen.

Death Fury, een thrash-/deathmetalband uit de regio Oostende, is sinds februari 2023 actief en treedt regelmatig op. Ondanks hun relatief korte tijd samen op het podium, leveren ze een indrukwekkende set af. Hun optreden is van begin tot eind meeslepend, wat hen terecht de winnaar maakt van de Metal Battle 2024.

Je kunt ze binnenkort ook zien op evenementen als Hugginns Awakening Fest in Oostende (11 mei 2024) en Coqrock in De Haan (6 juli 2024). De anticipatie is al voelbaar voor hun optreden als opener op het Gullegem Metal Festival 2025.

Gelukkig is De Dwarsschuur volledig brandveilig verklaard, anders zou het podium waarschijnlijk al in vuur en vlam gestaan hebben vanaf het eerste nummer van Cobracide, de winnaar van de Metal Battle 2023, die dit jaar de tweede dag van GMF 2024 opent.

De vijf jonge muzikanten uit Brugge hebben het afgelopen jaar een schat aan ervaring opgedaan en zijn bezig zich te transformeren tot een opmerkelijk thrash-/metalfenomeen, compleet met een uniek imago. Ze lijken klaar te zijn om in de toekomst nog veel meer successen te behalen en menig publiek te overdonderen.

Cathubodua, een symfonische metalband, neemt je mee op een reis door een wereld vol fantasie en drama. Recentelijk brachten ze hun album Interbellum ten tonele tijdens een indrukwekkende show in de DVG club in Kortrijk, waar frontvrouw Sara Vanderheyden haar verhaal vertolkte, bijgestaan door het kenmerkende vioolgeluid van Arvid Vermote. Gedurende 50 minuten worden festivalgangers ondergedompeld in de mythische fantasiewereld van Cathubodua.

Factured Insanity, afkomstig uit Moorsele, staat bekend om hun technische brutal deathmetal. Sinds 2004 zijn ze een constante aanwezigheid op zowel grote als kleinere evenementen. Hun optreden was indrukwekkend, maar sommigen vonden het misschien iets té gefocust op technische aspecten. Hun laatste album Massive Human Failure uit 2020, belichaamt perfect de muzikale richting die de band momenteel volgt.

Mordkaul, heeft sinds de release van hun album Dress Code: Blood in 2021 een opmerkelijke progressie doorgemaakt. Dit jaar verdienen ze een plek op het podium van Alcatraz Metal Meeting, dankzij hun unieke fusie van Zweedse en Amerikaanse deathmetal van uitzonderlijke kwaliteit. Hun muziek, ooit gekenmerkt door pure melodieën in de deathmetal, heeft zich ontwikkeld tot een verfijnde mix die de grenzen van het genre overstijgt.

Mantah, een moderne metalband met een knipoog naar de jaren ’90, kwam tot leven eind 2019 dankzij de samenwerking tussen ex-Spoil Engine-gitarist Bart Vandeportaele en Fields Of Troy-zanger Sven Herssens. Hun energieke optreden op Alcatraz vorig jaar deed meteen de schuur op zijn grondvesten daveren. De aanstekelijke beats en krachtige melodieën konden zelfs de meest ingetogen toeschouwers niet onberoerd laten. Met elke show lijkt Mantah te evolueren en te verbeteren en het publiek kan niet anders dan meegesleept worden in hun groei. Hit na hit wordt luidkeels meegebruld, terwijl de band steeds strakker en zelfverzekerder wordt.

Dudsekop, oorspronkelijk een COVID-project van King Hiss-gitarist Josh Fury en Burt, de voormalige drummer van After All, is nu uitgegroeid tot een volwaardige liveband. Met Tijs aan het roer, die zijn publiek op een unieke manier bespeelt, en Josh Fury die samen met hem het publiek constant uitdaagt, zorgt Dudsekop voor een onvergetelijke ervaring. De zang, in oud-Iepers, varieert van explosief geweldig tot Scandinavisch aandoenlijk. Het lijkt erop dat Dudsekop nog lang niet klaar is om zijn laatste noot te spelen.

Bark mag het feestje afsluiten, en hoe! Hun muziek, doordrenkt met invloeden van punk, hardcore, metal en trash, klinkt als een ontembare horde blaffende honden die losgelaten is. Na hun optredens op Alcatraz in 2018 en 2022 zijn ze nu helemaal terug anno 2024, en dat is niet zonder reden. Ze hebben hun plek op het podium verdiend.

Samen met hun trouwe fans vormen ze een hechte roedel die de hele zaal op zijn kop zet. Het is een briljante afsluiter van een opnieuw zeer succesvol festival. We kijken er al naar uit om elkaar weer te zien in 2025.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More