Home Interview MALFESTED

MALFESTED

by Kurt Van Camp

Onlangs liet het Kortrijkse MALFESTED zijn debuutep los op de metalminnende mensheid. We mailden ze enkele vragen door die ze ontsmet terug in onze mailbox dropten.

openingstrack en titelnummer Shallow Graves

Proficiat met de knappe release. Niet alleen bij Luminous Dash waren we onder de indruk, maar blijkbaar vele magazines weten jullie ep wel te pruimen. Wat is jullie reactie op deze lovende kritiek?
Dank u, we zijn zelf heel tevreden met onze release en het is fantastisch om te horen dat dit gesmaakt wordt. 

Ik denk dat het juiste woord wel “overdonderend” is. We zijn zelf trots op ons debuutep maar blijven wel realistisch dat er altijd voor- en tegenstanders zijn van elk genre, zeker bij meer extreme als death metal. Dus om dan zo’n positieve reacties te krijgen, is voor ons wel een extra motivatie om door te gaan. 

Wat is het vreemdste dat je al las in de reviews? 
Niets vreemd maar we zijn wel verwonderd dat het niet enkel beluisterd wordt maar ook ontleed en goed onder de loep genomen. Wij verwachtten eerder beoordeeld te worden op kracht en brutaliteit als death metal band maar er wordt ook veel aandacht besteed aan lyrics, iets waar wij veel tijd in gestoken hebben.

We zouden wel graag weten wie er achter de band zit. Willen jullie je voorstellen, of is het nog even een geheim? Zo ja, wat is de reden om alles nog geheim te houden? Dit album klinkt namelijk niet als een album dat werd opgenomen door ‘nieuwelingen’, maar door een band die weet wat ze wil. Eentje met ervaring.
Het is nooit de bedoeling geweest om dit geheim te houden maar geven dit niet prijs voor de simpele reden dat we hier (nog) geen nood aan hebben. Live shows zijn helaas niet mogelijk in deze periode. Malfested is zeker geen ééndagsvlieg maar voorlopig meer een “studioproject” dan een fulltime band. 

Het klopt dat we elk al wat jaren ervaring hebben met verschillende andere bands en projecten en sommige zijn daar nog steeds zeer actief mee bezig. 

Hoe zit het met de geschiedenis van Malfested? Hoe kwamen jullie ‘samen’, hoe gebeurden de repetities, want dat was niet zo evident de laatste tijd?
Onze gitarist had Shallow Graves al kant en klaar. Hij en onze zanger zitten regelmatig samen voor een babbel en een drankje en beslisten dat de lockdown de perfecte periode was om hiermee in studio te duiken. Repetities waren niet van doen voor ons (en ook niet mogelijk), onze gedachten zitten momenteel niet bij optredens maar eerder bij muziek schrijven.

De release kwam uit op 2 november, de dag van de doden. Jullie vermeldden dat dit de ideale dag was omdat de plaat vertelt over het gevecht tussen de doden en de ondoden. Hoe zien jullie dit concept dan?
Ons albumconcept gaat inderdaad over de doden die herrijzen en geleid worden door een demon. De release was voorzien in deze periode en het kwam ons dus gewoon goed uit. Het leek ons wel leuk om dit te kunnen releasen op de dag van de doden. Blijkbaar wordt dit ook zo ervaren door onze fans. 

Wat was het moeilijkste moment tijdens het schrijfproces/opnameproces?
Eenmaal het startschot was gegeven voor de opnames is alles heel vlot verlopen en hebben we alles heel snel kunnen realiseren. Afspraken op voorhand maken en alles goed communiceren is heel belangrijk. Het moeilijkste is misschien wel om je planning te maken en het eindresultaat al voor ogen zien en alles wat er bij komt te kijken. Als je dit al hebt, is het kwestie van te volharden en je motivatie te houden.
Voor ons was het moeilijkste dat onze studio engineer meer dan eens in quarantaine werd geplaatst en zo onze studiotijd onderbrak. 

Is er een link met het artwork? Wie was hiervoor verantwoordelijk?
Er is een duidelijke link met het artwork. We wilden een subtiele cover die wel een duidelijke sfeer creëert voor de verhaallijn. Dit werd verwezenlijkt door onze zanger op een gezellige avond samen met wat biertjes. We doen nog altijd liefst alles zelf. DIY baby!

Komt er nog een vervolg op dit concept of gaan jullie het in de toekomst in een andere richting zoeken?
Het volgend plaatje heeft sowieso een ander origineel concept maar dat sluit niet uit dat er een vervolg komt op Shallow Graves in de toekomst. Een verhaal schrijven in lyrics was een leuke uitdaging en Shallow Graves lonkt wel naar een sequel. We zijn grote fans van dark fantasy en horror dus verwacht vooral meer van dit in onze toekomstige projecten.

Zie je in het verlengde van 2 november nog enkele andere leuke releasedata?
Hebben we nog niet bij stilgestaan. Dit kwam in dit geval gewoon goed uit voor ons. Wij hebben onze release niet onnodig uitgesteld om op deze dag terecht te komen. Het album was klaar en deze dag leek ons wel gepast.Met wat zoeken zijn er zeker wel nog leuke data om deze te gebruiken voor een gepaste release. Vb een vrijdag de 13de, Halloween, …

Welke doelen hebben jullie als band? Hoe groot zien jullie het?
Op dit moment zijn we studiogericht en al druk bezig aan volgende album. Ons doel is om dit in 2021 te releasen en opnieuw meer mensen te kunnen bereiken hiermee. Wie weet krijgen we zo een mooi aanbod om ons op het podium te begeven. 

Kan ieder bandlid één Belgische release geven die hij/zij/x ziet als ‘moet je minstens 1x gehoord hebben’ in je leven. En neen, niet die van jullie, die hebben wij al aangeraden.
Het is zeer moeilijk om maar 1 te kiezen want ons kleine landje blinkt uit in veel verschillende subgenres.

Ons lijstje zou zijn:
Carnation – Where Death Lies. Chapel of Abhorrence was al goed maar deze is nog 10x beter.

Morda – Azerion. De metalcore release die ons allemaal omver heeft geblazen toen we jong waren.

When Plagues Collide – Tutor Of The Dying. Topplaat van topmuzikanten

Aborted – The Archaic Abattoir. Veel fans vonden deze niet hard genoeg maar het opende mijn ogen als songwriter hoe divers deathmetal kan en mag zijn.

Deformity – Misanthrope. Legendarisch H8000 death/thrash metal

Hebben jullie nog een ‘levenswijsheid’ te delen met jonge, startende bands?
Maak duidelijke afspraken en houd je er aan. Communiceer goed met elkaar en houd het vooral ook leuk samen. Laat je niet demotiveren als niet alles verloopt zoals verwacht. Kopieer je grote voorbeeld niet gewoon, wees creatief – zoek je eigen sound. 

Laatste ronde…omschrijf MALFESTED als in een achrosticon (naamgedicht) 

M = Manifested during the great plague 
A = Always ready to rock 
L = Ladies want our babies 
F = Fellas want to be cool just like us 
E =Expect the unexpected 
S =Support your locals 
T =This question feels like homework
E =Enough of this.. 
D = Death Fucking Metal – baby! 

Dank je voor de moeite en nog veel succes!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More