Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een gevoel van vreugde en verbondenheid, een instrumentale creatie van meer dan 10 minuten, een vintage randje, één van de beste Belgische bluesrockbands en een muzikale reis die zich niet laat vangen in één genre.

Benieuwd? Luister dan zeker naar onze wekelijkse Luminous Belge op woensdag met volgende artiesten: Isbells, Les Cyclades, Billie Congé, Boogie Beasts en Monoko.

Vorig jaar bracht Isbells het album Basegemiti uit waarop te horen is dat frontman GaëtanVandewoude zich beter in zijn vel voelt en die feelgood vibe verwerkte in zijn nieuwe composities. In diezelfde lijn ligt ook het nummer Celebration dat in 2013 verschillende keren op de radio te horen was maar nooit officieel verscheen. Daar komt nu verandering in want ter gelegenheid van Record Store Day is het nummer vanaf 20 april te verkrijgen op vinyl single en digitaal, met op de b-kant het nieuwe nummer The More The Merrier.

Met Celebration wil Vandewoude het gevoel van vreugde en verbondenheid vertolken en het belang benadrukken van te genieten van elk moment. Het is dan ook een pure feelgood song, alleen al de vrolijke blazerspartijen in de intro maken je dag goed. Gaëtan zingt met zoveel positiviteit en aanstekelijkheid dat er spontaan een lach op ons gezicht komt.

Het is een schande dat Isbells dit nummer zo lang in de kast liet liggen. Het is een ode aan het leven waar iedereen goed gezind mee zou wakker worden.

Het lawaai van cycladen (in dit geval ergens tussen de IJzer en het Griekse eiland Patmos) voltrekt zich opnieuw in een nieuwe creatie van het techno-geïnspireerde, Brusselse duo Les Cyclades. En dat ‘lawaai’ verklankt zich zacht bruisend in Épigone, een tweede voorsmaakje van hun aankomende album Glika.

Met deze meeslepende instrumentale creatie van meer dan 10 minuten, kan je niet van ‘een song’ spreken, uiteraard. Een werkstuk, een anthem, dat je meeneemt op een trip die langzaam opbouwt naar een opwindende trance, gevuld met elektronica, blaasinstrumenten en intelligent geplaatste ‘gevonden geluiden’.

Een nummer dat overal kan aarden, in eender welke sfeer, ergens tussen Belgische bruisende scenes en Grieks mysticisme.

Indra De Bruyn studeerde af als actrice aan de toneelschool in Gent maar keerde tijdens de pandemie terug naar haar eerste liefde: de muziek. Op het einde van de lockdowns trok ze met een paar vrienden naar een repetitielokaal om te zien wat ze aankon met haar stem en hoe haar eigen liedjes klonken als deze gespeeld werden met muzikanten. Uiteindelijk vormde ze dan haar band Billie Congé waarmee Indra met Anton Geerts, Len Bynoe, Reindert Swaegers en Bram Vervaet een combinatie brengt van indiefolk, americana en rock.

Forgotten is hun tweede single, het is een ode aan alles wat een mens kan vergeten zijn over een liefde die nooit echt was. Het is een mysterieuze, donkere song waaraan Vervaet met zijn gitaar een gevaarlijk tintje geeft. De Bruyns prachtige warme stem past perfect.

Het nummer lijkt weggelopen uit een of andere film van Quentin Tarantino. Het heeft een vintage randje maar klinkt toch eigentijds.

Doen we het niet allemaal? Zelfs de verstokt bewuste vrijgezel? De liefde najagen. Op één of andere manier, elk via onze eigen weg.

En ook één van de Belgische beste bluesrockbands doet dat, zo blijkt uit hun nieuwe single Love Chase. Het nummer laat ons proeven van hun aankomende album Neon Skies & Different Highs. Boogie Beasts kan je dan ook als écht Belgisch beschouwen, al was het maar omdat de band bestaat uit twee Waalse en twee Vlaamse bandleden.

Voor dat nieuwe album wilde het viertal de bluestradities wat lossen en helemaal hun ding doen: “Voor dit album kozen we voor een andere aanpak. Toen we in 2021 aan Love Me Some begonnen te schrijven, was Patrick nog maar net bij de band. Door de gekende omstandigheden waren we genoodzaakt om op afstand te werken en de songs in enkele dagen, tussen de lockdowns door, op te nemen. Na Blues From Jupiter (2022) – dat een eerbetoon aan onze bluesroots was – wilden we ook niet opnieuw een traditionele plaat maken. Integendeel, nog meer dan ooit hebben we ons eigen ding gedaan. We hebben deze keer ook veel meer tijd gestoken in demo’s en preproductie, en meer aandacht besteed aan melodieën en samenzang. Neon Skies & Different Highs is dan ook een echte studioplaat geworden.”

Dat Patrick Louis (zang en gitaar), Fabian Bennardo (harmonica), Jan Jaspers (zang en gitaar) en Gert Servaes (drums) hierbij meer rockelementen uit hun kast haalden, horen we alvast in Love Chase. Want liefde is wild. Liefde is pure rock-’n-roll. Liefde danst en ZZ-Top zit er ook voor iets tussen, laat Boogie Beasts weten: “ Ergens in de zomer van 2022 kwamen Jan, Patrick en producer Koenraad een eerste keer samen in Studio Jupiter, in Tongeren, om enkele ruwe ideeën op te nemen. Koenraad liet een of andere drumsample lopen waarop Patrick de catchy basriff speelde. Tijdens de daaropvolgende repetities probeerden we er een heel arrangement rond te bouwen om uiteindelijk alles weer te strippen tot dezelfde basisriff. Gewoon grooven, dachten we. Met een pompende mondharmonica, een funky koebel en een smerig gitaartje. De lyrics schreef Jan enkele weken later tijdens een busrit en zo ontpopte het ruwe idee zich tot een soort ZZ-Top-achtig dancenummer.”

Verken de diepten van de onderwaterwereld van de elektronische muziek met Firefly van Monoko, producer en componist met wortels in België en Zweden, die momenteel zijn thuis heeft gevonden in Brussel.

Monoko’s creatieve reis is diep verankerd in de studio’s, waar hij aanzienlijke tijd heeft gespendeerd aan uiteenlopende projecten voor diverse artiesten. Nu heeft hij de sprong gewaagd naar zijn eigen soloproject, een muzikale reis die zich niet gemakkelijk laat vangen in één genre. Met elementen uit elektronica, UK garage, IDM, breakbeats, pop en ambient muziek, weeft hij een unieke soundscape.

Firefly werpt al een glimp op wat Monoko ons in 2024 te bieden heeft, met nieuw werk dat gedurende het jaar zal verschijnen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More