Home nieuws European Jazz Conference komt in september naar Gent

European Jazz Conference komt in september naar Gent

by Björn Comhaire

Van 12 tot 15 september 2024 halen VI.BE, JazzLab, Ha Concerts en Europe Jazz Network de prestigieuze European Jazz Conference (EJC) naar Gent. Op het vierdaagse programma staan tal van netwerksessies, keynotes, panels en showcaseconcerten. EJC is een uitgelezen kans voor de Belgische jazzartiesten van het moment om zich te tonen aan honderden (inter)nationale jazzprofessionals en -liefhebbers. De organisatie maakte zonet de line-up bekend.

Een professionele jury selecteerde 20 Belgische projecten om een showcaseconcert te spelen tijdens het officiële programma van de European Jazz Conference, powered by Sabam for Culture en PlayRight.

Proficiat Aki, Aleph Quintet, Camille-Alban Spreng’s ODIL feat. Nina Kortekaas, De Beren Gieren, Donder, Eve Beuvens “Lysis”, Fnussjen, GingerBlackGinger, Karen Willems’ ‘Terre Sol Four’, Julien Tassin Quartet, Le Monde Merveilleux de Pépito, MDCIII, NΔBOU, Orchestra Nazionale della Luna, Under the Reefs Orchestra, Schntzl, Stéphane Galland & The Rhythm Hunters, Vitja Pauwels’ Early Life Forms en Wajdi Riahi Trio.

Verder speelt ook het Noorse trio Liv Andrea Hauge een showcase tijdens de conferentie. Zij wonnen vorig jaar de EJN Zenith Award for Emerging Artists, een wedstrijd die sinds 2019 de schijnwerpers richt op een opmerkelijk Europees jazzensemble of -soloproject. Winnaars spelen in het land waar de conferentie dat jaar plaatsvindt.

De concerten vinden plaats op verschillende hotspots verspreid over Gent: van Ha Concerts, Wintercircus en Muziekcentrum De Bijloke tot Hot Club Gent en Missy Sippy. Voor de officiële opening van het Wintercircus en haar immersive geluidssysteem presenteert Schntzl er – op vraag van EJC – een unieke set die volledig draait rond de 360° ervaring.

Naast showcaseconcerten bestaat het programma van EJC uit een ledendag op donderdag en een reeks panels, discussiegroepen en keynotes op vrijdag en zaterdag. Het hoofdthema is “Tomorrow Comes Today”. Subthema’s zijn daarbij onder meer: een duurzame toekomst, het potentieel van AI, tewerkstelling in de jazz, inclusie over de generaties heen en storytelling naar een jong publiek. Op zondag sluit EJC af met culturele tours en pianoconcerten door de stad.

Tijdens de European Jazz Conference toont Gent zich als een echte jazzstad, en daar kan iedereen van meegenieten. Zo zijn tickets voor bepaalde concerten van Stuff. en Schntzl in het Wintercircus afzonderlijk verkrijgbaar. Ook een aantal concerten in cafés en in Ha Concerts staan open voor het brede publiek.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More