Home Belgisch D:ZINE + DER KLINKE Brugge, Owla (20/04/2024)

D:ZINE + DER KLINKE Brugge, Owla (20/04/2024)

by Hans Lenvain

Der Klinke zou voor zijn 15-jarig bestaan met iets op de proppen komen en ze zouden dat geheel ook opnemen voor een eventueel live album. Tot zover onze kennis toen we ons zaterdagavond naar de Brugse binnenstad begaven… Maar een feestje met Der Klinke laten we niet aan ons passeren, al zou het concept zijn dat ze een hele avond op een strandemmer zouden trommelen of een panfluit met een bellenblaas zouden combineren.

Een omgebouwde kerk was aangekleed als een heuse concertzaal, wat zaal Owla in wezen ook is. Dus dat kwam goed uit. Een mooie setup op het podium wachtte om gebruikt te worden, achteraan een mooie LEDwall. Die verraadde dat D:Zine als eersten het podium zouden bestijgen. En zowaar, dat gebeurde ook klokslag 20u30.

© Hans Lenvain

D:Zine brengt zeker en vast niet de zwaarste new wave of de meest ruige variant van een ander genre (electro, pop, wave,…) maar muzikaal zit het wel verdomd goed in elkaar en ze stonden als een huis, daar in Brugge. Wat ons ook opviel was de toch wel enorme aanhang dat de band bij elkaar bracht.

D:Zine zijn respectievelijk op de bas Christophe De Blauwe, aan de drums Cisse Van Iseghem, aan de toetsen Nancy Coppejans (ook backing vocals!), aan de gitaar Sammy De Blauwe, als extra keyboardspeler Emmanuel Schaeverbeke en als zanger Kurt Ronse. De band bestaat sinds 2003 maar was enkele jaren inactief in die 21 jaar. Hun agenda kan je onderaan dit artikel vinden, check them out!

© Hans Lenvain

Na de passage van D:Zine maakten Chesko en zijn kornuiten van Der Klinke zich klaar om de zaal in de fik te steken. En hadden ze extra strijkers mee? Oh jawel. Gedurfd maar indien goed uitgevoerd zou het wel eens een meerwaarde kunnen zijn. En of dat het goed uitgevoerd werd!

De zaal was donker en op de LEDwall zagen we de ramen van een kerk en startte een animatie.
Die LEDwall zou trouwens het gehele concert een belangrijke extra factor zijn. Alle beelden hiervoor werden zorgvuldig uitgekozen en verwerkt door Amina Deven. Wat een titanenwerk maar wat een meerwaarde voor dit optreden!

© Hans Lenvain

Enfin, we zagen dus de kerkramen op de LEDwall en de strijkers zetten Chasing Shadows in. Aan de cello hebben we Isabel Huygebaert en Maarten, aan de viool is dat Wannes Vandewiele.

Na een dikke minuut kwamen Geert Vandekerkhof (alias Chesko, zang), Sam Claeys (Bas), Marco Varotta (gitaar) en Sarah Parmentier (keyboard) het podium op en wat hadden ze goesting om te spelen! Je voelde de goesting gewoon van het podium komen. Hebben we het woord goesting al gebruikt? Want moest het woord nog niet hebben bestaan, dan had het die avond uitgevonden geweest. Zeker weten!

© Hans Lenvain
© Hans Lenvain

Deze dames en heren waren gekomen om een feestje te vieren en dat voelde je aan alles. Er werd regelmatig naar bier gevraagd op het podium en er werd veel gelachen naar elkaar en met elkaar.
Het trio strijkers zag hoe het publiek zich uitleefde en ze genoten heel zichtbaar mee van al dat zwart gekleed volk dat nu net ook was afgekomen om een feestje te bouwen.

©Hans Lenvain

Halfweg het optreden werd The Doll ingezet (mét strijkers!) en ging de omgebouwde kerk een eerste keer compleet uit de bol.
We hopen maar dat de ontwijding van die kerk indertijd goed is gegaan, zo niet zat God met al zijn engelen serieus in de problemen voor een dik anderhalf uur. Want slapen zou er sowieso niet ingezeten hebben en een chagrijnige God is wel het laatste wat de wereld nodig heeft op dit moment.
Het was maar toen Chesko even heel dicht bij onze camera kwam zingen en we geen salpeterzuur ofzo konden ruiken dat we er terug iet of wat gerust op waren.

© Hans Lenvain
© Hans Lenvain

Maar het publiek had (ja sorry) intussen al lang zijn duivels ontbonden en was niet van plan om nog te stoppen met feesten. En zoals dat hoort op goede feestjes ging dat feesten stelselmatig in crescendo. Allemaal richting nummers Facts Of Life en Las Fabricas.

Op dat moment was het publiek uitzinnig en uiteraard wilden ze meer. Veel meer!
Gelukkig hadden ze bij Der Klinke nog drie nummers voorzien als bisnummers (The Gathering Of Hopes, The Shallow Shadow en In Flames) of er stond van die hele kerk geen steen meer recht. Het publiek wou meer en kreeg gelukkig dus ook meer.

© Hans Lenvain

Meteen na het optreden trapte dj Filip Deens de afterparty op gang om omstreeks 1u ’s nachts afgelost te worden door dj Filip Fap Noir.

We wensen Der Klinke een gelukkige 15de verjaardag vanwege de hele redactie. En what happens at the afterparty, stays at the afterparty, deal?

In het naar huis rijden vielen er geen dakpannen onze richting uit, we hadden geen klapband en we werden niet neergebliksemd bij het uitstappen. Dus is de kerk vermoedelijk wel oké en kunnen we daar nog naar feestjes gaan. Het ontwijden van een kerk, diezelfde kerk in vuur en vlam zetten… ieder zijn métier. Niet dat we bijgelovig zijn ofzo, verre van. Maar moest iemand toevallig richting Lourdes uitgaan de komende dagen, laat het ons gerust weten. We zouden dan graag een bestelling wijwater plaatsen. Gewoon voor de zekerheid! Niet uit angst ofzo. Bijlange niet!

D:Zine op Facebook / Der Klinke op Facebook / Agenda Der Klinke

Agenda D:Zine:
25/05 – Room 66 Leuven (met Enzo Kreft)
15/06 – Vlasmarkt Kortrijk
13/07 – Zaal De Mooie Molen Roeselare (met Black Snow In Summer/DJ FAP Noir)
23/08 – Herderrock Torhout
06/09 – Kiltrok festival Diest
28/09 – Snuffel Brugge (met Nel & JP)
19/10 – Zaal Harmonie Oudenaarde (met Lavvi Ebbel/DJ Fap Noir)
30/11 – Zaal De Mooie Molen Roeselare (met Fragment/DJ Fap Noir)
21/12 – B52 Ichtegem (met Nel & JP/DJ FAP Noir)

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More