Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een intieme versie, een flinke scheut drum-‘n-bass gecombineerd met block rocking beats, een lichamelijke ervaring die groove kan bieden, vreemde soundscapes en een aardig popritme dat het verlies van balans in een leven ventileert.

Een interessante week in onze Luminous Belge. Artiesten van dienst zijn Rosa Butsi, Lander & Adriaan, SUWI, The Christian Club en Whorses.

Voor wie het nog niet zou weten: Rosa Butsi heeft vorig jaar het prachtige debuutalbum Fruitful Days afgeleverd, dat één van de topplaten van 2023 is geworden. Aangezien frontvrouw Roos Denaeyer de songs solo op haar akoestische gitaar heeft gecomponeerd, heeft ze een paar nummers van dit debuut uitgebracht in een akoestisch jasje, met gewoon haar mooie heldere stem en haar prachtig gitaarwerk.

Na October 15th en Nancy Nancy Nancy krijgen we nu ook een intieme versie van Cesar. Wij waren al volledig onder de indruk van dit zalig warm nummer waar Roos wordt bijgestaan door Trui Amerlinck en Jordi Geuens. Ook deze meer ingetogen versie is een schot in de roos en raakt dan ook heel diep.

Denaeyer bewijst hier nogmaals dat ze niet veel nodig heeft om veel indruk te maken. Ze heeft het talent om prachtige songs uit haar mouw te schudden en die dan ook zelf subliem in te kleuren.

Lander Gyselinck (STUFF., Beraadgeslagen, LABtrio) en Adriaan Van de Velde (Pomrad, Mauro Pawlowski, J. Bernardt) hebben een missie om eigenaardige ritmes en kitscherige 90’s akkoordprogressies terug hip te maken. In 2022 verscheen het debuutalbum van Lander & Adriaan en daar mogen we een opvolger op verwachten. De ep Millennial Breeze verschijnt op 26 april op vinyl bij Marcel Records en daarop heeft het duo, met snelle breakbeats en retro futuristische geluidjes, een jaren 90 underground raveparty in elkaar geknutseld.

Saurus is de eerste super aanstekelijke teaser van die ep en die neemt ons terug mee in de tijd met een flinke scheut drum-‘n-bass (Roni Size, Grooverider, Photek… ) gecombineerd met block rocking beats (The Prodigy, Chemical Brothers, Fat Boy Slim,…). Het is een dansfeest van meer dan vijf minuten dat van ons nog veel langer mocht duren.

Half april mogen we de derde langspeler Playing For Oscar verwachten van SUWI. Op deze plaat hebben Cyriel Vandenabeele, Mattias Geernaert en Elias Devoldere de ontembare kracht van de natuur en de romantiek van ‘sterven is beseffen dat je leeft’ verwerkt. Dat heeft dit trio gedaan met de lichamelijke ervaring die groove kan bieden, gecombineerd met de sereniteit en eenvoud van de vorige albums.

De toevoeging van tekst en zang is iets nieuws op deze plaat, maar als we moeten uitgaan van de tekst van de nieuwe single Who Are You moeten we geen filosofische teksten verwachten. In deze song worden er gewoon een paar zinnen subtiel in het dromerige nummer gelegd. De woorden zijn eerder een sombere invulling van deze ingetogen groovy track.

SUWI zoekt weer het avontuur op en komt dan altijd onverwachts uit de hoek. Dat is ook het geval met deze Who Are You. Laten we deze boeiende song een combinatie van funk, soul met een jazzy randje noemen of gewoon SUWI.

De sound van het Brugse viertal The Christian Club maakte van bij het begin al flink indruk op ons. Dat is ook nu steeds zo, al onderging hun sound een serieuze evolutie sindsdien. Op de debuutep Ami Hotel hoorden we nog een vrij puur en sober geluid, de daaropvolgende singles Ignorance, Hell en Wander klonken een stuk gelaagder en nóg intenser. Binnenkort verschijnt hun tweede ep Eros en Delirium is er een eerste voorsmaakje uit.

In Delirium beschrijft The Christian Club het snelle stadsleven. De constante druk om je ambities achterna te gaan tot het krankzinnig wordt. Jezelf verliezen in de de nacht van het stadsleven, tot je vervreemt van jezelf. 

De subtiele intro bevat een gitaarriedel en vreemde soundscapes. Eens de gedreven ritmesectie en de duistere zang invallen, worden we meegesleurd door de lekkere drive. Een jazzy break legt plots alles stil om daarna terug vurig verder te gaan met die gedreven vibe tot het volgende rustpunt. Afgesloten wordt er met een stevige outro waarin alles samenkomt.

We hadden geen betere titel kunnen verzinnen voor deze epische track. Ze geeft perfect het gevoel weer van verwardheid en je verloren, vervreemd en alleen te voelen op een plek met veel mensen om je heen.

De Kortrijkse cowboysband WHORSES lieten reeds meerdere malen een splinterbommetje vallen in de Belgische undergroundscene dus waren we weer gretig om hun eerste single House Music van hun nieuwe plaat Wheels Up te beluisteren.

Onder het professionele oog van producer Micha Volders (Vermin Twins) horen we in het begin een aardig popritme dat het verlies van balans in een leven ventileert. In de videoclip – verzorgd door Alexander Deprez – zien we het viertal door een oldschool fisheyed breedhoeklens samenkomen in een retrokeuken waarin elk individu op hun eigen manier het noorden verliest. Na het Italiaanse spaghettidiner wordt de muziek luider en gekker en slaat als vanouds razend om zich heen.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More