Home Belgisch HUMO’S ROCK RALLY Brugge, Cactus (08/02/2020)

HUMO’S ROCK RALLY Brugge, Cactus (08/02/2020)

by Luminous Dash

Wakker worden en via de krant vernemen dat Arno ziek is. Arno die op de Mia’s nog steeds de meest rebelse was van heel de bende Belgische muzikanten. Arno die z’n optreden eindigde met een welgemeende “Motherfockers!”

Tijdens deze voorronde van de Rock Rally was het wachten op de eerste “motherfocker” tot hiphopper Rooftop-J aan de beurt was. Beleefd en welopgevoede meneren, dat zijn die jonge bands vandaag de dag wel, altijd met twee woorden sprekend en eigenlijk een beetje braaf. Wel bijna altijd van heel hoog niveau. De rebelsheid van Arno was tijdens deze voorronde soms echter ver te zoek.

Ook opvallend: we zagen nauwelijks vrouwen, op dit nochtans ruime podium van de preselectie. De uitstekende drumster Femke Decoene van Wolker was de enige vrouw in tien bands. Geen enkele zangeres. Een eigenaardige vaststelling toch?

Kids in the Waiting Room
Vijf kids in een band met een echt coole naam. Op zich al een verdienste. Ze begonnen wat aarzelend aan hun set, maar naarmate het optreden vorderde werden ze steeds beter, zelfzekerder en klonken ze hechter. Bedsheet Island heeft een rustige, mooie opbouw, begint sfeervol en evolueert met steeds meer laagjes die er aan worden toegevoegd. Een mooie match van elektronische en akoestische instrumenten. We moesten wat denken aan Elbow, of de melancholische nummers van dEUS en soms zelfs aan wat David Sylvian deed bij Japan. Al meteen een groep van hoog niveau dus!

Ratmosphere
Brecht en Robin Serruys, twee broers uit Gent. De ene aan de drums, de andere op gitaar en zang. Met hun band Ratmosphere brengen ze een heel origineel electro/gitaargeluid. De afgelopen weken waren ze op tour als voorprogramma van Balthazar, en dat hoor je wel een beetje (luister eens naar de zang in Tight Corner bijvoorbeeld). Toch slagen ze erin om een heel eigen geluid te brengen. De gitaarsolo staat daarbij centraal in hun nummers. En wat voor een solo’s! Robin Serruys produceert een héél coole gitaarsound, die ons vooral tijdens het openingsnummer echt omver blies. Zijn distorted gitaarsound deed ons wat denken aan die van Adrian Belew (fenomenale gitarist bij Bowie en Talking heads). Indrukwekkend! Op naar de volgende ronde!

Wolker
De loterij in deze preselectie had blijkbaar de beste bands vooraan op de lijst gezet. Wolker, nog een band uit Gent, bestaande uit een drumster en een zanger- gitarist. De mooie stem van Gert Jan Loobuyck combineerde prachtig met melancholisch opgebouwde sfeervolle songs. Soms werd er laag per laag gesampled en werden die samples door de fantastische Femke Decoene prachtig bijeengehouden met tegendraadse drumritmes. Tranches bijvoorbeeld heeft een zeer mooie, hypnotiserende opbouw met knappe synths. Folley Douce met prachtige ritmes, doet hier en daar wat denken aan alt-J. Wolker heeft zeker ook goed naar Thom Yorke en z’n Atoms For Peace geluisterd. Een band met een hedendaags geluid dus, waar we zeker meer van willen horen.