Home Interview THE FATBIRDS.

THE FATBIRDS.

by Didier Becu

Knappe lo-fi indierock was onze omschrijving voor de nieuwe single van de Leuvense Fatbirds. En als de jury van de Rock Rally dat ook vindt dan staat deze band misschien wel in de finale, want één van de honderd geselecteerden. Een gesprek met frontvrouw Sarah Michiels over vogels, maar vooral over de toekomst!

Jullie hebben er natuurlijk zelf om gevraagd, maar waar komt jullie groepsnaam vandaan?
We waren op zoek naar een naam die bijblijft. Vogels staan symbool voor vrijheid. The Eagles, Yardbirds en The Byrds waren al ingenomen. Ergens is het gewoon gestart als een grapje, beeld je in dat je een vogel bent, vrij als een vogel, maar dan ben je een pinguïn, of een struisvogel. Of gewoon een roodborstje met overgewicht.

Nummers over vogels? Jullie zijn ornithologen, of gewoon een fascinatie voor onze gevleugelde vrienden?
Ondanks onze naam hebben we nog geen ode gebracht aan de vogels. Onze nummers gaan vooral over moeilijk bespreekbaar maatschappelijke thema’s, met een subtiele, rebelse ondertoon. Soms net door te dromen over een utopische wereld.

Los van de vogels, jullie maken zeer knappe lo-fi indiefolk. Tevreden met dit hokje?
Dank u voor het compliment, ik denk dat lo-fi Indiefolk een goede manier is om onze eerste nummers te omschrijven. Ik heb het gevoel dat we al veel genres toegekend hebben gekregen, van indie folk tot psychedelische poprock. Onze eigenheid van muziek zit vooral in de unieke manier waarop onze muzikanten spelen. Bij het maken van de nummers denken we niet echt na over het genre.

Je bracht onlangs de single Leaving Tonight uit. Hoewel jullie met zijn vijven zijn, less is more lijkt de gouden aanpak? 
De single Leaving Tonight is vrij somber, het thema van melancholie en eenzaamheid leunt daar ook wel wat bij aan.  We hebben op ons album niet altijd de formule ‘Less is more’ toegepast, onze drummer is namelijk ook erg goed in het creëren van elektronische muziek en dat hebben we bij de aankomende nummers ook proberen te verwerken. De komst van een extra gitarist zal onze nummers ook een extra gelaagdheid geven.

(c) : THE FATBIRDS

Hoe lang bestaat de band eigenlijk? 
We spelen nog maar een maand met de huidige formatie met onze nieuwe bassist Brecht en zijn broer Dries. Hun eerst optreden met The Fatbirds was meteen een vuurdoop in Het Depot op de Rock Rally. Met de gitarist Stef en drummer Bob speel ik nu zo’n anderhalf jaar samen. Ik heb het gevoel dat begin 2019 de echte start was van The Fatbirds, toen zijn we begonnen met op regelmatige basis optredens te geven en te werken aan nieuw materiaal.

En dit jaar geselecteerd voor de Rock Rally. Een blije verrassing neem ik aan? 
Het was zeker en vast een aangename verrassing, we hadden het eigenlijk niet verwacht. Dat je van zoveel inzendingen toch bij de 100 geselecteerden bent is op zich wel een mooi compliment. Op het moment dat we geselecteerd werden, zaten we wel zonder bassist. De dag na het nieuws kwam onze nieuwe bassist erbij alsof het allemaal gepland was.

Er dingen 100 bands mee, dus mathematisch bekeken is dat één kans op tien dat jullie in de finale zitten. Ik neem aan dat jullie nog andere plannen hebben… 
We dromen ervan om naar de volgende ronde te mogen gaan. In de Vooruit of in de Trix spelen zou echt een droom zijn die uitkomt, de finale in de AB spelen zou al helemaal te gek zijn! Daarnaast werken we verder aan ons album Lost In Dreams dat we tegen de zomer hopen te releasen. Leaving Tonight is het eerste nummer hieruit. Daarnaast ook veel repeteren, studiowerk en optreden.

In feite, is er iets als een plan bij jullie? 
We werken hard aan onze muziek, we willen onze muziek bij de mensen brengen. We hopen dat ons eerste album wat deuren kan openen. Voor de rest is het genieten en het een beetje op ons laten afkomen.

Waarom moeten mensen naar The Fatbirds luisteren? 
Onze muziek is echte muziek en daar bedoel ik dan mee dat het no-nonsense is. Ik ben blij dat ik met zo’n talentvolle muzikanten mag samenspelen. Bob is misschien wel het grootste talent van onze band, hij is nog maar 22 jaar oud, maar hij drumt al met zoveel nuance, maturiteit en gevoel. Dat is de belangrijkste reden om naar The Fatbirds te luisteren: het is muziek met veel gevoel en echtheid.

Wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom? 
A Day At The Races en Somebody To Love van Queen, wat een prachtig nummer! Ik ben enorme Queen-fan, die stem van Freddie! Die podiumprésénce, zelfzekerheid! Enough said!   

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur in een lift mee te zitten en waarom?
Moest Bob Ross nog leven en hij zou 8 uur lang happy little trees en birds schilderen, dan zou deze claustrofobische ervaring nog wel meevallen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More