Home Belgisch SOUND TRACK : STROOM

SOUND TRACK : STROOM

by Björn Comhaire

STROOM is een onderdeel van Collectief Ablatief. Het was de zomer van 2017. Ine heeft woorden, Sebastiaan muziek. Beiden hebben ze dezelfde droom. Van een droom komt een muziekvertelling, van een muziekvertelling een collectief. Daan komt erbij als zakelijk leider, Jasper wordt grafisch huisvormgever. Een duo groeit uit tot een broederschap van gedreven mensen met een gedeelde visie voor de toekomst. Een toekomst van meer bewustzijn, kwetsbaarheid, en hartstocht. STROOM werd voor Sound Track getipt door Bavo Vanden Broeck en speelt op 27 september de voorronde in Jeugdhuis Bunker in Glabbeek.

Waar komt de naam van de band vandaan en stel je maar eens voor!
Zolang het leven stroomt is het fijn. Als water stil staat, kan het beginnen stinken en dus is het steeds is het steeds de oefening om te blijven stromen. Hoe doen we dat? Muziek doet dit voor mij, tekst doet dit voor Ine.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Twee jaar geleden ontmoeten we elkaar door een lange tekst die Ine me stuurde met de vraag of ik er muziek bij wilde maken. Ik was meteen verkocht. Die tekst werd vorig jaar een muziektheater, Puzzel Mij genaamd. De muziek uit die voorstelling is nog wat aangedikt en zo is STROOM ontstaan.  In tussentijd hebben we ook Collectief Ablatief opgericht met ook beeldend kunstenaar Jasper De Ridder erbij. We hebben onszelf een figuurlijke atelier gebouwd waarin we alles kunnen maken waar we warm van worden en wat we graag in de wereld willen brengen. Workshop, postkaarten, muziektheaters, etc. Een heerlijkheid om mee te kunnen werken.

Wanneer beseften jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Dat doe ik nog dagelijks. Soms vergeet ik dat en dan ontdek ik het weer. Heerlijk wel.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Ik luister ontzettend veel naar Belgische muziek. Ik vind het zo eigenzinnig, puur. Ik denk dan aan artiesten als Arno, Raymond van het Groenewoud, dEUS, Het Zesde Metaal, Stromae, Brihang. Overal heb je dat soort artiesten die zo enorm goed zijn in “zichzelf zijn”, maar die van in België vind ik toch erg bijzonder.

Wie zijn jou inspiratiebronnen en hoe zou je jullie muziek zelf omschrijven?
Inspiratie genoeg! Songwriting is zo’n boeiende wereld en overal valt veel boeiends te halen. Ik merk dat ik het meest warm word van songs die ik grijs kan draaien door enkel naar de muziek te luisteren en dan plots blijkt dat de tekst ook fenomenaal is. Niets is zo heerlijk als dat je steeds weer kan blijven ontdekken. Dat proberen we in onze songs ook te doen.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Denk maar aan Xavier Rudd, Eddie Vedder, Ben Howard, Elbow, maar dan in het Nederlands. Ofzoiets. Ik maak wat er die dag komt, ik merk nu ik het opschrijf, dat ik dat helemaal niet leuk vind om te doen, ik heb helemaal geen didgeridoo of een Pearl Jam. Of zo’n heerlijke gitarist zoals Elbow. Ik kom mezelf tekort door te vergelijken, maar al helemaal de artiesten die al zoveel hebben bewezen. Dus luister maar en zeg jij het mij? Ik ben benieuwd.

Voor welke band zouden jullie eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Omdat het Nederlandstalig is, zou ik wel erg graag eens met Spinvis, Wende of Het Zesde Metaal willen spelen. Maar internationaal gaan lijkt me minstens even leuk.