Home Belgisch SOULWAX – Antwerpen, Lotto Arena (22/12/2017)

SOULWAX – Antwerpen, Lotto Arena (22/12/2017)

by Gert Vanlerberghe

Maart 2017 zag de langverwachte release van From Deewee, het vijfde studioalbum van Soulwax, dat ze in één take in hun homestudio in Gent opnamen. Vergelijkingen met Kraftwerk, Depeche Mode, Daft Punk, LCD Soundsystem en Hot Chip bleven niet uit. De industriële electronica van Soulwax anno nu komt met een mechanische perfectie, een machinale verfijning die elke muziekliefhebber van het genre doet watertanden. De drie drummers die Stephen, David en Stefaan hebben opgetrommeld voor dit album en deze tournee zijn uit de meest uiteenlopende muziekgenres geplukt: Igor Cavalera (Sepultura), Blake Davies (Turbowolf) en Victoria Smith (Jamie T), elk met hun eigen drumsound. Daarnaast waren ook dance wizard Joe Goddard en enkele Belgische acts van de partij, en als dat nog niet voor verzadiging van trommelvliezen, dansbenen en ziel zorgden, volgden nog het Braziliaanse duo Phillipi & Rodrigo en als afsluiter Stephen en David zelf met hun succesformule 2ManyDJs. Het geheel kreeg dus een beetje de Soulwaxmas-vibe.

Na de drie heren van het dj-combo Asa Moto/Future Sound Of Antwerp, dat het feestje in de Lotto Arena op gang trapte, nam Hot Chip meesterbrein Joe Goddard de beats voor zijn rekening van achter een hoger gelegen draaitafel op het podium zelf. Voor zijn intense, claustrofobische electro, die wel eens aandikte tot een knetterende geluidsbrij en verslavende ontploffende beats, had hij zangeres Valentina bij – van zijn dikke hit Gabriel van zes jaar geleden, of hun recentere Music Is The Answer. Haar glasheldere stem gaf de zware housemuziek een extra dimensie.

Tijd voor Bolis Pupul & Charlotte Adigéry, ofwel de halve bezetting van WWWater, om onze dansspieren te trainen. Waar de rustige intro werd gekenmerkt door een ingehouden dreiging, met donkere, zwaar dreunende bassen, opgewekt uit de diepste krochten van Mordor, kregen we daarna een industriële mix met duistere maa