Home Belgisch ETHEREAL DARKNESS

ETHEREAL DARKNESS

by Nel Mertens

Ze hebben net hun album Smoke And Shadows uitgebracht en dat willen ze gaag live laten horen. Voorlopig zal dit dus even op zich moeten laten wachten. Het geplande optreden 18/4 in muziekcentrum Kinky Star in Gent gaat niet door. Wat betreft hun deelname aan de Alcatraz B A S H preselectie in Deinze en hun verschijning op het Dark Mental Festival 2020 in Denemarken is het nog even afwachten. Maar dat is voor ons geen reden om deze heren zomaar te laten passeren! Een interview met Lars van de melodische death-/doommetalband Ethereal Darkness.

Foto © Shooting Metalhead Morris DC

Wat schuilt er achter jullie bandnaam? Wat betekent deze voor jullie?
Onze bandnaam was eigenlijk iets dat ik bedacht toen ik veel jonger was en toen vond ik dat wel goed klinken. Later, wanneer ik het project opnieuw opnam om er echt iets mee te realiseren, vond ik het een leuk idee om hem te behouden. Eerst en vooral als herinnering aan mijn jongere zelf en ook omdat ik vond dat het de nieuwe richting die ik uit wou mooi samenvatte. Onze muziek heeft een grote atmosferische component en ik denk dat ‘Ethereal Darkness’ dat gevoel ook echt opwekt.

Hoe is de band ontstaan? Waar leerden jullie mekaar kennen?
Ik begon met de band omdat het iets was dat ik altijd al wou doen. Ik hou van muziek en ik wou altijd al muziek maken. Om de een of andere reden, was ik er echter nooit in geslaagd om iets te creëren in een definitieve vorm. Dus besloot ik op een dag om alles gewoon af te werken en te releasen, zodat ik eindelijk kon zeggen: “Ik deed het”.
Toen bleek echter – onverwachts – dat mensen van het project begonnen te houden wat me ertoe aanzette om het serieuzer te nemen. En dat leidt ons tot de volgende vraag, want op het ogenblik dat ik zag dat het project meer volgers kreeg, was de stap naar live-optredens logisch. Dus begon ik te zoeken naar muzikanten. Na wat zoeken via verschillende sociale media, ben ik er in geslaagd om een fantastische groep muzikanten bij mekaar te brengen.

Hoe ontstaat een nieuw nummer?
Daar heb ik geen vast proces voor. Soms start ik vanuit een idee of een riff die ik een tijd geleden opnam. Soms geraak ik geïnspireerd door iets dat ik beluister… Zelfs op momenten dat ik verveeld geraak door het vele gitaar spelen, kan dat leiden tot een onverwachts knappe melodie of riff, waarvan je weet dat je het moet opnemen en zo de start wordt van het hele proces.
Later, wanneer ik het initiële idee voor me heb, begin ik het nummer gewoon te spelen, verplaats mezelf in het hoofd van een luisteraar en vraag me af ho