Home Belgisch KOWZI

KOWZI

by Bart Verlent

In 2009 verscheen het debuut album The Act van Kowzi, een plaat die overal positief werd onthaald en waar vergelijkingen werden gemaakt met Eels, Wilco en Ben Folds Five. Nu, elf jaar later, is Kowzi er terug met een sublieme langspeler. Wij hadden een gesprek met frontman Olaf Janssens.

Hoe komt het dat we zo lang hebben moeten wachten op een tweede Kowzi-plaat? Eigenlijk hebben we Keep It Quiet vrij snel na de release van The Act opgenomen.
Het album was volledig klaar begin 2011. Maar we hebben de release destijds een jaar uitgesteld omdat onze agenda’s het niet toelieten om er iets mee te doen. Alleen heeft het wat langer geduurd. No time for kowziness. In 2016 hebben we nog eens een poging gedaan om samen te komen, maar dat is uiteindelijk ook niet gelukt. Een nieuwe poging in het voorjaar van 2019 had meer succes. Sinds dan zijn we weer beginnen repeteren en werken aan een nieuwe plaat. We hebben Keep it Quiet opnieuw gemixt en geremastered, maar voor de rest niets aan veranderd.

Vind je dat er een verschil is tussen het eerste en het tweede Kowzi album?
De recentste is altijd beter. Op The Act staan een tweetal songs die we nu zouden schrappen, denk ik. Keep it Quiet voelt ook meer aan als een geheel.

The Act verscheen nog op cd maar Keep It Quiet verschijnt enkel digitaal, is er een reden dat het album niet meer fysiek verkrijgbaar is?
Toen The Act verscheen stonden streaming en digitale downloads nog in de kinderschoenen. Gezien niemand ons kent en we momenteel niet veel optreden, heeft een fysieke release nu weinig zin, vrees ik. Het is dubbel. Langs de ene kant is die digitale weg veel praktischer, milieuvriendelijker en goedkoper. Langs de andere kant gaat er heel wat charme verloren. Maar ik sluit niet uit dat er nog een fysieke release volgt.

Ben je er bezig mee geweest of er nog iemand aan het wachten was op een nieuwe Kowzi plaat?
Nee, we doen dit vooral voor onszelf.

Keep It Quiet is weer een tijdloos album geworden, met heel melodieuze songs. Eigenlijk alle songs zijn radiomateriaal maar toch krijgt het album niet de aandacht die het verdient. Is dat niet frustrerend?
Onbegrijpelijk! (lacht) De frustratie valt wel mee, hoor. Maar wat meer aandacht en airplay zijn uiteraard altijd welkom.

Mogen we Kowzi terug op het podium verwachten?
Jazeker! We hebben in september al eens een try-out gedaan en we zijn er klaar voor. We zijn momenteel nog op zoek naar een goede booker. Maar voorlopig kan je ons via www.kowzi.net contacteren. Het eerstvolgende optreden vind plaats op 1 mei tijdens SOS Rock in Malderen.

Zullen we weer zo lang moeten wachten op het derde Kowzi-album?
We hebben die vorige week opgenomen. Dus ik vermoed dat het rond mei/juni klaar zal zijn. Tenzij we beslissen om het eerst nog eens 9 jaar in de kast te leggen, komt het allicht ergens dit najaar uit. De titel is Way To Go.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More