Home Belgisch ECHO COLLECTIVE

ECHO COLLECTIVE

by Björn Comhaire

Echo Collective releasete op 30 oktober hun eerste soloalbum. “Solo” klinkt misschien een beetje raar als we het hebben over een collectief. Maar in het verleden werkten Margaret Hermant en Neil Leiter, de kern van het collectief, steeds samen met andere componisten. Op The See Within doen ze het voor het eerst helemaal alleen en daar zijn ze best trots op. Tijd voor een gesprek!

Kunnen jullie eerst kort even Echo Collective voorstellen, vooral het deel “collective” intrigeert mij.
Neil: Echo Collective bestaat ondertussen een jaar of acht en is ontstaan uit een samenwerking van Margaret, Charlotte (Danier nvdr.) en mezelf met A Victory For the Sullen. Sindsdien hebben we met heel wat artiesten samengewerkt zoals Stars of the Lid, Jóhann Jóhannsson, Christina Vantzou, Tim Burgess,… Op een dag kregen we een “opdracht” van de AB om iets te doen rond Radiohead. Mede dat project heeft ons er uiteindelijk toe gebracht om een album met alleen maar eigen werk uit te brengen. Echo Collective dat zijn in feite Margaret en ik aangevuld met een groep muzikanten waar we beroep op kunnen doen voor de verschillende projecten.

Jullie noemen zichzelf een neo-klassieke “band”, waarom niet gewoon een “kamerorkest” of “orkest”?
Margaret: Daar zijn verschillende redenen voor. Een orkest is sowieso veel groter dan wij. Een kamerorkest, ja dat zou je nog kunnen zeggen maar meestal wordt die term gebruikt voor een groep die enkel klassieke, uitgeschreven muziek speelt. Door onszelf een collectief te noemen maken we wel deel uit van de wereld van de klassieke muziek maar we zijn een stuk creatiever. We componeren zelf muziek, maken ons eigen arrangementen en baseren ons dus niet alleen op besta