Home Interview DJINGEL DJANGEL: All Things Music

DJINGEL DJANGEL: All Things Music

by Jos Buersens

Naar aanleiding van de week van de Belgische muziek zetten we wederom heel wat Belgisch muzikaal talent in de kijker. In veel gevallen gaat het om gevestigde waarden die zich de klappen van de zweep al lang meester gemaakt hebben maar eveneens willen we ook graag nieuw talent in de kijker zetten. Bands die nog maar net hun eerste voorzichtige stappen in het onherbergzame gebied zetten dat de muziek business heet.

We zijn blij om te zien dat, net zoals wij van Luminous Dash, er ook anderen zijn die erop gebrand zijn artiesten hun eerste muzikale opstapje te bieden, zo ook Peter en Stef van het Antwerpse Djingel Djangel. Gewapend met een café, concerthal, platenwinkel en een ongebreidelde liefde voor muziek proberen de twee heren hun ambitie al anderhalf jaar te verwezenlijken. We vonden het dan ook hoog tijd om bij Djingel Djangel de sfeer eens op te snuiven en poolshoogte te nemen van hun reilen en zeilen.

© Djingel Djangel

Het is nu een dik anderhalf jaar dat jullie open zijn. Wat heeft ertoe geleid dat jullie met Djingel Djangel gestart zijn?
Stef: Gho, Peter en ik waren beiden zelfstandig in de consultancywereld maar door corona vielen onze activiteiten destijds een beetje op hun gat. In maart 2020 zaten we dan ook zonder nieuwe opdrachten. En dan, op een godvergeten, regenachtige dag wandelde ik langs het pand van Strings & Things op het Zuid, en ik zag dat het al een tijdje te huur of te koop stond. Toen dacht ik dat dit pand zich wel eens uitstekend zou kunnen lenen tot een concertzaal. Nadat ik het idee aan Peter had voorgelegd was hij ook helemaal mee in het verhaal.

Peter en ik kennen elkaar ook al meer dan twintig jaar en ondanks dat we beiden zelfstandig waren, is het toch vooral de muziek die ons samenbracht. Het kwam dan ook tussen pot en pint regelmatig ter sprake dat we graag iets in de muziekwereld zouden doen.

Jullie zijn gevestigd in de Bordeauxstraat op het Eilandje. Was het een bewuste keuze om jullie iets verder van het centrum te vestigen?
Stef: Zoals gezegd, was het eerst het idee om in het pand van Strings & Things iets te beginnen maar nadat ik had geïnformeerd bij de immo bleek dat er geen horeca-activiteiten mochten doorgaan in het pand. En aangezien je geen concerten kan organiseren zonder een pint te tappen leek ons dat niet zo’n geschikte keuze.

We zijn vervolgens wel actiever naar panden beginnen zoeken op de as tussen Brussel en Antwerpen. In mei 2020 zijn we dan uiteindelijk op het huidige pand op het Eilandje in Antwerpen gevallen. Ondanks dat het pand volledig leeg was hadden we beiden direct het gevoel dat dit het zou worden.

Of het een bewuste keuze was, is eigenlijk wat dubbel omdat we eerst verliefd zijn geworden op het pand en vervolgens gaan kijken zijn naar de ligging. Nu, we zitten dan misschien wel wat verder van het centrum maar we merken wel dat het cliënteel dat we hebben minder bestaat uit toevallige passanten en vooral uit muziekliefhebbers die echt naar het Eilandje afzakken voor de Djingel Djangel beleving met onze concerten, platenwinkel en café.

Jullie zijn geopend in volle corona-periode. Absoluut geen evidentie volgens ons. Hoe hebben jullie zelf die periode en bij uitbreiding het afgelopen anderhalf jaar ervaren?
Stef: Laat ons zeggen dat we in september ’21 zijn opengegaan. Die datum was bewust gekozen omdat de politiek verkondigde dat het rijk der vrijheid vanaf september terug een feit zou zijn door de massale inentingen. Dus daarom hebben we ook bewust gekozen om naar die datum te streven. We zijn kunnen opengaan met een knal maar dat was helaas al snel weer gedaan. Ik geloof dat 20 november al het laatste concert was en daarna werden er heel wat beperkende maatregelen opgelegd, waardoor, onder meer, een concert voor een staand publiek niet meer mogelijk was. Aangezien we een vrij alternatief programma hadden met heel wat rock, punk en postpunk zijn we vervolgens groep per groep beginnen contacteren. Helaas werd, op één groep na, onze ganse programmatie weggeveegd.

We zijn dan anders beginnen denken en gaan kijken of we geen akoestische concerten konden organiseren en stand-up comedy, voor een zittend publiek. In tegenstelling tot heel wat andere Antwerpse concertzalen zijn we dus blijven doorprogrammeren. Dat was echt een noodzaak voor het voortbestaan van Djingel Djangel.

Het was, ook voor ons, zeker geen makkelijke periode maar vanaf september 2022 begonnen we een duidelijke positieve kentering te zien. Nu, in 2023 hebben we dan ook echt het idee dat we goed op weg zijn en dat we met een open en ambitieuze blik naar de toekomst kunnen kijken.

Vanwaar de combinatie van platenzaak, café en concerthal? Was het al snel duidelijk dat het deze combinatie moest zijn.
Stef: Aanvankelijk was het idee eigenlijk nog ambitieuzer. We wilden ook nog een opnamestudio en een platenperserij erbij steken. Maar als we dan onze financiële plannen maakten, leek ons dat niet echt een haalbare kaart omdat we weinig garantie hadden dat dat op korte termijn financieel zou renderen. Maar het idee was om de volledige keten te kunnen ondersteunen. Dat we een band waarin we interesse hebben bij ons konden laten opnemen, we vervolgens de plaat konden persen; de band die plaat konden laten voorstellen op ons podium om hem tot slot in onze winkel te koop aan te bieden.  

Maar in se zijn de basisactiviteiten waar we ons uiteindelijk op wilden focussen de platenwinkel en de concerthal. Het horeca-gegeven is dan het logische derde luik van die keuze. We blijven echter ambitieus dromen van méér.

Jullie spreken op jullie website bewust van concullega’s in plaats van concurrenten. Hoe onderscheidt Djingel Djangel zich, binnen de verschillende disciplines, volgens jullie van de concullega’s?
Stef: Nee, kijk wij hebben bijvoorbeeld een heel goed contact met een paar platenwinkels waaronder Bananarama in het station. Gepassioneerde mensen die goed bezig zijn en die hier ook quiz avonden organiseren. Wanneer we bijvoorbeeld platen niet in voorraad hebben maar weten dat Bananarama die wel heeft, dan sturen we die mensen ook zonder problemen door naar hen en vice versa. Als we kijken naar de andere indie-platenwinkels in de stad dan denk ik dat het belangrijk is dat we elkaar ondersteunen. Sugar Pie bijvoorbeeld heeft ook een heel mooi aanbod en wij zijn dan misschien iets meer mainstream alhoewel we hier ook best wel wat alternatieve parels hebben liggen. Met onze Belgische selectie proberen we echt wel een accent te leggen door lokale bands en labels te promoten, wat uiteraard niet wil zeggen dat de andere winkels geen Belgisch aanbod hebben.

We merken dat we ook meer platen verkopen op de avonden dat er concerten plaatsvinden. Na het concert zijn mensen steeds vrij om door de bakken te neuzen. Daar onderscheiden we ons ook wel in doordat we die twee activiteiten kunnen combineren.

Verder hebben we ook samenwerkingen lopen met de jazz- en popstudio en de muziekacademie in Borgerhout. Als we daar dan goed talent spotten, willen we die ook zeker wel ondersteunen. Het is dus ook zeker de ambitie om zowel gevestigde waarden als nieuw talent op ons podium te plaatsen. Iets waar we ook nu al volop op inzetten.

Achter jullie café huisvesten jullie de platenzaak waar je rustig kan grasduinen door de platenbakken. Jullie hebben echter ook een online shop voor vinyl. Was dit een bewuste keuze of was het eerder een noodzaak om aan het digitale tijdperk tegemoet te komen?

© Djingel Djangel

Stef: Het was sowieso een bewuste keuze hoewel we toch liever hebben dat mensen tot hier komen. Het online gegeven is een hele kluif om te beheren maar we zijn erin geslaagd om een systeem te ontwikkelen waardoor we vrij snel een plaat online kunnen krijgen.

Nu, we moesten sowieso een webshop bouwen om de ticketverkoop voor onze optredens te organiseren, dus vandaar dat we ineens daar ook een online shop voor de platen aan hebben gekoppeld en zo extra inkomsten kunnen genereren. We merken trouwens dat de webshop steeds in stijgende lijn gaat en dat zowel mensen uit België als het buitenland hun weg vinden naar de online shop.

Ik denk dat quasi een derde van de stock online staat dus als bezoeker van Djingel Djangel ga je altijd wel nog een pak meer keuze hebben. En ook ter plaatse op heel wat pareltjes stuiten die niet online staan. We proberen het dan ook sterk te promoten om naar de winkel af te zakken omdat we echt wel willen inzetten op de beleving.

Jullie mochten al heel wat mooie namen op jullie podium verwelkomen waaronder onlangs nog een dubbele passage van Aroma Di Amore. Op basis van wat selecteren jullie precies artiesten voor jullie podium?

Stef: Bij aanvang was het eigenlijk een wisselwerking tussen mezelf, Peter en Bootsie Butsenzeller die voor ons de programmatie deed. We hebben alle drie een verschillende smaak maar het idee was dat als twee van drie het goed vinden en het financieel een haalbare kaart bleek te zijn, we het zouden programmeren.

Momenteel nemen we de programmatie voor onze eigen rekening maar we passen het voorgenoemde principe nog steeds toe waarbij zowel Peter als ik ons eigen verlanglijstje hebben. We zien trouwens ook wel dat we stilaan wat meer naam krijgen als concerthal en dat er heel wat mooie aanbiedingen binnenlopen, waardoor we zelf minder actief moeten zoeken.

Bands mogen zich uiteraard ook steeds zelf nog aanbieden maar op dit moment zitten we aan 5 à 10 aanvragen per dag en kunnen we maar amper volgen. Op zich wel een goede zaak. We proberen wel elke band die zich aanbiedt een beluistering te kunnen geven maar zoals gezegd, is het bij momenten niet bij te houden. Het loopt allemaal heel organisch en we staan voor veel open. Hoe diverser hoe beter, maar de kwaliteit primeert uiteraard.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten in Djingel Djangel? Wat zijn de ambities?
Stef: Gho, er zijn bijzonder veel ambities maar we willen vooral inzetten op het uitbouwen van een team van vrijwilligers zoals ze dat bij Trix en De Roma ook al hebben. We kunnen met twee maar doen wat we kunnen doen en het zou mooi zijn als we naar de toekomst toe een poel van gevestigde waarden zouden kunnen uitbouwen in ons vrijwilligersteam.

De promotie zou sowieso ook nog beter kunnen, qua affichering en mailing maar dat zijn dingen die vandaag de dag door tijdsgebrek wat blijven liggen.

Ook op de inbedding in de buurt willen we meer inzetten. Dat mensen uit de buurt de zaak op een laagdrempelige manier kunnen bezoeken en een belangrijkere rol gaan spelen in onze organisatie van evenementen en concerten. We proberen hierop al meer in te zetten door de gratis concerten die we organiseren op zondagnamiddag.

En uiteraard blijft ook het ondersteunen van de artiesten één van de belangrijkste ambities.

We hebben je hieronder alvast van de nodige links voorzien om Djingel Djangel op de voet te volgen en je van de aanschaf van een concertticket, een plaat of een bezoek te verzekeren.

DJINGEL DJANGEL: FACEBOOK WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More