Home Live LOKALE HELDEN: OAZE ON TOUR Torhout Club De B (27/04/2024)

LOKALE HELDEN: OAZE ON TOUR Torhout Club De B (27/04/2024)

by Johan Vanparys


Voor dit indoor festival ligt de focus op lokale talenten, met alle bands afkomstig uit West-Vlaanderen.
Vanaf 15:00 uur trapt het jonge geweld Arguz uit Gistel af. Ondanks hun jeugdige status, brengen ze een podiumperformance die indruk maakt.

Hun muziek kenmerkt zich door krachtige gitaarriffs, vermengd met langzame, emotionele teksten. Ze wisselen moeiteloos af tussen harde, snelle passages en zachte, meeslepende klanken. De charismatische jonge zanger, Niel Van Bellingen, roept bij momenten associaties op met de legendarische Jim Morrison.

Liquid Molly, een andere veelbelovende band uit Gistel, is ook een voorbeeld van jong talent uit dezelfde regio. Ze wonnen de publieksprijs van Sound Track 2022 en hebben sindsdien een enorme populariteit vergaard in Vlaanderen. Dit jaar schitterden ze ook tijdens ESNS 2024 in Groningen, Nederland.

Beide bands, afkomstig uit dezelfde regio en met een gedeelde fanbase, zijn goede vrienden wat de grote opkomst al zo vroeg op de dag verklaarde. Fans wilden niets liever dan hun jonge helden steunen en genieten van hun geliefde muziek.

Op het laatste moment werd het festival gered door de komst van Rawdriguez, nadat Her Fault genoodzaakt was af te zeggen. Gelukkig was Elke Van Houtte, de frontzangeres van ARTFX, al aanwezig voor haar eigen optreden en was ze bereid om ook met Rawdriguez op te treden gedurende 40 minuten.

Rawdriguez heeft zich na het tragische verlies van hun oorspronkelijke zanger volledig gerevitaliseerd. Dit is hun tweede optreden met een nieuwe bezetting en nieuwe nummers. Elke neemt nu de vocals voor haar rekening, wat een significante invloed heeft op de sound van de band. Babak Mohammad werd toegevoegd als gitarist, naast de oprichters Stefaan Bonte op bas en Christophe Depree aan de drums.

Rawdriguez is nu weer compleet en volledig voorbereid. In het begin was het even wennen aan de nieuwe sound met een vrouwenstem, die bovendien een bluesy hardrock randje heeft gekregen, maar de band is terug en klaar voor een nieuw hoofdstuk.

Wryngd is een band die voornamelijk voortkomt uit de pre-coronaperiode van de band Citizinsane. Sinds 2023 brengen ze een mix van progressieve trash en groove metal.

Na een ernstig auto-ongeluk waarbij zanger Steven Verstraete betrokken was, was het even stil rond de band. Maar nu is hij terug, zij het met wat hulp van krukken.
Ondanks de hobbelige start is de band volledig hersteld, en dit optreden markeert de officiële release van hun eerste ep Intermezzo I. Wat het extra bijzonder maakt, is dat ze nog steeds op zoek zijn naar een gemotiveerde drummer. Ondanks het gemis van live drumwerk, blijft de band hun passie voor optreden tonen door gebruik te maken van een drumcomputer.

Motsus, afkomstig uit de polderstad Oudenburg, doet sinds 2012 podia daveren met hun instrumentale polderrock. Deze unieke stijl combineert krachtige stoner riffs, hedendaagse sludge-metal en klassieke hardrock. Het geluid van Motsus is onmiskenbaar ruw, duister en intens. Op het podium stralen ze een donkere, rauwe en krachtige aanwezigheid uit, met drummer Wouter Velle vooraan, ondersteund door de baslijnen van Wouter Verhelst en de gitaarsolo’s van Tom Maene.

ARTFX speelde een thuismatch, met Elke Vanhoutte voor de tweede keer, maar deze keer in een totaal nieuwe gedaante. De band staat bekend om hun female fronted djent metal (een soort van progmetal), en sinds 2016 hebben ze verschillende podia betreden. Na een wisseling in het gitaarwerk, met Hannes Ryheul, zijn ze weer helemaal klaar om te rocken.

Niemand had kunnen vermoeden dat Elke al een hele sessie met Rawdriguez achter de rug had. Ze betoverde het publiek op een meesterlijke manier, zoals alleen een ervaren frontvrouw met een flinke dosis pit dat kan.

Aeveris betrad het podium met een mengeling van emoties, waar een vleugje weemoed doorheen sijpelde. Het was een avond van afscheid voor hun geliefde zanger, Louis Soenen, die hij het vanaf nu wat rustiger aan wil doen. Maar terwijl hij zijn laatste noten zong met de band, werd ook duidelijk dat Aeveris niet zal vertragen op de weg naar roem; integendeel, met een nieuwe, uiterst gemotiveerde zanger zullen ze die weg met hernieuwde energie voortzetten.

Het afgelopen jaar bracht Aeveris naar indrukwekkende podia, zoals Alcatraz Open Air, en geen enkel podium schrikt hen nog af. Het optreden in Torhout was een overweldigende belevenis; de band speelde alsof het hun laatste kans was, wetende dat dit het einde was van een tijdperk in hun huidige bezetting. Het afscheid van hun vriend en zanger, Louis, was emotioneel en liet niemand onberoerd.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More