Home Grensverleggers Uitheems Geduister #286

Uitheems Geduister #286

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het beste aan ‘geluk’ is dat het altijd kan veranderen. Een deuntje dat bij de meest ongelukkige verdoemenis past? Dat vind je ook deze week in het Uitheems Geduister, met nieuws van Aesthetische, Deadaudiosaints, Still Wave, Dystopia, Freakangel, Beholder, Obscurial, Donaublut, Miss FD, Selvans, Christian Death, The Silence Industry, Inner Shrine, Monta At Odds en A Place To Bury Strangers.

AESTHETISCHE
Het Braziliaanse electroduo Aesthetische laat 6 nieuwe, dynamische tracks op ons los op hun nieuwe ep Confidence Is Silent. Die tracks bulken van de zware beats! Fab Viscardi en Gui Pires combineren moderne, donkere dansvibes naadloos met keiharde cyber-EBM-aanvallen en verdienen daarmee een stevige plaats in de underground techno body scene.

Erg dansbaar dus met pulserende ritmes, maar ook voorzien van de nodige industrialruwheid in de elektronische verstoringen die tussen de rauwharde vocalen verstrooid werden.
De synths tintelen en wervelen altijd wel ergens hoopvol op de achtergrond, toch blijft dit een ‘heavy’ sound binnen de electro. Straf knap, want ook op het vlak van productie is dit een uitblinker.

Confidence Is Silent is digitaal verschenen bij Alfa Matrix.

Facebook / Soundcloud

DEADAUDIOSAINTS
De Britse broers Danny (zang/synth) en Corey Jones (bas/gitaar/synth), en jeugdvriend en drummer Damon Head (die ook synths speelt) vormen samen het elektronisch altrocktrio Deadaudiosaints. Ze hebben de voorbije tijd hun strepen verdiend en vele kilometers afgelegd van en naar podia in heel Groot-Brittannië. De band heeft een sterke DIY-mentaliteit en werkethiek in hun DNA opgenomen en vindt inspiratie bij bands als NiN, Placebo en Muse.

Deze week laten ze alvast een explosieve track als proevertje van hun aankomende ep To Whom It May Concern horen. Met Jaded releasen de rockers een prachtige track, die zowel stevig gitaarwerk als glinsterende synths, maar vooral een sterk melodische zanglijn biedt.

Op 3 mei verschijnt hun ep To Whom It May Concern digitaal en op cd.

Facebook / Website

STILL WAVE
Wat gebeurt er als je doom blackmetal blendt met shoegaze? De Italiaanse band Still Wave laat het ons horen in Spaceman (with a Gun). Daarin krijgen we dus stevig doorrazende drums en riffs, gecombineerd met shoegaze baslijntjes, oerrauwe grunts, lichtgevende synths, diepdonkere, meerlagige postrockzanglijnen én een klassieke gitaarsolo. Het geheel klinkt intrigerend sterk! De afwisseling in sferen, zelfs in stemtimbre en de contrasten binnen éénzelfde nummer.

Het nummer komt als een metaforische nachtmerrie, over alleen zijn met iemand. De holocaust van pure liefde, die sierlijk balanceert aan de afgrond.

Still Wave werd opgericht door Luca Fois (gitaar) en Eliana Marino (keyboards) die samen met  muzikanten Daniele Carlo en Manuel Palombi en zanger/tekstschrijver Valerio Granieri (Rome In Monochrome) een heel persoonlijke muzikale visie verklanken. Nadat ze hun contract met het Italiaanse label These Hands Melt tekenden, verliet Eliana Marino de band en werd vervangen door Tomas Aurizzi (Aborym).

Spaceman (with a Gun) is digitaal te beluisteren en is de eerste single van A Broken Heart Makes An Inner Constellation, het debuutalbum van Still Wave, dat op 28 juni verschijnt bij These Hands Melt.

Facebook / Instagram

DYSTOPIA
Als onze Nederlandse blackmetal noorderburen van Dystopia iets nieuws releasen, dan ís dat ook dystopisch. Zowel qua titel als qua sound, geldt de overtreffende trap van doemdenkende apocalyptiek ook voor hun vierde album De Verboden Diepte I: Veldslag Op De Rand Van De Wereld.

Sinds hun oprichting in 2005 volgde Dystopia een experimentele route in de zoektocht naar hun eigen identiteit, die zo rond 2015 zijn volwassenheid vond, met de toevoeging van koperblazers. Eigenwijs en rauw blijven ze de grenzen van het genre uitdagen. Vanaf 2020 kozen ze voor Nederlandstalige teksten die altijd een persoonlijke en filosofische kant hebben. Eén van de belangrijkste thema’s is de vraag naar het bestaan ​​van de vrije wil, de strijd tussen determinisme en zelfbeschikking.
Op hun nieuwe album vinden we vier tracks, die psychedelisch eclectisch voorbij razen!

De Verboden Diepte I: Veldslag op de Rand van de Wereld is digitaal, op vinyl en op cd verschenen bij Immortal Frost Productions.

Bandcamp / Facebook

FREAKANGEL
De electro-industrialrockers van Freakangel uit Estland, laten hun boksend botsende sound in haakse verwrongenheid opnieuw op ons los!

“In deze tuin groei ik… tot ik er niet meer ben.”

Dmitry Darling confronteert ons in hun nieuwe single Death Bloom met de meedogenloze greep van het lot, door de angstaanjagende metafoor van een bloeiende bloem die zijn onvermijdelijke ondergang tegemoet gaat. Een krachtige mix van scherpe synths, beukende beats, harde emotionele zang en energieke gitaarriffs sleuren ons mee in een emotionele maalstroom.

De begeleidende video, een somber en boeiend visueel feest laat ons betoverd en duister opgetogen achter.
Death Bloom is digitaal verschenen via Alfa Matrix en is bovendien gratis/ ‘pay as you wish’ te downloaden!

Facebook Bandcamp /YouTube (met leeftijdsbeperking)

BEHOLDER
Blackmetal uit Canada klinkt niet zo anders als die van ergens anders op de wereld. En dat is niet erg. Ze hebben al ahornsiroop en daar kan niets tegenop, ook al is de nieuwe plaat van Beholder heel wat minder zoet.

Beholder is sinds 2016 een blackmetalband uit Québéc. Het vijftal bracht in 2019 zijn ep Ancien Monde uit en hun debuutalbum Arcane Subreptice werd uitgeroepen tot een van de beste metalreleases op Bandcamp in 2022.
Met hun nieuwe album brengt Beholder een opus dat de band zelf omschrijft als een enorme verbetering op hun toch al solide fundamenten. Het is in elk geval een 35 minuten durende aanval van agressieve, up-tempo blackmetal met melodieuze, doomy passages.

Frontman Mécréant (Saccage, Sulpure) schreeuwt zijn longen uit in de Franstalige teksten en houdt zo de ware geest van Québec in vuur en vlam. Krachtig groots en tegelijk organisch rauw.

“Zowel de muziek als de teksten zijn beïnvloed door de orthodoxe blackmetal uit de jaren 90, waarbij onderwerpen vooral te maken hebben met luciferianisme, geschiedenis en occulte filosofie. We hebben het gevoel dat we een volwassen kunstwerk hebben bereikt en hebben er veel vertrouwen in”, laat de band weten.

De outro van de plaat is gemaakt door drone/ambient-artiest thisquietarmy, en het artwork van het album is gemaakt door de huidige Gorgoroth-zanger Khaos Diktator.

Dualisme is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Avantgarde Music.

Facebook / Bandcamp / Instagram

OBSCURIAL
Vanuit de zwartste afgrond van Maleisië, bedekt Obscurial onze oren met een dikke laag slib en godslastering.
Drie jaar na hun debuutalbum Funeral, Burial And Rites krijgen we van de deathmetalband uit Kuala Lumpur een tweede album. Op Heretic leveren ze in negen nummers stevige drums met een ferme impact, razernij op snaren en wildebrasserij in de vocalen af.

Groteske beelden en nachtmerries uit andere dimensies dwarrelen door dit gewelddadig gedrocht van een album en ontketenen een storm van ziekelijk, schizoïde en vervormd staal en onverholen Lovecraftiaanse stank.

Hereticis digitaal, op cd en op vinyl verschenen via Violence In The Veins, Memento Mori en Necrolatry Records.

Facebook / Bandcamp

DONAUBLUT
Een donker electrodrama over een sinistere liefde biedt het Oostenrijkse dark electro-/ industrialsoloproject Donaublut ons deze week.
Sinds de oprichting door voormalig Exit To Eden-zanger Bernhard Pfeiffer in april 2021 heeft Donaublut een belangrijke stempel gedrukt op de gothic scene, met zijn samensmelting van elektronische muziek en darkwave.

Een dramatische samenspel van verlangen en onheil vormt de basis van zijn nieuwe single Böse Schlange. Verliefdheid begint vaak onschuldig, maar ontwikkelt zich al snel tot een diep verlangen naar een andere persoon en dreigt iemand volledig te overspoelen. Soms is de betovering van iemands aantrekkingskracht eenvoudigweg onweerstaanbaar… vooral als hij deze vakkundig gebruikt om een ​​verborgen en bedrieglijk spel te spelen. En dan komen de boze slangen tevoorschijn… De vicieuze cirkel van obsessie en waanzin, vooral wanneer de bedrieglijke tong van een prachtige slang beetje bij beetje zichtbaar begint te worden. Het gif van de slang dient als metafoor voor het kwaad dat iemand wordt aangedaan in het ogenschijnlijk welwillende spel.

Met Böse Schlange laat Donaublut een nog intensere, ongetemde kant horen. Het lied schetst de gevaarlijke spelletjes van een relatie waarin één persoon het risico loopt zijn gezond verstand te verliezen. Terwijl de coupletten een zekere terughoudendheid behouden, ontketent het refrein de volledige kracht van het nummer. Voor dit nummer heeft Pfeiffer een oude vriend ingeschakeld: David Guger (ook bekend van Exit To Eden), verrijkt de track met zijn gitaarpartijen en versterkt daarmee het agressieve karakter van de track.

Böse Schlange is digitaal uitgebracht, met een bijhorende videoclip, via NRT-Records.

Instagram

MISS FD
Ze is songwriter, schrijfster, muziekproducente, zangeres, maar vooral ‘Gothpop Princess’! De electro-/ industrial muziekproducente Miss FD heeft zojuist een nieuwe cyberindustrialsingle uitgebracht. Syndicated is daarbij het vierde, afsluitende deel van een reeks releases met de nummers Your Core, Menticide en Distractions.

“They’ve built us a fake world
To keep us in line
Forget the illusion
Everything’s fine”

Haar kenmerkende muziekstijl combineert darkwave-, cyberpunk-, industrial- en synthpop-invloeden, aangevuld met haar kenmerkende dynamische spoken vocals die variëren van etherisch tot krachtig en scherp. “Everything’s fine”, klinkt het speels, ironisch en krachtig uitdagend.

Het is een anti-narratief volkslied geworden, als slot van de eerdere dystopische cyberindustrial singles, waarmee ze de aanzet om na te denken over de huidige wereldgebeurtenissen. Een donker, pulserend nummer met haperende elektronica en onverwachte ritmiek zorgen ook hier weer voor grote spanningsbogen in het nummer, terwijl Miss FD haar onheilspellende woorden laat klinken.

Syndicated is digitaal verschenen via Quantum Release Records.

Facebook Website / Instagram / Bandcamp

SELVANS
Drie jaar na zijn laatste studioalbum keert zanger en toetsenist Selvans terug met een nieuwe single. De Italiaan brengt black- /heavy metal met progrockinvloeden, maar klinkt vooral als een ware horrorist. Zij teksten en concepten zijn geïnspireerd door Italiaanse folkhorrorverhalen en beelden. Na twee volledige albums, Lupercalia (2016) en Faunalia (2018), bracht hij in 2021 de ep The Dark Italian Art uit, een artistiek manifest waarvoor hij samenwerkte met de horrorschrijver Luigi Musolino.

Horror blijft klinken, in zijn nieuwe single Il Capro Infuocato, waarin hij ons meeneemt naar een orgie-astisch ritueel in het bos om de ‘Vlammende Geit’ (Il Capro Infuocato) op te roepen. Tussen kronkelende lichamen en gigantische beelden van stro en wortels brengt de Italiaanse horrorist een blackmetal anthem tot leven in het Italiaans. Het is voor het eerst dat hij bijna een volledig nummer door, cleane zang laat horen, uiteraard met de gekende, heavy-prog riffs, maar even goed met dwarsfluit, synths en een Hammond-orgel. Een hels geluid, even vaak perfect georkestreerd als zo chaotisch als een vlammende geit maar kan wezen.

Il Capro Infuocato is digitaal verschenen via Avantgarde Music.

Facebook / Instagram / Bandcamp

CHRISTIAN DEATH
De legendarische, Amerikaanse gothic rockband Christian Death heeft een reeks Europese tourdata aangekondigd. Met de Armageddon Tour toert de band in Spanje, Duitsland, Polen, Italië, Frankrijk, Nederland, Ierland, Tsjechië, Slowakije en – jawel!- ook België.

Over de titel van de tour zegt Christian Death-leider Valor Kand: “We beweren niet helderziend te zijn, kijk maar rond. Oog om oog, pond om pond”.
Christian Death zal hun meest recente album, Evil Becomes Rule, laten horen, terwijl ook klassieke nummers uit hun uitgebreide backcatalogus zullen bekoren!

Wil je er bij zijn? Dat kan op vrijdag 31 mei in de B52 Music Club in Eernegem. Of hen toch liever elders in Europa gaan bewonderen?

Zaterdag 11 mei – Madrid, ES @ DarkMAD
Maandag 13 mei – Bochum, DE @ Matrix
Woensdag 15 mei – Kassel, DE @ Goldgrube
Donderdag 16 mei – Berlijn, DE @ Lido
Vrijdag 17 mei – Leipzig, DE @ Wave Gotik Treffen
Zondag 19 mei – Krakau, PL @ Gwarek
Dinsdag 21 mei – Hamburg, DE @ Bambi Galore
Donderdag 23 mei – Trier, DE @ Mergener Hof
Vrijdag 24 mei – Martigny, CH @ Sunset Bar
Zaterdag 25 mei – Modena, IT @ NotteTempio
Zondag 26 mei – Milaan, IT @ Legend Club
Dinsdag 28 mei – Praag, CZ @ Kasarna Karlin
Donderdag 30 mei – Drachten, NL @ Iduna Poppodium
Zaterdag 1 juni – Parijs, FR @ La Boule Noire
Maandag 3 juni – Dublin, IE @ The Grand Social

Facebook / Website

THE SILENCE INDUSTRY
Het Canadese project The Silence Industry was één van de meest verrassende om deze week te ontdekken. Eentje dat we al eerder hadden willen horen, eigenlijk.
Het project werd in 2007 opgestart door ene Graham J., die graag met andere artiesten samenwerkt en met zijn onconventionele muzikale aanpak zeker iets bijzonders toevoegt aan de donkere scene.

We horen gothrock, met weids rauwe arrangementen, uitgesproken ritmes en begeesterende vocalen. Alles met een gedreven dynamiek en donkere pit.

The Silence Industry bracht nu een nieuwe single uit met The Crawling Eye, wat de derde en tevens de titeltrack blijkt in een reeks van digitale 7 inch-singles. Dit nummer ademt een deathrocksfeertje, met hypnotiserende melodieën en een beangstigende tekst over de repressief controlerende maatschappij.

Graham geeft een leuke luistertip mee en raadt ons aan om deze track tegelijkertijd ook op een tweede toestel af te spelen, voor een retro quadrofonische ‘fun times’. Haha, wie doet mee?

The Crawling Eye is digitaal verschenen. Op deze single vinden we nog 2 ambient noise tracks en een gestripte versie van The Maw of Sleep (een nummer dat op het gelijknamige album in 2012 verscheen).

Facebook / Bandcamp

INNER SHRINE
De Italiaanse gothic-/ metalband Inner Shrine lanceerde onlangs hun nieuwe nummer Aita, waarmee ze hun aankomende, gelijknamige album introduceren. Ze nemen ons daarbij mee op een donkere gothicreis naar de onderwereld, geïnspireerd door Etruskische demonen.

Luca L. en Leonardo M. brengen met dit nummer alvast een erg theatrale, duistere voorspeller van wat nog meer diepe emoties en duivelse geluiden zal brengen. Een rijke orkestratie, strijkers, koortjes, gebrul uit het diepst van de zielen, riffs die er staan als een burcht, blazers, een statige ritmiek. Dit klinkt groots.

Aita is digitaal verschenen bij Lands of Glory Records.

Facebook Instagram

MONTA AT ODDS
Monta At Odds
worden als nieuwe postpunktroubadours aangekondigd. Hun pas verschenen single Forget About You is voor ons een eerste kennismaking met het strak pittige trio uit Kansas City.

Mikal (zang), Krysztof (baritongitaar) en oprichter Dedric (multi-instrumentalist voor alle andere geluiden) brengen daarmee een duister, doch uptempo poppy opus over het weerstaan ​​van aantrekkingskracht, vooral wanneer de grens gevaarlijk vaag blijkt te zijn. Zanger Mikal laat zijn woorden wanhopig tegen de beats botsen, terwijl een meedogenloos, stuwende drum en in elkaar verstrengelde gitaar- en basriffs de onvermijdelijke gevolgen onderzoeken. Een hypnotiserende werveling waarin je verdwaalt, waarbij je de gevaren van het leven vergeet. Zelfs al is het maar voor het moment van het nummer…

De band lijkt een dansbare mix van het heden en verleden bij mekaar te spelen in een rauw heldere sound.

Forget About You is digitaal verschenen via The Record Machine.

Facebook / Bandcamp

A PLACE TO BURY STRANGERS
Opnieuw begraven worden onder een postpunktrack? Graag eentje van A Place To Bury Strangers dan! Ondertussen is Oliver Ackermann al meer dan twintig jaar het brein achter het project. Live laat hij zich bijstaan door verschillende muzikanten, maar het creëren ligt nog steeds volledig in zijn handen.

Zo krijgen we ook nu een nieuw nummer van zijn hand. Don’t Turn The Radio is er één binnen de reeks The Sevens, waarbij de band maandelijks een 7 inch single uitbrengt. Het gaat allemaal om nummers die ze schreven voor hun veelgeprezen zesde album See Through You, maar die nooit eerder werden uitgebracht.
Zo kregen we Change Your God/ It Is Time in februari, Chasing Colors/ I Can Never Be As Great As You Are in maart en staat er ook voor mei al een release klaar.

Don’t Turn The Radio overstijgt de grenzen van conventionele muziek én ook van wat we van de band gewoon zijn. Erg punky, grungy en noisy dompelt de track ons onder in een geestverruimende mix van beklijvende melodieën en opwindende energie. Hier geven we ons graag aan over en die radio, die blijft aan!

Don’t Turn The Radio is digitaal en op witte vinyl verschenen bij Dedstrange.

Website Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More