Home ReviewsAlbum Reviews ENABLERS – Almost To Who Knows Where (Atypeek)

ENABLERS – Almost To Who Knows Where (Atypeek)

by Patrick Bruneel

Na 21 jaar, zeven albums en enige ep’s besloot Pete Simonelli dat hij wel eens mocht terugblikken op zijn carrière. De verteller, dichter en bezieler van de band en liefhebber van postrock, mathrock, noiserock, indie en het gesproken woord is al net zo’n bezeten aficionado van de beat generation (Jack Kerouac, Allen Ginsberg).

Zijn doorwrochte teksten liggen helemaal in de lijn van die beat generation. Het unieke eraan is dat hij die teksten heeft ingebed in een zeer aangenaam potje meeslepende muziek.

Ripped paper PSD texture effect photoshop add-on remixed media

Voorheen mocht hij onder meer Doug Sharin (Codeine, HiM, June Of 44, Rex, Mice Parade) en Yuma Joe Byrnes (overleed in 2012, Tarnation) tot zijn muzikanten rekenen. Tegenwoordig zijn zijn compagnons de route nog steeds niet van de minsten: gitarist Joe Goldring (Swans, Toiling Midgets, Touched By a Janitor, HiM), gitarist Kevin Thomson (Nice Strong Arm, Timco, Touched By a Janitor) en drummer Sam Ospovat (Ava Mendoza, Flying Luttenbachers).

Het is wel een behoorlijk lange zit, deze dubbelaar. Negenentwintig nummers, dat is niet verkeerd. Gelukkig is de muziek die bij zijn teksten hoort op zich ook meer dan interessant genoeg zodat het niet noodzakelijk is dat we aanhoudend met gespitste oren naar de woorden van Simonelli luisteren. Daarvoor is onze aandachtsspanne veel te kort.

We kunnen uit ons povere promootje niet opmaken of er exclusieve nummers tussen deze veelheid prijken en we hebben evenmin zin of goesting om ze een voor een op te zoeken en bij een release te plakken. Laten we er maar gewoon van uitgaan dat het om een omvangrijk overzicht gaat van het werk van Enablers, en dat werk is en blijft imposant.

Dit is geen poëzie voor de modale popmuziekliefhebber. Daarvoor schuurt en kraakt en knarst het te frequent. Wij vinden dat niet erg, integendeel. Het is niet voor niets dat we ’s mans bijdrage aan onder meer El Amigo Americano van Agrio (God Unknown) of minder recent zijn bijdrage aan Destination Qualité van Pneu (Head) ook al de moeite vonden.

Ideaal om Enablers te leren kennen, dat dan weer wel, al mocht het wat ons betreft ook gewoon een nieuw album zijn geweest.

FACEBOOK / BANDCAMP / ATYPEEK MUSIC

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More