Home Interview JAMMER (Patrick De Meyer vs. HOND) – Mensen 

JAMMER (Patrick De Meyer vs. HOND) – Mensen 

by Hendrik Hindrex

Tekst en foto : Hendrik Hindrex

‘Jammer’ is de naam van het nieuw project van new beat-legende Patrick De Meyer (Technotronic, Tragic Error, T99) en de Antwerpse band HOND.  De Meyer schreef de tekst van het nummer Mensen.  Dat heeft naar zijn doen een donkere, brutale tekst.  Maar met de dreun eronder wordt het dansbare waanzin. We belden De Meyer en vroegen een woordje uitleg.  

Patrick, vertel!
Zoals altijd probeer je baslijntjes en drummetjes te maken in een goed sequence-programma. Ook naar pianoklanken zoeken, experimenteren met stemmen… Dit nummer is begonnen met het idee om een lekkere danceplaat op 120 slagen per minuut te maken. De drums waren lekker vettig en strak. Ook de baslijn was goed vettig.  Door heel veel met de media bezig te zijn, was het de bedoeling om eens een tekst te maken als iemand die echt beïnvloed is door de dagdagelijkse media. Eigenlijk gaat het over iemand die de sociale media op een bepaalde percipieert. En ervan denkt dat dát de waarheid is. Terwijl dat eigenlijk niet zo hoeft te zijn.  Er zijn veel mensen die nu zeggen dat corona één hoax was en dat het nooit echt bestaan heeft. Het lijkt wel negationisme, al is dat natuurlijk heel erg.  Ook wel een verwittiging aan de politiekers die de boel helemaal verknoeien op gebied van klimaat en die oorlogen.  Kijk maar naar Gaza en de oorlog in Oekraïne. Dat gewoon doordrukken in een tekst. Bestaat er nog liefde? Smijt die computers eens weg en ga dansen in een cirkel zoals de kinderen.

De jongens van HOND hebben een nummer gemaakt : Irene (k*tkop).  Heel tof! Gewoon verstand op nul en gaan met die banaan. Trash-electro, maar wel met gitaren.  Die jongens uit Antwerpen hebben mij benaderd via de socials.  Ze nodigden mij uit om met Tragic Error met hen op te treden.  Ik heb een demo van dat nummer Mensen – met een beat onder – naar hen gestuurd.  Ze hebben helemaal op eigen houtje een video gemaakt met de gepaste dansjes.  Spontaner kan niet.  Niks voorbereid, niet nagedacht of dit goed is, of dit te lanceren is.  De tekst is zout op de wonde strooien.  Waarom moet je dat nu vertellen ? Wel, gewoon omdat het me tegensteekt, you know? Het gebrek aan tederheid is uitzichtloos.  John Lennon en Yoko Ono hebben in 1969 een bed-in in Amsterdam gehouden: Give peace a chance.  Make love not war!

Het nummer kwam uit een creative drang.  Thuiskomen met mijn vriendin, naar het nieuws gekeken en naar De Afspraak.  Meteen papier gepakt en drie bladzijden volgeschreven.  

Toch nog even de mensen van HOND in de verf zetten.  Ik had vooral contact met El Rocco, maar de groep bestaat uit meer mensen zoals – ik dacht –  Niels Destadsbader en zo (lacht).  We hebben mekaar nog nooit ontmoet, maar wel een nummer gemaakt. Heel plezant dat zo iets kan.

Succes, bro!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More