Home Belgisch RHEINZAND

RHEINZAND

by Didier Becu

Rheinzand is het nieuwste project van Reinhard Vanbergen van Das Pop dat hij samen vormt met Mo Disko van The Glimmer Twins, Charlotte Caluwaerts, Stéphane Misseghers van dEUS en Bruno Coussée van MannGold. Wij spraken met Reinhard.

Dag Reinhard, als ik de naam Rheinzand hoor, dan hoor ik jouw naam daarin. Ben jij het meesterbrein of is deze naam toevallig?
De naam is echt toevallig en heeft te maken met een zak zand…Mo kwam daar mee aan, nadat hij die zak zand aan mijn voordeur zag liggen.

(c) : Wouter De Sutter

Jullie zijn allemaal betrokken bij vrij grote tot gigantische bands. Vanwaar de goesting om met Rheinzand te beginnen, want ergens is het toch weer vanaf nul beginnen?
Rheinzand is iets heel anders qua muziek dan bijvoorbeeld Das Pop of dEUS. En af en toe eens van nul herbeginnen houdt ons jong. Zo krijg je weer voeling met hoe het je jonge collega’s vergaat in hun harde zoektocht naar de eeuwige roem.

Met Rheinzand boren jullie opnieuw de disco van de jaren 70 aan. Men zegt dat alles terugkomt, maar waarom die disco?
Het is meer een zoektocht naar vreemde structuren en lange soundscapes die bij Rheinzand de bovenhand heeft. De jaren 70 touch is iets wat vreemd genoeg bij mij natuurlijk komt boven drijven in al mijn werk. Ik zou Rheinzand dus geen disco noemen, maar vreemde dansbare muziek met referenties naar de jaren 70 en 80.

Disco impliceert ook extravagante kledij. C