Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een warme dancetrack met neoklassieke invloeden, een zwoel elektronisch nummer, geïnspireerd door old school hiphop uit de jaren 90, een melancholische en melodieuze indiepop track en elektronische muziek voor internettijden.

Allemaal te horen in de wekelijkse Luminous Belge! Luister naar volgende artiesten Macgray, Tsar B, Weireldverbeteroars, Romanie en GERARD. Let The Music Play!

© Pieter Walcarius

De Brusselse muzikant en producer Macgray studeerde klassieke muziek en jazz aan de Jazz Studio in Antwerpen. Hij was te horen als gastmuzikant op songs van de rockband TOTM en het elektronische ensemble Bétøn en Mathieu Thonon. In 2019 begon hij solo muziek te maken en een jaar later bracht hij het debuutalbum Journey to the Dawn uit met daarop een combinatie van ambient, neo klassiek en electro. Hij stelde de plaat voor in de Fuse en de Botanique waar hij zijn muziek combineerde met projecties van beeldend kunstenaars.

Op 13 april verschijnt het tweede Macgray album Collapse, waarop hij het verhaal vertelt van alle levende wezens (mens, dier of buitenaards), beschavingen, planeten en het universum, de weg van de schepping naar het niets… Macgray maakt duidelijk niet zomaar wat elektronische muziek, hij wil een boodschap brengen die redelijk diep gaat.

Neon is de eerste single uit de nieuwe plaat, het is een warme dancetrack waar ook weer neoklassieke invloeden in terug komen. Naast veel repetitieve sequences maakt ook de mooie georkestreerde break veel indruk. Het nummer doet wat denken aan Röyksopp en William Orbit die ook graag met analoge synths werken.

Als je de track beluistert zonder de videoclip is het gewoon een aanstekelijk dancetrack, met de clip erbij krijgt het een heel donker kantje. Een clip met een boodschap en die komt vrij heftig binnen. Zeker niet voor gevoelige kijkers.

Muzikant, producer en componist Justine Bourgeus deed er goed aan om solo te gaan, na haar vertrek bij School Is Cool. Als Tsar B maakt ze originele, vooruitstrevende popmuziek. Vorig jaar bracht ze de legendarische kookboeken van Salvador Dali tot leven in de concertfilm Les Diners de Gala en dit jaar (op 17 maart) verschijnt haar tweede album To The Stars.

Na Cruel, Trophy en Auwtch krijgen we nog een prachtig voorproefje van het album waarop ze moderne pop, klassieke muziek en dance op inventieve wijze laat versmelten. In de clip volgt ze het voorbeeld van Jimi Hendrix en steekt ze haar viool in brand. Toen ze dat bij Hendrix zag voelde ze dat hij niet boos was maar verliefd. Daarom zet ze ook op de hoes van het album haar viool in vuur en vlam.

Die passie en liefde voel je ook in Underwater. Het is een zwoel passioneel nummer waarin Tsar B de elektronica laat samensmelten met haar warme stem en viool. Dat klinkt super intens en wondermooi.

Geïnspireerd door old school hiphop uit de jaren ’90 riepen Benjamin Vandenhende, Kim De Roo en Simon Vandaele in 2019 de hiphop formatie Weireldverbeteroars? in het leven. Na een handvol singles gereleaset te hebben, krijgen we binnenkort hun debuutalbum We Zin Rond. Maar eerst delen ze nog het nummer Onderboane. Omdat de single zowat het paradepaardje van het album is, worden we tevens getrakteerd op een straffe videoclip.

Inspiratie voor het nummer haalden Simon en Benjamin uit hun voormalige job als chauffeur bij het ziekenvervoer. Iedereen kent het gevoel om op die jonge leeftijd nog zoekende te zijn, alle wegen liggen nog open. Onderboane gaat over die zoektocht naar een plekje in de maatschappij en het vallen en opstaan dat daarbij komt kijken. 

In de videoclip neemt Simon verschillende passagiers mee, elk met hun eigen bagage. De passagiers zijn verschillende reflecties van het dagdagelijkse leven. Van een broer die in de problemen zit tot de liefde die voor zich spreekt. Leuk weetje: in de videoclip figureren zowel familie als vrienden van de band. 

Onderboane is een zalige single die goed in het gehoor ligt en waar ook luisteraars die het niet zo hebben voor het genre aan verknocht zullen geraken. Bij ons staat Onderboane intussen op repeat!

Singer-songwriter Romanie Assez ruilde nu ongeveer twee jaar geleden West-Vlaanderen in voor een nieuw leven in het Australische Melbourne waar ze net zoals hier aan haar muzikale weg blijft timmeren onder de naam Romanie. In 2021 bracht ze vier singles uit maar in 2022 bleef het stil. Ze bleef echter niet stilzitten en begint 2023 met een nieuwe single.

Het afgelopen jaar werkte Romanie aan haar sound en visie samen met haar co-producer Alex O’Gorman (Angie Mchanon, BATTS) waar we vandaag het eerste resultaat van te horen krijgen. Anthony is een eerbetoon aan haar grootvader en is gebaseerd op de film The Father van Anthony Hopkins. Nadat ze de film had gezien in de bioscoop kreeg ze veel inspiratie om dit nummer te schrijven. Ze liet het via Zoom horen aan haar vrienden in België, die waren er zo enthousiast over dat ze de track verder afwerkte.

Anthony is wederom een prachtige, melancholische en melodieuze indiepop track die doet denken aan de songs van haar landgenote Julia Jacklin. Romanie is gegroeid in haar sound en speelt nog meer met warme arrangementen zodat deze Anthony echt wel een indrukwekkende song is geworden.

GERARD is het muzikale alter ego van Elias Durnez. Met een sound die van ambient over pop naar clubmuziek gaat, brengt Elias met zijn soloproject GERARD elektronische muziek voor internettijden.

GERARD ontwikkelde zich ten volle in de nasleep van de covid-lockdowns, zwevend tussen online en offline, isolatie en verbondenheid. Geïnspireerd door artiesten als A.G. CookOneohtrix point neverFenneszCharli xcx en Arca brengt Elias muziek met een futuristische sound.

Cica is de eerste single van de aankomende ep Je.Rar die eind van de maand het levenslicht ziet.

Op 19 januari kan je GERARD live aan het werk zien in de Recyclart in Brussel samen met BajeerDaisy Darkpark en Lazzaro.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More