GUST DE COSTER

by Luminous Dash

Na de zomer wordt het druk in onze concertzalen en clubs. Tussen alle aankondigingen door bereikte ons ook het fijne gerucht dat radiolegende Gust De Coster begin 2021 het land doorkruist met met vier topnamen van de Belpop.
Peter Slabbynck van Red Zebra voorspelde 40 jaar geleden al het einde van de lockdown met de Red Zebra-classic I Can’t Live In A Living Room. Serge Gainsbourg zélf was vol lof over de cover Je Suis Venue Te Dire Que Je M’En Vais van de voormalige punkette Jo Lemaire. Elsje Helewaut brengt een beauty case vol eigen Belpop-klassiekers mee. En Marcel Vanthilt mag ook mee naar het front! Kortom, hoog tijd voor een interview met Gust De Coster over het project Belpop 80’s én over zijn ferme en erg gewaardeerde bijdrage aan de prille geschiedenis van de Belpop.

© Gust De Coster

Gust, je hebt wilde plannen. we willen er alles over weten. Wie? Wat? Wanneer?
Goh, het is eigenlijk een idee van Peter Slabbynck die ik had uitgenodigd in november 2018 voor een Belpop-special in de week van de 80’s op Radio 2. Dat moest ingevuld worden met Belgische muziek, interviews en live-optredens van o.a. Elisa Waut, Jo Lemaire en The Wolf Banes. Eén van de gasten was Peter Slabbynck die me meteen vroeg of we hier iets mee konden doen. Peter stelde voor om dit op een podium te proberen met live-artiesten en mezelf – om het aan mekaar te praten zoals in het radioprogramma Vrijaf – maar dan voor een publiek. Zo is het idee gegroeid.
We hebben daar meteen Jean Tant van bookingskantoor Kras bijgehaald. Ondertussen liggen de data voor een tiental culturele centra vast. Nu beginnen we aan het artistieke deel. We weten al in grote lijnen wat iedereen van plan is, al moeten we nog enkele keren samenkomen om de puntjes op de i te zetten. Het zijn rare tijden, waardoor het hele project nu even on hold staat. Maar de belangrijkste afspraken zijn wel gemaakt.

Wie zijn die vier artiesten?
Inderdaad, vier artiesten: Peter Slabbynck van Red Zebra, Jo Lemaire als haar eigenste zelve, Elsje Helewaut van Elisa Waut en Marcel Vanthilt van Arbeid Adelt! Ze komen in een beperkte bezetting en gaan live spelen. Ze brengen hun grote h