Home Interview SOUND TRACK – Ão

SOUND TRACK – Ão

by Ann Cnockaert

Maak kennis met Ão. Met Brenda’s Mozambikaanse en Portugese roots en Siebe’s kenmerkende stijl van gitaarspelen flirten ze met Latijns-Amerikaanse invloeden zonder hun band met pop en subtiele elektronica te verliezen. Ão kan je live aan het werk zien op 16 oktober in JH ’t Paenhuys in Hoegaarden.

Waar komt de naam vandaan en stel jullie eens voor! 

Ão heeft geen woordenboekbetekenis. De betekenis van ‘Ão’ hangt af van hoe je het uitspreekt: [ɐ͂w̃] voor de taalpuristen. Het is iets pijnlijks, iets moois, iets treurigs, een uiting van verwondering of gewoon totale onzin.  
Het is een nasale Portugese klank, Portugees omdat veel van de muziek in die taal klinkt.  

Wat Ão dan is buiten de klank op zich: Zuid-Amerikaanse gitaarklanken, een ambient-universum van pedalen en cassettes, groovy percussie en bezwerende zanglijnen in het Portugees, Engels en Nederlands.
Met Brenda Corijn aan de micro en voice transformer, Siebe Chau op gitaren, Jolan Decaestecker op casettes, elektronica en gitaar, Bert Peyffers op percussie.

Eind 2020 kwam onze eerste, ‘self-titled’ ep uit met muziek die o.a. in de lockdown als muzikale pennenvrienden op 2000 km van elkaar is geschreven en opgenomen.

We zijn huiskatten, mião, in Het Depot. Een residentie waar we héél dankbaar voor zijn.
 

© Michiel Venmans

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis voorstellen? 

Brenda en Siebe zaten samen op LUCA School of Arts. Brenda studeerde drama, Siebe deed muziek. Voor dat er ooit zelfs sprake was van Ão waren ze eerst al lang vriendjes/KBR-enthousiastelingen.

In de zomer van 2019 ging Siebe normaal een voorprogramma spelen van Hhekla (band van Jolan, die er later nog zou bijkomen) maar had even geen zin om solo te spelen. Hij was helemaal in de ban van Braziliaanse muziek en herinnerde zich een voorstelling waarin Brenda zong, en was op slag verkocht aan haar stem. Ze sprak dan ook nog eens Portugees door haar Mozambikaanse roots, dubbel win dus. Dat concert was ineens ook Brenda haar eerste concert, de match zat meteen goed. Sindsdien is het uit de hand gelopen en zijn we nooit gestopt met samen spelen.

Na eerst met twee (en soms een gastmuzikant) samen te spele