EMY

by Didier Becu

Een maandagmorgen in de Vooruit. We schudden de hand met Brian Bogaert, Louis Vandommele, Sander Huys, Toon Victoor en Emy Kabore. Samen vormen ze de band EMY. Vijf jonge muzikanten die op dezelfde muzikale golflengte zitten, en enorm veel goesting hebben. Als één van de jongste Mayway Records-telgen staan ze uiteraard op het Gentse showcasefestival Waterfront. Een gesprek met de vijf enthousiastelingen…

Eerst was er EMY de solo-artieste, nu is er EMY de band…
Emy : Voor de Rock Rally maakte ik eigenlijk muziek voor mezelf. Het was een uitlaatklep. Tot mijn grote verbazing eindigde ik als derde. Dat gaf me een boost omdat ik plots de bevestiging kreeg dat er potentieel in me zat en dat ik iets in de muziek kon doen. Ik wist toen in feite al dat ik geen singer-songwriter wilde zijn en dat ik op zoek wilde gaan naar een band. Het gebeurde soms op een vreemde manier. Sander Louis (drummer) was bijv. een recensent voor de Gentse studentenradio Tumult FM en nadat hij ons mij zag optreden op de halve finale van de Humo’s Rock Rally en via via hoorde dat ik nog een drummer zocht, wilde hij zijn kans wagen. Louis speelde op dat moment met de andere drie al een jaar samen. Het is toe dat ik ze op een jam aan het werk zag samen dat ik wist dat ik met hen wou aan de slag gaan. Door wat te jammen leerden we elkaar beter kennen, en beseften dat we naast een leuke bende ook muzikaal perfect matchten met elkaar.

Toen je solo speelde was je sound eerder die van de duistere singer-songwriter, maar als band is het meer een funky feelgoodgevoel geworden, niet? Denk je niet dat dat er fans zullen teleurgesteld zijn?
Na de Rock Rally omringden diverse mensen mij. De ene zei dat ik solo moest, de andere vond dat het een band moest zijn. Als gezegd wist ik op voorhand dat singer-songwriter niet mijn stijl zou worden. Eens ik deze vier mensen gevonden had, wist ik dat dit de weg zou worden die ik wilde inslaan. Trouwens, er zullen nu ook weer niet zo veel mensen zijn die een traantje zullen wegpinken wegens mijn beslissing, hee. Ik vind het veel cooler zo.