Home Festival HELL OPEN AIR Diest (05/05/2024)

HELL OPEN AIR Diest (05/05/2024)

by Johan Vanparys

Voor deze editie van het HELL OPEN AIR-festival, georganiseerd door Club Hell in Diest, werd een volledige dag gewijd aan Female Fronted Metal. Het ruime podium in de tent stond klaar voor maar liefst 9 bands met vrouwelijke frontvrouwen.

De aftrap werd gegeven door Shots Fired, dat om 13:00 uur het plein naast Club Hell Diest in vuur en vlam zette met hun energieke mix van hard rock, grunge en punk. Met nummers als Girl Down, Dark Road en Unbreakable brachten ze meteen de juiste sfeer voor een dag vol muzikaal plezier.

Splendidula is een Belgisch doom-collectief dat zijn oorsprong vindt in 2008. Hun muziek is een smeltkroes van traditionele doom en intense sludge, doorspekt met postmetalgrooves en psychedelische drones.

Het unieke vocale contrast wordt gevormd door de betoverende zang van Kristien Cools en de rauwe kreten van gitarist Guy Van Campenhout, wat een bijzondere dynamiek toevoegt aan hun geluid.

Skeptical Mind, opgericht in 2002, staat bekend om hun unieke mix van electro-industrial muziek verrijkt met metalen gitaarriffs en een melodieuze vrouwenstem.
In 2023 lanceerden ze hun negende album, het tweede deel van de Omega Thanatos-trilogie. Een overvloed aan fans vulde de ruimte en genoot van een zeer gewaardeerd optreden in de Hell van Diest.

Triagone staat bekend om hun meedogenloze technische deathmetal, met Lorena Moraes aan het roer als zangeres. Hun muziek is als een genadeloze klap in het gezicht – onverwacht en intens.

Hoewel Brussel hun thuisbasis is, is de band een smeltkroes van culturen uit Brazilië, Italië, Frankrijk en België. Sommigen zien hierin misschien wel de toekomst van extreme metal.

Synlakross is een Spaanse band die melodieuze death metal combineert met invloeden van alternatieve metal en metalcore.
Hun muziek wordt kenmerkt door scherpe riffs en krachtige ritmes die de zang van de vrouwelijke stem vergezellen, met zachte melodieën en intense kreten die zowel je trommelvliezen zullen strelen als laten schudden.

Vermilia, een solokunstenaar uit Finland, brengt een unieke mix van epische Scandinavische pagan black metal met zoete, rauwe en melancholische vocale harmonieën, gezongen in haar moedertaal.

Als onafhankelijke artiest creëert Vermilia alles zelf, van muziek tot graphics, sieraden, video’s en zelfs sjamanistische drums. Voor haar liveoptredens verzamelde ze een selecte groep topmuzikanten om haar unieke sfeer tot leven te brengen. Dit concert was haar eerste op Belgische bodem.

Het internationale sleazerockkwintet Cobra Spell heeft de wereld veroverd met hun debuutalbum 666, dat op 1 december 2023 werd uitgebracht.
Dit album draait volledig om de ontembare en brutale kracht van de vrouw, die op een verfrissende manier de klassieke thema’s van sleaze metal uit de jaren ’80 omarmt, vooral in nummers als Satan Is a Woman en Bad Girl Crew.
Hun uur durende optreden bood een waar spektakel voor zowel het oog als het oor.

Het extreem melodieuze deathmetalkwintet Defacing God zag het levenslicht in 2015. Het werd opgericht door zanger Sandie Gjortz en drummer Michael Olsson. Ze halen inspiratie uit de weelderige Scandinavische metaltradities.
Met hun muziek en verhalen nemen ze hun luisteraars mee naar een duister universum vol obscure mythen, folklore en eeuwenoude vertellingen.


Girlschool, een Britse rockband, kwam op tijdens de New Wave of British Heavy Metal-scene in de jaren zeventig en wordt vaak in één adem genoemd met hun tijdsgenoten Motörhead.
Ondanks meerdere veranderingen in de line-up zijn de originele leden Kim McAuliffe, Denice Dufort en Tracey Lamb nog steeds actief in de band.
Als afsluiter van Hell Open Air 2024 stond deze vrouwelijke rockband, met bijna 40 jaar ervaring, garant voor een spetterende finale.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More