Home nieuws Uitheems Geduister #228

Uitheems Geduister #228

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Zelfs een rode roos, heeft een zwarte schaduw. Toon ons je duisternis, toon ons jouw gelaat en we vullen het met Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Frau Fleischer, Lathebra, Matt Hart, Aesthetic Perfection, Hem Netjer, Gorgonchrist, Nolongerhuman, Sundl, Delerium, Esben &The Witch en Pure Obsessions & Red Nights.

FRAU FLEISCHER
Het zijn slagerszonen of -minnaars, want ‘het mag altijd wat meer zijn’ voor de Franse industrial metalband Frau Fleisher. Met hun nieuwste single A Strangest Dream nemen ze echter wat gas terug, wat niet betekent dat deze track niet voorzien is van een kwaliteitsstempel.

“It’s a kind of a strangest disease
A creation of my thoughts
Let me sail on the 7th seas
Please help me untie the knot
It’s a kind of strangest dream
who puts you on your knees”

We krijgen van de ruige heren nl. een dromerige ballade, waarin de synths een prominente rol aannemen. De combinatie van de ruwe vocalen met de zachte deining van de instrumenten werkt perfect. Ook wanneer daar wat steviger gitaarwerk aan toegevoegd wordt. De gitaarsolo naar het einde toe, mocht van ons gerust achterwege gelaten worden, want sluit ietwat melig af.

Facebook Website / Bandcamp

LATHEBRA
“The restless wait is over, embrace the solar sadness.”
Het zonneverdriet is terug, laat het Italiaanse doom-/ blackmetalproject Lathebra horen, na 25 jaar stilte. En die verbraken ze met de officiële video van The Wait.

En er volgde meer, want ook de geremasterde heruitgave van hun debuutdemo uit 1997, Angels’Twilight Odes, werd net uitgebracht, met vijf tracks die oog en oor hebben voor afwisseling en – ondanks het feit dat het er af en toe erg stevig aan toe gaat – melodie.

Angels’Twilight Odes is digitaal en op cd verschenen bij My Kingdom Music.

Facebook / Bandcamp

MATT HART & AESTHETIC PERFECTION
Daniel Graves
ging met zijn Aesthetic Perfection-project aan de slag met het nummer To The Core van Matt Hart. Het origineel verscheen vorig jaar op Harts’ nieuwste album Below The Terra Pt. 1.
Deze remix is pas als single verschenen en is getekend door Graves industrialpop-signatuur. Hij neemt ons zo nog dieper onder de ‘terra’ mee én geeft ons nieuw dansvloer-voer, met nieuwe vocals in de strofe en nog diepere beats.
“Down, down, down, into the core…”

Matt Hart / Aesthetic Perfection

HEM NETJER
We belusiterden hier eerder al wat nummers van de dark electrofolkband Hem Netjer, maar het gezelschap uit Brits Colombia heeft nu ook hun debuutalbum The Song Of Trees uit. Het album werd geschreven tijdens het hoogtepunt van de pandemie en zijn lockdowns en neemt ons mee langs de vijf elementen: Aarde, Lucht, Vuur, Water en de Leegte.

Ze hopen dat de luisteraar met dit album verleidt geraakt om in zichzelf te kijken, in de hoop iets uit elke fase van de elementaire reis te vinden dat in hun dagelijks leven kan worden gebruikt.

De reis begint met Leegte, het niets, de lege staat van zijn waarin men kan ontspannen en gewoon ‘open’ staat. Salt And Tears, gaat over het water dat je verteert, waardoor de golven wegspoelen wat je niet nodig hebt. Het vuur dat de passie zal doen ontbranden voor datgene wat je wel nodig hebt en een herinnering zal opwekken aan wat je in jezelf waardeert, horen we in Eldur. Freedom staat voor de lucht die we inademen. Deze lucht herinnert je eraan om met de stroom mee te gaan en de reis je te laten brengen naar waar het nodig is. Vervolgens neemt Connect ons mee, diep de aarde in, om jezelf te aarden en te wortelen, om je stabiel te houden in een fluctuerende wereld. Alle elementen lijken samen te komen in Elemental Cry en afsluiter Otherworld roept op om samen te werken en verbinding met onszelf te vinden.

Een knap album, met mooie betekenissen achter de teksten. The Song of Trees is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

GORGONCHRIST
De nar staat te midden van de vlammen en overziet de doodsstrijd van de wereld. Zijn bonte gewaad is verschroeid en rokend, gescheurd en verward, terwijl zijn hanekammuts allang zijn glans heeft verloren. Koningen kruipen door de as aan zijn voeten, kronen glijden van hun hoofd terwijl ze huilen om hun naderende einde. Toch huilt de nar niet om alles wat verloren is gegaan, of al degenen die nog moeten sterven. Hij scheldt niet over de nutteloosheid van het bestaan ​​en de oneerlijkheid van het lot, noch zoekt hij de lucht af naar diepere betekenissen van dit alles. Hij geniet niet van de verschrikkingen of deinst terug voor de komst van het donker. In plaats daarvan gooit hij zijn hoofd achterover en lacht; lacht om de hele belachelijke zaak…

Dìt… als achtergrond bij het debuutalbum Fish In The Mountain van Gorgonchrist. Rauw en venijnig laten ze hun opruiende brouwsel van crust punk, black metal en grindcore horen, doorspekt met zwarte humor en absolute oneerbiedigheid.

Een bijtende storm van zure spot en huidverscheurend sonisch geweld. Dit album is het authentieke geluid van een band in volle vlucht, zonder clicktracks, overdubs of studiobedrog, alleen extreme noise en attitude gevangen in het moment.
De achterliggende boodschap? Het vermogen om te lachen om alles wat ons belaagt kan misschien wel je leven redden.

Jaff (bas, zang), Carps (gitaar, zang) en Si (drums) (ex-leden van Shadowflag, Voltane en Lord Misery) produceren schitterende, grillige riffs die over een ruige ruggengraat van fantastisch drumwerk en een gespierde baspuls kabbelen, terwijl de gescheurde en gescheurde zang er bovenuit huilt.

A Fish In A Mountain is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

NOLONGERHUMAN
Het duo Nolongerhuman uit Oregon (U.S.A.) levert een sterk statement af met hun single Therapy, over de huidige mentale gezondheidszorg. In Amerika dus, maar het statement kan even goed gericht zijn nar ons, Europese landen, als we de wachtlijsten, hoge zelfmoordcijfers, teleurstellende cijfers van de effecten van psychotherapie… zien.

Die boodschap verpakten ze in een krachtig, harde electro-track, die met 2 remixen door Assemblage 23 en DV8R en een remake van de Nolongerhuman-klassieker Stop.Listen.Think.Infest. (2023 Club Mix).

Therapy is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp / Website

SUNDL
Dead River feat. Terz Nervosa is de nieuwste goth house single van Sundl. Het is – na Diving To The Dephts feat. Lina Gärtner – het tweede voorsmaakje dat we te horen krijgen van hun aankomende album.

Christian Sundl schreef de muziek en schakelde Terz Nervosa in voor het izningen van de tekst van Lydia Lunch. Want het gaat hier over een herinterpretatie van de track, die oorspronkelijk van Honeymoon in Red is. Honeymoon in Red was een kortdurend project rond newwave-icoon Lydia Lunch en Rowland S. Howard in de vroege jaren tachtig.

Glinsterende Hammond-orgels vormen de basis van Sundl’s Dead Rivers, waar al snel het onmiskenbaar timbre van zijn partner in Crime Terz Nervosa bovenuit rijst met een spookachtig, sirene-achtig aura. We dwalen in mistige loops totdat Terz Nervosa onze ogen sluit voor de gestaag aanzwellende spanning en, met het begin van de beat, we de ijskoude flikkerende dansvloer willen op vluchten.

Dead River is digitaal verschenen en zal je terugvinden op het nieuwe Sundl-album, dat in april verschijnt via Cut Surface.

Soundcloud

DELERIUM
In hun 35 jaar heeft Delerium verschillende aspecten van elektronische muziek verkend langs de wegen van zoals dark ambient, techno tot zelfs wereldmuziek en meer. We kregen de laatste maanden al enkele singles te horen, maar nu is hun album Signs er, met verbluffende vrouwelijke vocale bijdragen van Mimi Page, Phildel, Inna Walters en Kanga. 
Bill Leeb zei onlangs: “Ik denk dat Signs de volledige boog van Delerium weerspiegelt, vanaf het begin als een experimenteel project tot waar we nu zijn.”

Bill Leeb en Rhys Fulber (het duo achter het gordijn van Delerium en ook Front Line Assembly) leveren hoogstaande kwaliteit af met Signs en bewijzen een heel juist oor te heben voor samenwerkingen met gastartiesten.

Signs is digitaal, op cd en op witte vinyl verschenen bij Metropolis Records.

Facebook Bandcamp

ESBEN & THE WITCH
Esben & The Witch
lieten deze week hun tweede single van hun nieuwe album, dat in mei verschijnt, los.

“Alles is veranderd en niets is veranderd”, zegt zangeres Rachel Davies over hun zesde album, Hold Sacred. De zeer belangrijke, vriendschap van het trio duurt al 14 jaar. Samen sloten ze zich af om in de diepten van uitputting, depressie, angst, existentiële angst te duiken en troost te zoeken – en dat alles begon lang voordat de wereld op slot ging en onherroepelijk veranderde. Het resultaat is dat nieuwe album, waaruit True Mirror al een prachtig proefstuk is. Met harkloppende beats, ijl emotionele zang en een dromerig traag elektronische klankenkader.

True Mirror onderzoekt zelfhaat, terwijl het op zoek is naar transcendente liefde en acceptatie. “Als de scheuren in de muren zitten, kom je dan nog steeds thuis? / Als je ziet wat eronder ligt, zul je dan nog van me houden?”

Davies zegt over het nummer: “Het gaat over jezelf accepteren zoals je werkelijk bent, hoe lelijk dat soms ook kan zijn. Je hele zelf als geheel herkennen en je afvragen wat dat werkelijk is. Dit laten zien aan jezelf en andere mensen. Accepteer jezelf, ook wanneer alles wordt weg gestript en alleen de essentie van jou overblijft. Geen masker, geen pretentie, geen bravoure, puur en ongefilterd. Kwetsbaar. Het omarmen van het schaduwbeeld.”

We krijgen ook een knappe video te zien, waarin een vrouw geconfronteerd wordt met haar  zwart-witte spiegelbeeld, op zoek naar de waarheid in een grijze mist waar zelfhaat en eigenliefde elkaar ontmoeten.

Er staan geen optredens in België gepland, dus Nederland lijkt ons een prima plek om Esben & The Witch live aan het werk te zien!
20/04/2023 – NL Utrecht Roadburn Festival
28/05/2023 NL Haarlem Patronaat

True Mirror is digitaal verschenen en vind je vanaf 12/5 ook terug op het nieuwe album, Hold Sacred, bij Nostromo Records, dat je nu al kan voorbestellen.

Facebook

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS
Hun nieuwe album komt er aan! En dat laat het darkwave-/synthpopduo Pure Obsessions & Red Nights horen met hun nieuwe track The Devil In Their Dreams.

Een pure darkwave-/ synthpopsong met postpunk energie en gothic vibes.
Philippe Deschemin zegt: “Het tweede bedrijf van de nieuwe trilogie, The Night Trilogy, komt eraan. Mr. Strangler is nog steeds buiten, verstopt in de nacht…”

The Devil In Their Fears is digitaal verschenen.

Facebook / Spotify / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More