Home Belgisch Willem Vermandere stopt meteen en definitief met optreden

Willem Vermandere stopt meteen en definitief met optreden

by Hans Lenvain

Nog geen twee weken na onze review over de meest sympathieke West-Vlaamse zanger uit Steenkerke (op Augustijn na dan), beslist Willem Vermandere nu zelf om er definitief mee te kappen.
In die review kon je reeds lezen dat het allemaal niet meer vanzelfsprekend was en dat het steeds weer wat moeilijker werd.
Maar van ons mocht hij gerust nog wat verder doen. Wat wel nieuw was, was dat de stem het met momenten even liet afweten daar in het Kursaal op 23 juni.

©Hans Lenvain – Willem met zijn vaste band op 22/10/2023 in het Kursaal.

We keken heel hard uit naar zijn volgende concert waar we afspraak hadden, in september. Alweer in zijn geliefde Kursaal te Oostende. Maar ook dat optreden (net als alle andere) wordt dus geannuleerd.

©Hans Lenvain – Willem met vaste band tijdens zijn allerlaatste optreden op 23/06/2024 in het Kursaal

Willem werd geboren op 9 februari 1940 te Lauwe. Al gauw was hij van muziek bezeten en in 1968 verscheen zijn eerste album met als titel Liedjes Van De Westhoek.
Willem zingt onder andere over de verschrikkelijke gevolgen van een oorlog, hij protesteert tegen extreemrechts maar evenzeer zingt hij liedjes over zijn tuin of over een vroegere dorpsgenoot.
Wellicht zijn grootste hit, is Bange Blanke Man, een nummer geschreven in 1991. In 1992 werd hij er fysiek zwaar voor aangepakt door leden van het toenmalige Vlaams Blok op de Brussels Grote Markt, tijdens de 11 juli-viering daar. Reden? Het lied gaat over een multiculturele samenleving. Het was een lied waarvan Arno ooit zei dat het moest vertaald worden in alle mogelijke landstalen en verplicht beluisterd moest worden door alle jeugd op aarde.

Op je 84ste op pensioen gaan is natuurlijk ook geen schande, wel integendeel. Beste Willem, lieve Willem, we wensen je nog vele mooie jaren toe in je mooie en vertrouwde Steenkerke, dicht bij alles wat je zo graag ziet in het leven.

©Hans Lenvain – Willem Vermandere 23/06/2024 in het Kursaal


De concerten die worden geannuleerd zijn:

  • 3/8/2024 Dranouter – Festival Dranouter
  • 14/9/2024 Oostende – Kleinkunstfestival Kursaal
  • 27/10/2024 Oostburg (NL) – Ledeltheater
  • 30/11/2024 Oostkamp – Sint-Pieterskerk
  • 22/12/2024 Oostrozebeke – Ginstekerk
  • 1/3/2025 Bree – CC De Zeepziederij
Afscheid door Willem Vermandere

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More