Home Grensverleggers Uitheems Geduister #295

Uitheems Geduister #295

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Muziek is een prachtige vorm van bedrog. De illusie van troost in een wereld die doordrenkt is van wanhoop. Uitheems Geduister. Deze zondag met nieuws van Mathilda Monique & Steve Whitfield (Scenius), Paris Alexander & Eirene, Formäd Able, Haujobb, Je t’Aime, Neon Insect en Nature Of Wires.

MATHILDA MONIQUE & STEVE WHITFIELD (SCENIUS)
Een portie electropopgenot krijgen we van de Franse Mathilda Monique. Ze werkte voor haar nieuwe single samen met producer Steve Whitfield, die we ook kennen van de darkpop/- electroband Scenius.

De fluweelzachte stem van Mathilda Monique zingt buitenaards hypnotiserende, pulserende melodieën in Here I Am en trekt je mee langs het dansende licht van een middernachtelijk vreugdevuur. Het nummer is een ​​uitdrukking van een van de delicate menselijke tegenstellingen: het verlangen om te ontsnappen uit deze wereld en hier voor altijd te willen blijven.

Here I Am is digitaal verschenen.

Mathilda Monique / Scenius’ Steve Whitfield

PARIS ALEXANDER & EIRENE
De Britse Paris Alexander en Eirene werkten samen een nieuwe track uit. Hem kennen we als  singer-songwriter, multi-instrumentalist en producer binnen de synth-, postpunk- en coldwavescene. Hij werkt sinds 2017 vaak met Antipole, waarmee hij onlangs het nieuwe album Crystalline op de wereld zette. Zij is een singer-songwriter die we ook regelmatig op de albums van Antipole horen (Northern Flux uit 2017)en Radial Glare uit 2019) en werkte samen met Paris Alexander op zijn album Renaissance (2021). Haar verhalende teksten en zang, zijn gelaagd over donkerdere en treuriger geluiden met rauwe energie en aangrijpende passie.

Blood Line is een clubdancenummer met een hooky trancesynth, vloeiende gitaarlijnen en Eirene’s kenmerkende zwoele emotionele zang.

“With every thought we share our fears
Drifting on, on a white cloud
Running water, washing away the hours
Release the thirst, release the thirst
Life
Born to live
Born to cry
Born to die”

Denk aan een mix van The XX en Faithless met een hedendaags coldwave- /darkwave-smaakje. We krijgen een ​​dansnummer met overvloedige hooks. Verstrengeld met de clubbeat zitten lagen van een stuwende coldwave-synthlijn en melancholische gitaren. Eirene zingt emotioneel over de cirkel van het leven. Een uptempo, melancholische, synthwave-danstrack.

Blood Line is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

FORMÄD ABLE
Enerzijds leveren de jongens van Formäd Able met hun nieuwe single Latexpolizistin een opwindende mix van lust, vinyl en leer op harde EBM-beats. Maar jammer genoeg leunt dit voor ons té dicht aan bij de plattere EBM-/ aggropopreleases. Botsauto’s, flitsende lichten en verstand op nul? Ja, dansbaar is het dan zeker.

De SM-videoclip is gegarneerd met naakt wat moeiteloos de temperatuur buiten de kooi verhoogt…
Een weetje: Formäd Able is het project van een voormalig onderzoeksjournalist en een ruimtevaartingenieur. De heren hebben alvast kosten noch moeite gespaard om hun wilde, rauwe BDSM-energie vast te leggen in deze danshit.

Latexpolizistin is digitaal verschenen.

Instagram /Facebook

HAUJOBB
Het Duitse Haujobb staat sinds 1992 bekend voor hun crossoversound van electro-industrial tot ambient en techno. Het lijkt ons even geleden, maar er is een nieuwe release!
Ze brachten het duistere, onheilspellende nummer In The Headlights uit, de eerste single van het aanstaande nieuwe album The Machine in the Ghost.

Mechanistische noise vormt de intro, waarna de ijskoude vocalen zich onder strakke minimal beats duister poneren. Een traag, minimalistische industrialtrack om u tegen te zeggen!

In The Headlights is digitaal verschenen. Het album The Machine in the Ghost kan je reeds voorbestellen. Het verschijnt op 20/9 digitaal en op vinyl.

Facebook / Bandcamp / Spotify

JE T’AIME
We houden van Je t’Aime… De Franse postpunk-/coldwavers verrassen met een nieuwe videoclip van The Last Words Of A Sad and Pathetic Hero, het allerlaatste nummer van hun dubbelalbum Passive-Aggressive (2022, Manic Depression Records en Icy Cold Records). Deze videoclip sluit ook een hoofdstuk in de carrière van de groep af.

Het onderzoekt de thema’s dood, vaderschap, familie en liefde. Het dompelt ons onder in de complexe wereld van een held, een geweldige verliezer, een personage dat het publiek volgt sinds het gelijknamige debuutalbum van de band. Met zijn aangrijpende teksten, de ultieme klaagzang van een antiheld en een beklijvende melodie gedragen door gitaren die doet denken aan een zekere Nino Rotta (The Godfather), belooft dit nummer harten te raken en in gedachten te blijven.

De videoclip is opgenomen in de Chapelle Expiatoire in Parijs, een gedenkteken gewijd aan de slachtoffers van de Franse Revolutie, in het bijzonder het koninklijk paar Lodewijk XVI en Marie-Antoinette. Deze video, opnieuw geregisseerd door de getalenteerde Franse fotograaf en videokunstenaar Anaïs Novembre, biedt een complete artistieke ervaring, waarbij muziek, verhaal en opvallende beelden worden gecombineerd. Het is een ontroerend eerbetoon aan zowel de muziek van de band als het verhaal dat dit ambitieuze project inspireerde.

Facebook Bandcamp / Website 

NEON INSECT
Het Duitse Neon Insect is terug met een nieuwe innovatieve release, Liberty Flowers. Nils Sinatsch, Duitse muzikant en producer, gespecialiseerd in industrial, electro en cyberpunk, start hiermee een nieuw hoofdstuk in hun dystopische saga.

Liberty Flowers onderzoekt bepaalde aspecten van het leven in Nieuw-Moskou. Van de verboden, maar getolereerde, rosse buurt tot het leven van een werkende drone.
Er is veel veranderd na New Moskou Underground. De gevangenissector in Old Manhatten is nu een oefengebied voor tanks en cyborgs. De rebellen zijn opgepakt of gedood. Mensen worden gedwongen arbeid te verrichten. Implantaten zijn ontwikkeld om persoonlijkheden vast te houden. Elke werknemer is een drone. En toch zijn sommige mensen nog steeds tegen de sectorregering en het regime. Maar wie weet wat hun motieven zijn? Het menselijke beest is egoïstisch.” Dat hij een rijke scifi-fantasie weet neer te zetten over de toekomst! En hoe hij dat vooral weet te verklanken in een verscheurend sterke sound.

Een bruut ruw nieuw album, waarbij de 11 tracks ons meesleuren in een diepe industrialsfeer, met melancholisch emotionele rauwe zang, voorzien van mechanistische beats, schurende gitaren en psychedelisch donkere elektronica.

Liberty Flowers is digitaal, op tape en op cd verschenen.

Facebook Bandcamp

NATURE OF WIRES
Gary Watts
, de man achter Nature Of Wires, is opnieuw aan de slag gegaan met Annie James, de Britse creatieveling van het Anglo-Birmese duo Machina X!

De samenwerking tussen Nature of Wires en Machina X nam het grootste deel van 2023 een sabbatical, maar ze zijn terug met deze nieuwe track Static Icons.

Static Icons is het soort elektro-industriële nummer dat Annie en ik altijd al samen wilden schrijven. Dit opwindende nummer, met onze steeds meer kenmerkende gelaagdheid en contouren, is een kort eerbetoon aan een van Annie’s muzikale verliefdheden en bevat een aantal interessante FX, die Alan Wilder (Depeche Mode/Recoil) waarschijnlijk zou goedkeuren. Tesla-spoelen, helikopterrotoren en een cameo uit de Grand Prix van Melbourne van 2012 maken gastoptredens, terwijl de zware en soms vervormde riffs van een Fender Stratocaster-accent door het nummer gaan. Rijke, vlezige synths pulseren terwijl Annie experimenteert met een soms gemene zanglijn waarvan je weet dat het zaken betekent. Klinkt geweldig door een koptelefoon!”, vertelt Gary.

Voor dit hadden ze een groot aantal inspiratiebronnen, zowel muzikaal als architectonisch, waaronder een knipoog naar hun goede vriend en voormalig Static Icon-lid Timo Jalkanen, die ook de originele foto van Melbourne aanleverde waarop de hoes is gebaseerd.

Machina X Nature Of Wires

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More