Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een zalige Afrobeat, een glanzend bitter postpunksfeertje, een veelzijdige muzikant en singer-songwriter uit Brussel, dansbare, instrumentale jazz/hiphop fusion en een Limburgs talent dat de brug slaat tussen soul en subtiele electro.

Ook deze week meer dan de moeite in onze Luminous Belge. Artiesten zijn Butsenzeller, The Rats, Nico Ducarme, Kau en Sevens.

Geert Budts, alias Butsenzeller, alias Bootsie, is een bezige bij die de afgelopen jaren platen uitbracht met de punks van Scoundrels en Ford’s Fuzz Inferno, met de psychedelische rockers van The Wild Century. Hij werkte ook samen met Gerry Vergult (alias Zool.) aan de filmische mijmerplaat Humanity/Empathy. Hoog tijd om nog eens een soloplaat uit te bengen.

Op 14 juni verschijnt het conceptalbum Everything But Instruments waarop Bootsie muziek maakt met huis, tuin, keuken en kantoor benodigdheden, het menselijke lichaam en zijn stem. Al die geluiden worden al dan niet digitaal vervormd met de computer. Aangezien de man in eerste plaats een drummer/percussionist is, mept hij op deze plaat op alles waar een goede boeiende klank uit komt.

Dat is ook te horen op de eerste teaser Stool Foxy, waarin Butsenzeller speelt op de barkrukken van zijn buurtstamkroeg Foxy (over een goede titel hoefde hij dus niet lang na te denken). Het is een super aanstekelijke, groovy track met een zalige Afrobeat die Bootsie ook nog lekker cool inkleurt met zijn stem en heerlijke oneliners als “Ze klinken beter dan ze zitten”.

Stool Foxy is de perfecte zomerplaat die iedereen op de dansvloer krijgt. Hopelijk staan er op het te verschijnen album nog zo’n lekkere tracks. Deze langspeler zal enkel digitaal verkrijgbaar zijn via Bandcamp en dit gratis of tegen een vrije bijdrage.

De Gentse ratten laten van zich horen. Wat klinkt dit vandaag de dag mooi: ‘Gentse ratten’. En dat bewees de Gentse postpunkband met hun succesvolle doortocht in de halve finale van Humo’s Rock Rally 2024 en o.a. als support van het Britse Hotel Lux, Public Image Ltd. (PiL)en The Mary Wallopers met een sterke DIY-visie, want 30 shows in 2 jaar tijd, zonder booking agent of label: dit doen niet zo veel bands hen na!

Ze vullen hun rattennest met meer en meer fans. En met hun nieuwe single Last Chance Saloon.
Met het klinken van de eerste snaren in de intro laten Emile Dekeyser (zang), Gilles Menu (gitaar), Sander Dewispelaere (gitaar), Michiel Van Maele (bas) en Gilles Dierickx (drums) ons de saloon betreden. Zelfverzekerd, doch met grimmig, onstuimige pas van een shoegazeritme, klinken gitaren en bas in een vleugje ‘mexicana’ verborgen in een overheersend, glanzend bitter postpunksfeertje. De nonchalance waarmee de zanglijn heel natuurlijk rebels geponeerd wordt, schept de sfeer van de dreiging van ‘die laatste kans’.

Het streven naar authenticiteit wordt hier speels neergezet door Emile Dekeyser. Werkt hij, als een volleerd method actor, zichzelf doelbewust in nesten om verhaalstof te fabriceren? Of is die zienswijze eerder een excuus om slechte (levens)keuzes te vergoelijken? 

Last Chance Saloon is digitaal verschenen en een eerste voorsmaakje van de debuutep Disco To Disco van The Rats, die in september verschijnt.

De 23-jarige Nico Ducarme, een veelzijdige muzikant en singer-songwriter uit Brussel, deelt zijn nieuwste single Familiar, een indie soultrack met een heerlijke vibe.

Nico schrijft en producet zijn eigen muziek. Met zijn passie voor harmonie en groove creëert hij meeslepende nummers die onmiddellijk je aandacht grijpen. Geïnspireerd door grootheden als John MayerStevie Wonder, Tom Misch en D’Angelo, neemt Nico je mee in zijn veelzijdige muzikale wereld, waar neo-soul, pop, jazz, groove en indie moeiteloos samenkomen.

Zijn unieke geluid is gevormd door het luisteren naar oude soulplaten, het spelen van bluesgitaar, het leren van jazzharmonie en het produceren van lo-fi hiphopbeats. Of het nu gaat om zijn gitaarriffs, pianomelodieën of zijdezachte vocale harmonieën, elke noot die hij speelt, roept een gevoel van nostalgie op voor een tijd en plaats die je nooit hebt gekend.

Deze vrolijke indie soultrack is perfect om je dag mee te beginnen. Met Nico’s kenmerkende gitaarspel en een aanstekelijk drumritme, zorgt dit nummer voor een heerlijke vibe die je gegarandeerd een glimlach bezorgt.

KAU Trio heet tegenwoordig gewoon KAU (ze zijn nog steeds een trio) en bestaat uit André Breidlid op drums, Matteo Genovese op bas en Jan Janzen op synthesizers. We ontdekten hen tijdens de finale van Sound Track in 2021 en staken hen toen in hetzelfde laatje als STUFF en ECHT.

Ze maken een soort van dansbare, instrumentale jazz/hiphop fusion waarin de elektronica een belangrijke rol speelt. En dat is precies wat we ook te horen krijgen in hun nieuwe single KAUGUMMI dat de helft is van een mini-ep die in september verschijnt. 

Geen grote verrassingen aan het KAU-front dus, maar wel een zalig singletje dat aanzet tot wilde dansbewegingen en dito hoofdgeknik.

De Hasseltse singer-songwriter Sevens nam in 2021 deel aan de Sound Track muziekwedstrijd in Limburg waar hij een van de winnaars was. Datzelfde jaar bracht hij zijn debuutep uit in eigen beheer, kon hij 50 shows spelen en mocht hij samenwerken met blackwave. Onlangs tekende de man bij Unday Records die zijn debuutplaat zal uitbrengen waarvoor hij momenteel de laatste opnames aan het inblikken is.

Na het prachtige soulvolle Upstate krijgen we nu een tweede teaser uit die debuutplaat. Nearness Of You is een betoverende reflectie op liefde en verlangen waarvoor Sevens zich liet inspireren door een diep gevoel van verbondenheid. Op dit nummer slaat het Limburgse talent de brug tussen soul en subtiele electro in de lijn van Frank Ocean en James Blake. Met zijn fluwelen, soulvolle stem pakt Sevens iedereen in met zweverige, ingetogen maar vooral boeiende arrangementen (met synthklanken van Poltrock).

We moeten nog wachten tot de winter voor de debuutplaat van Sevens in de winkel zal liggen dus hopen we dat er nog een voorsmaakje volgt in de tussentijd.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More