Home Grensverleggers Uitheems Geduister #294

Uitheems Geduister #294

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Muziek is de literatuur van het hart. Het begint waar de woorden eindigen. Maar in zijn donkerste tonen, onthult het de diepste krochten van de menselijke ziel. Beluister het Uitheems Geduister, deze zondag met nieuws van SINthetik Messiah, Astari NIte, Tanks And Tears, An:Kst, A Day In Venice, Dichro en The Sea At Midnight.

SINTHETIK MESSIAH
De industrial bass- pionier SINthetik Messiah heeft zojuist een ambitieus, nieuw project op de wereld gezet: een album en roman, Lies, Secrets And Death.

Het verhaal luidt als volgt: In een door strijd verscheurde melkweg staat een held op, maar vervalt in tirannie, wat tot rebellie leidt. Te midden van chaos wakkert de dood van een journalist de opstand aan, terwijl een andere leider vrede zoekt. Er dreigt oorlog tussen de bendes, terwijl een loyalist zijn zaak in twijfel trekt te midden van schimmige manipulatie, wat de weg vrijmaakt voor een machtsstrijd.

En dat verhaal goot Bug Gig op vakkundige wijze in geluid. De nummers op het album combineren industrial en drum-‘n-bass, waardoor een unieke mix ontstaat die bekend staat als ‘industrial bass’. Het dient als een sonische weerspiegeling van hedendaagse uitdagingen, met een sciencefiction-allure.

Het muziekalbum Lies, Secrets And Death is digitaal verschenen. Het begeleidende boek is te koop via Amazon.

Facebook Bandcamp

ASTARI NITE
Resolution Of Happiness is het gloednieuwe album van Astari Nite. Een vrolijke titel voor een band die het noodnummer van de nationale zelfmoordlijn boven zijn albums op Bandcamp zet…

Wees gerust, zo ‘happy’ klinkt het dus niet, want de Amerikaanse band overstijgt ook nu weer de traditionele genres en presenteert alternatieve muziek uit de jaren 90 met elementen van dark wave en glamour. Ook nu horen we de stuurse vocalen zich aftekenen op een dansbaar glanzende darkwave geluidsmuur.

Resolution Of Happiness is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Negative Gain Productions.

Facebook / Bandcamp

TANKS AND TEARS
De verleiding en het nastreven van verboden plezier buiten de grenzen van de moraliteit zijn de hoofdthema’s van de nieuwe video van Tanks And Tears.
De Italiaanse darkwave-band laat een video bij hun Vampire Bite los. Het is de derde single uit hun laatst verschenen album Timewave.

De Vampire Bite-video zet de track in de kijker, geregisseerd door Matteo Cecchi, de zanger, bassist en synthspeler van de band, toont een hardnekkige zoektocht naar verboden plezier, waarbij de grenzen van de moraliteit worden verlegd en de thema’s zonde en verleiding worden benadrukt. Het nodigt uit tot reflectie over de gevolgen van iemands daden, waarbij de donkere en verleidelijke kant van de menselijke natuur wordt benadrukt.

The bats fly out of their cave
A sick and tired heart
I want to fall for it
In my mind a wicked desire
I smell the blood
Out there too weak
To resist in the dead of night

Krachtige synth-bas-arpeggio’s overlappen militaire elektronische drums, met sombere en atmosferische synthlagen die de melodieus donkere baritonzang ondersteunen.

Vampire Bite is digitaal verschenen en vind je als nummer terug op het jongste, tweede album Timewave dat verscheen bij bij Dark Nights Records.

Facebook Bandcamp

AN:KST
An:Kst, een band geworteld in de diepten van de Berlijnse underground, bracht – na de ep Electronic Body Treasures en hun album Psychotropic Minds – Belong Hidden Realities – deze week twee nummers uit.
Daarin horen we een krachtige mix van old school EBM en dansbaar underground geluid uit de jaren 80. Hun intense beats en en maatschappijkritische teksten blazen een nieuwe wind in de herboren Electronic Body Music.

Ebm Stomper geeft wat het belooft: dieprollende bastonen, waaraan voetenstampende beats aan toegevoegd werden. Het ‘stompergehalte’ neemt echter niet af in de tweede track Disgusting Elite, die iets agressiever klinkt in de vocals.

Bandcamp / Facebook

A DAY IN VENICE
De Italiaan Andrej Kralj, man achter het soloproject A Day in Venice, zit in de aanloop naar een nieuw album. Dat ‘voelen’ we aan het hoge tempo waarmee hij nieuwe tracks vrijgeeft. Met elementen van artrock, shoegaze, post-punk, alternatieve rock, droomrock, synthrock en dark wave, horen we in de nieuwe nummers een meer opbeurende energie vergeleken met zijn vorige introspectieve albums.

Deze week teaset hij ons met Narrations Of Loss And Death. Daarin volgen we de reis van een man wiens ziel gebukt gaat onder het gewicht van zijn zonden. De fusie van heavy rock en post-punk, dient als de perfecte achtergrond voor dit verhaal van dubbelzinnigheid en verlossing. Deze keer wordt Kralj vergezeld door de soprane Mariana Leon, die een zekere ‘gezwindheid’ aan het nummer geeft.

Narrations Of Loss And Death is, samen met een bijhorende clip, digitaal verschenen en vind je vanaf 21/7 terug op het nieuwe digitale album A Man Without a Name.

Website Bandcamp Facebook

DICHRO
Dichro bestempelde hun geluid ooit als ‘gothgrass’.  “????”, was onze reactie. Het slaat op hun injectie van bluegrass in hun muziek, die in de kern gothic/darkwave is.

Ze laten ons Mercy horen, een track van hun nieuwe album dat er in augustus aan komt.
Het lied draagt ​​de boodschap uit dat we niet alleen barmhartig moeten zijn in onze dagelijkse ontmoetingen, maar elkaar moeten bevrijden van het oordeel over hoe we moeten geloven, of we geloven en wat we geloven. Als we elkaar met empathische ogen en harten graag kunnen zien, kunnen we onze maatschappij misschien van zoveel angst en onzekerheid verlossen.  

Zangeres Charmaine Freemonk zegt: “Met dit nummer, willen we iedereen bereiken, met de vraag wat te kalmeren, adem te halen en bewuster te zijn van onze acties. Het is een oprecht pleidooi waarbij we moeten overwegen of we elkaar helpen of schaden, empathie tonen en als we niet kunnen helpen, in ieder geval geen schade berokkenen. “
Qua boodschap ietwat zweverig moraliserend, maar de sound en sfeer brengt ons alvast in de zevende hemel (van welke religie dan ook)!

Mercy is digitaal verschenen bij Distortion Productions.

Facebook / Bandcamp

THE SEA AT MIDNIGHT
Vince Grant van The Sea At Midnight komt met zijn nieuwe single opnieuw charmerend aandraven met heerlijk warme zang, dofdiepe drums in postpunkritme (ons hart klopt mee!) en triggerende synths.

Executive in a big high rise
Declares the rain forest must die
Doesn’t even seem to care
Doesn’t he breathe the same air?
Can’t keep on chopping them down
Chopping them down
Can’t keep on chopping them down
Chopping them down

De Amerikaanse postpunker/ shoegazer laat zich op zijn best horen in Chopping Them Down, dat een warmzachte ballade lijkt, maar qua tekst een intrieste binnenkomer over o.a. het kappen van het regenwoud en milieuvervuiling is. Het refrein wordt dan ook kracht bijgezet met intens gitaarwerk.

Chopping Them Down is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More