Home Grensverleggers Uitheems Geduister #296

Uitheems Geduister #296

by Nel Mertens

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Oh! Soleil soleil! Hier kommt die Sonne. Geen licht zonder duisternis. En het Uitheems Geduister valt deze week als een zweetdruppel op een koude plaat. Deze zondag met nieuws van Johnny Nasty Boots, Night Nail, PMad, Still Wave, Clockwork Echo, Sequential Zero, Trepaneringsritualen, Frenchy And The Punk, Redwing Blackbird en Fir Cone Children.

JOHNNY NASTY BOOTS
Starten doen we met een brok opwindende rockenergie, van Johnny Nasty Boots’ nieuwste nummer Howlin’ and Dying. Een mix van zowel klassieke invloeden als experimentele geluiden die ons wel bekoort!

Hij laat ons horen dat rock-’n-roll niet dood is. Vuile, ruige, experimentele gitaren en krachtige drums. Solo’s en distortion om U tegen te zeggen. We horen invloeden van Jeff Beck, Jimmy Page, Jack White, Queens of the Stone Age, Jimi Hendrix

Met een tekst als “Ik huil en sterf, je hebt me op mijn knieën, ik huil en sterf, je wilt me ​​laten bloeden”, bewijst Johnny dat hij krachtige menselijke emoties weet over te brengen.
Het nummer gaat over een vrouw. Als we dieper graven, is die vrouw de klassieke femme fatale: charmant, maar absoluut kwaadaardig. Als je haar wilt leren kennen, weet je dat het niet makkelijk is om er schoon uit te komen. Ook al weet je dat er consequenties zullen zijn, toch vind je het steeds moeilijker om haar te weerstaan.

Howlin’ and Dying is digitaal verschenen. Het is een voorsmaakje van zijn ep die in september verschijnt.

Facebook / Bandcamp / Instagram

NIGHT NAIL
Night Nail
is een in Berlijn gevestigde darkwaveband, oorspronkelijk opgericht tien jaar geleden in Los Angeles door Brandon Robert. Early Demons And Demos (10th Anniversary Edition) viert hun decennium en is een mix van vroege demo’s en de allereerste studio-ep.

Van hun nummer Nowhere vind je ook een remix door Kill Shelter, die verscheen met een videoclip. Aanvankelijk werd Nowhere uitgebracht op een titelloze met Robert (zang/gitaar), James Hendrix (bas), Justin Deactivere (synth), Justin Lomery (gitaar/achtergrondzang) en Bryan Panzeri (drums) en laat hun jeugdige rauwe energie horen.

Early Demons And Demos luidt het Fates Remade-album in, een aankomend remixproject gemaakt in samenwerking met elf andere artiesten dat op die manier een herinterpretatie is van het derde album van de groep, Fates Explored (2023), dat in september zal verschijnen op Metropolis Records.

Official Site / Facebook / Instagram

PMAD
Het postpunk-, gothic-/ indierockgeluid van PMad is terug! Sinds de oprichting in 2021 staan heel wat van zijn singles ​​wereldwijd bovenaan de onafhankelijke hitlijsten en hebben ze veel bijval en airplay gekregen op talloze radiostations. Met de release van de albums Who Why Where What (2022) en I in Power (2024) heeft pMad zijn positie als opkomende kracht in de muziekscene verstevigd.
Door invloeden van The The, The Cure, Killing Joke, Echo and the Bunnymen, Rammstein en Depeche Mode te combineren, is de muziek van pMad een eclectische mix van darkwave, postpunk en trash metal indierock.

De Ier Paul Dillon laat met zijn soloproject de nieuwe single Electric horen. Een zacht bonzende, emotioneel gebrachte track.

 “Stroll the streets with the swagger of a serial killer
Long black coat and an attitude
What do you see
What do you see
Leaving me
Design, Design my life
Suffer, suffer and strife
Wishing to rise – while others fall”

Zoals met veel van zijn nummers, wil Pmad ook met Electric zelfliefde en empowerment in de kijker zetten. Het moedigt luisteraars aan om hun eigenwaarde te erkennen en prioriteit te geven aan hun welzijn boven externe bevestiging.
“We zien onszelf en onze prestaties vaak over het hoofd”, zegt Paul. “Electric gaat over het erkennen dat we onszelf hoog in het vaandel moeten houden en voorrang moeten geven aan eigenliefde boven de mening van anderen.”
Met het artwork, gemaakt door dochter Bella Dillon, maakte papa Dillon er een familie-aangelegenheid van!

Electric is digitaal verschenen.

Bandcamp Facebook Instagram

STILL WAVE
Still Wave
werd geboren uit de diepe ruimte, in een toekomstig verleden van leegte en gebroken gevoelens, om gewelddadige postromantische, episch wanhopige zwanenzangen voor geliefden te spelen. Vanuit Italië komt een nieuw album van deze alternatieve doomgaze-/ postblockmetalband.

Op A Broken Heart Makes An Inner Constellation combineert het vijftal epische popmelancholie met shoegazemelodieën en -effecten, post(doom)metal diepgang en black metal slashes. Een unieke combinatie om de anatomie van een liefdesverdriet en de wedergeboorte te bezingen via een nieuwe illusie van liefde! “Zing mee. Houd je hart vast. En glimlach terwijl je valt.”, laat de band weten. Wij glimlachen alvast, bij het horen van zoveel moois…

A Broken Heart Makes An Inner Constellation is digitaal, op cd, vinyl en tape verschenen bij These Hands Melt.

Facebook / Instagram

CLOCKWORK ECHO
De Amerikaanse nextwave industrial-/ aggrotechformatie Clockwork Echo bracht deze week hun nieuwe single Hallowed Be Thy Pain uit.

“Geladen met rauwe emoties en angstaanjagende onthullingen, duikt Hallowed Be Thy Pain diep in de thema’s bedrog, geloof en de verstrekkende gevolgen van één enkele leugen. De tekst van het nummer is aangrijpend en introspectief en ontrafelt een verhaal dat persoonlijke schuldgevoelens verweeft met collectieve waanvoorstellingen. Het lied biedt krachtige kritiek op geloof en bedrog. Het daagt luisteraars uit om de verhalen die hen zijn voorgeschoteld in twijfel te trekken en om de waarheid achter de geruststellende leugens te zoeken”, vertelt de band over de track.

Zware beats met vervuilde electro-elementen zetten een agressief dansbare sound neer. Een dansvloerstamper van formaat, in totale duisternis!

De single is beschikbaar via de streamingkanalen.

Facebook / Bandcamp

SEQUENTIAL ZERO
Zero Sum Game is het debuutalbum van Sequential Zero. Een langverwachte plaat die stijlen verkent van darkwave tot electro. Terwijl ze muzikaal een liefdevol eerbetoon aan het darkwave-genre laten horen, gaan de teksten over een breed scala aan onderwerpen: oude spreuken, de vernietiging van het milieu en hebzucht van bedrijven komen aan bod, evenals de kracht van rituelen en duistere magie. Als een spiegel. Het toont ons de onrust in de wereld en tegelijkertijd de strijd in ons allemaal.

De luisteraar wordt meegenomen op een reis naar de complexiteit van het moderne leven terwijl hij door een soundscape vol donkere, nostalgische geluiden uit een eenvoudiger tijd rijdt.

Zero Sum Game is digitaal, op cd en op zilveren vinyl verschenen via Mantravision Productions.

Facebook / Spotify / Instagram

TREPANERINGSRITUALEN
De Zweedse death industrialband Trepaneringsritualen (a.k.a. T × R × P ) laat 20 meesterlijk rituele tracks op de wereld los, verdeeld over twee cd’s, met bijpassende t-shirts: The Totality Of Death Alpha en Totality Of Death Omega. Het gaat over nummers die eerder in beperkte oplage verschenen, op digitale compilaties of verscholen zaten in de meest obscure uithoeken van het T × R × P-archief. Dat alles dit jaar herwerkt en geremasterd.

Op Totality Of Death is het verleden verweven met de toekomst. Het is een draaikolk van verwarring. De totaliteit van de dood is één, maar manifesteert zich als twee.

De cd’s worden prachtig gepresenteerd in dubbelzijdig bedrukte digipaks met 6 panelen, elk met een exclusieve kunstkaart wanneer deze rechtstreeks bij Cold Spring of de artiest wordt gekocht.
De t-shirts, die in rood en legergroen zijn uitgevoerd als weerspiegeling van het cd-artwork, zijn voorzien van tweekleurige zeefdrukontwerpen.

Website / Bandcamp / Facebook / Instagram

FRENCHY AND THE PUNK
De New Yorkers van Frenchy And The Punk nemen ons op hun achtste album Midnight Garden opnieuw mee op een fijn donkere postpunkreis. Uptempo en met de heerlijk uitdagende vocals van Samantha Stephenson, laat het 19-jarige duo ons hun melancholische sierlijkheid met veel energie opnieuw verkennen.

In tracks verweven ze hoop en licht in de duisternis in een krachtig, alternatief gothic-brouwsel. Klassieke postpunk doordrenkt met gedurfd, pakkend gitaarwerk. Op Midnight Garden slaat Stephenson haar slag, tekstueel, vocaal en met de synthklanken die het album doorkruisen. Scott Helland toont zijn talent voor aanstekelijke en vaak euforische gitaarmelodieën, waarmee hij deze nummers voortstuwt en de zang van Frenchy perfect aanvult.
Een stukje ‘prachtige humeurigheid’!

Midnight Garden is digitaal verschenen én op cd en vinyl via EA Recordings.

Website / Bandcamp / Facebook 

REDWING BLACKBIRD
Redwing Blackbird richt zich op geloof en fanatisme met hun nieuwe single, Black Cloud.
Het darkwave-/postpunkduo wijkt daarmee af van de meer op gitaar gebaseerde eerdere nummers en laat de energie van moderne darkwave met synthbas horen.

Het fragiele evenwicht tussen geloof en fanatisme, de voortdurende vervaging van de scheiding tussen kerk en staat, het gruwelijke verlies van vrouwenrechten en de langzame, gestage opkomst van het nationalistische fascisme, dat maar al te vaak wordt vermomd als religieuze moraal, werden als thema gebruikt in de tekst. Dat alles wordt op een bijna satirische ‘dans terwijl je hoofd in brand staat’ gebracht door Paul Baker en Lisa Jensen.

Black Cloud is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

FIR CONE CHILDREN
Van alle projecten van Alexander Leonard Dont is Fir Cone Children het liefste… Nog één single van de dream-/postpunkers voordat het tiende album arriveert. Het verblijft nog steeds in de postpunkwereld, maar er schuilt vreugde onder de oppervlakte, zelfs als de nummers soms in de melancholische en bitterzoete contemplatie ploeteren.

Malin laat hyperactieve energie-uitbarstingen van de drums horen, verre gitaarlijnen, en Donat die daar zijn robuuste zang overheen giet!
Een nummer over verlangen. En je zo stevig mogelijk vasthouden aan iets waar je van houdt zonder het te verstikken. Het is een verbluffend mooi en urgent nummer.

Malin is digitaal verschenen en een voorsmaakje van het tiende Fir Cone Children-album Jig Of Glee, dat op 12 juli verschijnt.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More