Home nieuws Uitheems Geduister #277

Uitheems Geduister #277

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als we het duister sombere weer volgen, krijgen we gewoon zin in warme chocomelk en kerstliedjes. Gelukkig laten we ons zo hard nog niet gaan en is er het Uitheems Geduister om ons daarvan te behoeden! Deze week met nieuws van Chaos Shrine, Lautstärke, Nastergal, Counting Hours, Double Darkness, Lovataraxx, Dave Curl, Cult Black Venus en een knap compilatie-album via Ominous Sounds. Al dan niet met chocomelk.

CHAOS SHRINE
Het Italiaanse ambient-/ industrialproject Chaos Shrine laat Vapula horen. Een eerste nummer van hun nieuwe, aankomende eerste fullalbum Mirror Division van Paul Beauchamp en Andrea Cauduro.

Angstaanjagende soundscapes zijn de wijds uitlopende achtergrond voor ondefinieerbare geluiden die als voetstappen klinken tegen een wegtikkende tijdsbom… Mysterieus klinkt Vapola als een soundtrack bij je nieuwe nachtmerrie. Een veelbelovende eerste teaser voor dat album alvast!

Vapula is digitaal verschenen bij Erototox Decodings. Het album Mirror Division waarop je het binnenkort terug zal vinden, kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

LAUTSTÄRKE
Het Duitse Lautstärke staat bekend om zijn unieke mix van punk en Duitstalige heavy rock die conventionele soundscapes stoutmoedig tart.

Vanaf het moment dat we deze wereld betreden, worden we geconfronteerd met heldere hoogten en de onvermijdelijke uitdagingen, verweven met momenten van vreugde en moeilijkheden. Het is deze veelzijdige ervaring die de kern vormt van de nieuwe single Leben van Lautstärke . André Dederichs (zang), Tobias Schönbeck (gitaar), Marvin Jordans (bas) en Marco Rogowski (drums) verklanken de dualiteit van ons bestaan en laten herbij de rauwe energie en passie van een live optreden horen.

Leben is digitaal verschenen en maakt deel uit van hun aankomende ep Ruhe Vor Dem Sturm, die op Goede Vrijdag 29/3/24 zal worden uitgebracht via NRT-Records. De ep verschijnt digitaal en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

NASTERGAL
De internationale black metalband Nastergal heeft zijn album The Untold War klaar, die volgt op hun ep Solitude. Daarin verdiepen Jacques Valentyn (gitaar), Riaan Coertze (drums), Marco Toba (bas) en Evgen Zoidze (zang) zich in de interne strijd van Zarathoestra en onderzoeken de zelfrealisatie en conflicten van een wereld vol bedrog en onwetendheid. Friedrich Nietzsches Also Sprach Zarathustra was daarbij duidelijk dé bron van inspiratie.

“I am and allways will be your best enemy”

Nastergal laat alvast een eerste creatie horen uit hun aankomende album. Brothers in War neemt ons mee op een reis naar het hart van menselijke emoties te midden van de chaos van oorlog. Het nummer duikt onbevreesd in de ingewikkelde lagen van oorlogsvoering en de menselijke psyche. Het is een eerbetoon aan de moed en erkent tegelijkertijd de ondermijnende kracht van vijandigheid. Met een aangrijpende tekst moedigt Nastergal de onbeschaamde acceptatie van iemands emoties aan, waarbij kameraadschap zelfs temidden van conflicten wordt benadrukt.

Brothers in War is digitaal verschenen. The Untold War komt er binnenkort aan via Wormholedeath.

Facebook / Instagram / Spotify

COUNTING HOURS
De Finse darkmetalband Counting Hours (met leden van Shape Of Despair, Rapture, Impaled Nazarene, Colosseum en The Chant) bracht net hun nieuwe album The Wishing Tomb uit.

Dat ze goed zijn met woorden, horen we in de teksten, maar voel je ook al aan hoe ze het album zelf introduceren: “The Wishing Tomb vertegenwoordigt een louterende reis. Het is een verkenning van menselijke zwakheid, dromen en het onuitgesprokene. Het graf symboliseert zowel verlangen als bevrijding: de plek waar wensen kristalliseren en vervagen. Counting Hours nodigt luisteraars uit om deze cryptische ruimte te betreden, waar emoties resoneren en de tijd zijn grip verliest.”

Drie jaar na hun debuut The Will en bijna 25  jaar na hun eerste poging samen, zijn de heren terug met hun beklijvende en buitenaardse dubbelgitaarharmonieën op hun tweede album. Ze overdonderen opnieuw met kolossale melodieën, waarbij ze zenuwslopende en starende grooves gebruiken als de ruggengraat van hun composities, om vervolgens te worden verweven met de emotionele zang van zanger Ilpo Paasela.

Negen erg sombere, hopeloze tracks die de rest van ons hopeloze leven in ons hoofd zullen blijven hangen. De meesters van de Scandinavische metalmelancholie zijn terug!

The Wishing Tomb is digitaal en op cd verschenen via Ardua Music.

Facebook / Bandcamp

DOUBLE DARKNESS
“Geboren uit de zwarte rook uit de rottende longen van de stad.” En dat is zowat de enige info die we over de mysterieuze band met interessante sound terugvinden.
De alternatieve darkrockband Double Darkness laat hun stemmen met distortion klinken in een eerste track van hun nieuwe aankomende album. Shocker laat catchy vocalen horen in een rijk gevulde gothrocktrack, die er uit springt door opwindend glimmende gitaarlijnen. Een nummer waarvoor Double Darkness samenwerkte met Bones voor bijkomende zang.

Shocker is digitaal verschenen en zal je terugvinden op het album City Scars, dat op 22/3 verschijnt bij Red Maze Records en Graveyard Dancefloor Records .

Bandcamp

LOVATARAXX
Het Franse duo Lovataraxx beweegt zich al enige tijd in de coldwave- / darkwave- / minimal synth- / postpunkscene en tekende onlangs bij het Duitse label Cold Transmission.

Met hun single Tilda Vaast wordt hun aankomende album Sophomore aangekondigd.

Het verhaal bij de single krijgen we van het duo zelf: “Hoe kunnen we onze intimiteit behouden als we vastzitten in een openbare ruimte? Terwijl we geconfronteerd worden met eenzaamheid of verdriet, zouden we willen dat we de hele wereld om ons heen konden laten verdwijnen. Tilda Vaast voelt zich niet op haar plaats tijdens haar verblijf in de stad Marseille en wil graag alle grenzen vervagen. Ze koestert een diepe wrok en zou zichzelf graag willen teleporteren of oplossen uit ruimte en tijd.”

Prikkelende synths onder strikte doch gevarieerde beats laten een hypnotiserend dansbaar nummer op ons los, waarbij de ijle vocalen voor verzachting zorgen.

Tilda Vaast is digitaal te beluisteren en is één van de tracks van hun nieuwe album Sophomore, dat digitaal, op cd, op vinyl en op cassette verschijnt bij Cold Transmission op 5/4. Voorbestellen is al mogelijk.

Facebook / Bandcamp

DAVE CURL
Dave Curl is een Zwitsers/ Australische singer-songwriter die grenzen verlegt met zijn nieuwste conceptproject Lockdown. Dit rocknummer heeft een unieke twist: Dave werkte samen met zeven rappers uit zeven verschillende landen, die elk hun coupletten leenden als aanvulling op Dave’s krachtige refrein. Het album, getiteld Lockdown – Seven Nations, legt de essentie van het COVID-19-tijdperk vast op lokaal, nationaal en mondiaal niveau.

Voor Dave hebben deze nummers een unieke boodschap, waarbij ze op creatieve wijze de emoties en gedachten van de verschillende artiesten tot uitdrukking brengen. Meer nog, ze symboliseren veerkracht en hoop, een bewijs van het overwinnen van de uitdagingen van de pandemie. De diverse rapversies in zeven talen maken dit album echt bijzonder en laten de eenheid en variatie zien die muziek kan brengen.

Lockdown – Seven Nations is niet zomaar een verzameling nummers. Het is een uniek en opbeurend manifest dat ons eraan herinnert dat zelfs in de moeilijkste tijden muziek de kracht heeft om ons allemaal te inspireren en positief te verbinden.

“Just another lockdown coming around…”

Daarnaast horen we ook gewoon enorm goeie muziek, dat bij momenten doet denken aan Nick Cave en Lou Reed die samen  een accidentiële, maar enorm lekkere crossover- one night stand hadden met wat streetrappers.

Lockdown – Seven Nations is digitaal en op lp verschenen bij Running Wild Records.

Website / Facebook

CULT BLACK VENUS
Cult Black Venus is het soloproject van Anastasia Zelinskaya, een nieuwe opkomende artiest in de gothic-folk/doomgaze scene. Ze bracht onlangs haar debuutalbum uit, geïnspireerd door de spookcultuur en spooksteden in Rusland die ontstonden na de ineenstorting van de USSR. Als er in de VS zuidelijke gothic bestaat, dan is er in Rusland zeker ook noordelijke gothic, ontstaan ​​door sneeuw en kou. Het uitgestrekte grondgebied van het land, verloren hoeken die ontoegankelijk zijn voor cultuur, vreemde plaatsen die langzaam sterven na de ineenstorting van de USSR worden weerspiegeld in haar muziek.

Anastasia werd diep in Siberië geboren, met een houthakker als papa. Ze woonde in de taiga tot ze 6 jaar oud was, omringd door de kilometers lange, ondoordringbare en mystieke bossen van het ruige Siberië. De Russische taiga is de plek waar oude legendes nog steeds leven, en het vinden van een sjamaan is toegankelijker dan naar het ziekenhuis gaan. In die sfeer – doordrenkt met de ijzige en dennensmaak van ‘Siberian Gothic’ – klinken ook de nummers van Cult Black Venus.

“Ik was enig kind en mijn jeugd was pijnlijk eenzaam. Het bos werd mijn beste vriend, ik hield van wandelingen door de moerassen, langs hertenpaden, monumentale rotsen en stilte. Er was niemand op de wereld behalve ik en melancholie nestelde zich voor altijd in mijn hart”, zegt Anastasia. “Eenzaamheid, het onvermogen om over mijn emoties te praten, de doordringende schoonheid om me heen en de mystiek van mijn jeugd vormden wat nu Cult Black Venus wordt genoemd. Ik was op zoek naar een instrument dat de droefheid en schoonheid van mijn wereld kan overbrengen. Ik heb schilderkunst, literatuur en film gestudeerd, maar uiteindelijk kwam ik terecht in de muziek.”

Haar debuutalbum Perfume is geïnspireerd door oude horrorfilms, de poëzie van William Blake en de schilderijen van Austin Osman Spare. Acht nummers van deze lp zijn verweven tot de perfecte soundtrack voor een wandeling over een begraafplaats, of voor eenzame gedachten bij een fles absint.

“Ik zing het gevoel van melancholie, waarbij ik vaak het thema dood, eenzaamheid en liefde aanroer. Ik heb alle instrumenten zelf bespeeld, en het geluid lijkt nu wat zwaarder te zijn, het lijkt erop dat mijn muziek nog donkerder is geworden”, zegt de nieuwe ‘femme fatale’ van de gothic scene. Het dikke geluid op Perfume is als een heksenbrouwsel van overstuurde gitaren, afgemeten tribale drums en de bijna fluisterende stem van Anastasia. Maak je klaar om Perfume in te ademen…

Perfume is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp / Spotify

Compilatie-album van verschillende Ominous Sounds-artiesten
Het was de Mexicaanse band Hiemis die ons liet weten dat hun track Ataecina opgenomen is in de compilatie Rituals From Ancient Europe van het Ominous Sounds-label. Een album met 8 ongelofelijk donkere tracks.

In het oude Europa, tijdens heidense tijden voorafgaand aan de christelijke jaartelling, werden lange tijd heilige rituelen ontwikkeld die gehouden moesten worden tijdens oogsten en zonnewendes. Deze waren bedoeld om de angst voor de duisternis van de winter, mythische monsters uit het verleden en zelfs de angst voor de dood zelf te bestrijden.
In deze rituelen werden het menselijke en het dierlijke, het echte en het spirituele, dood en wedergeboorte vermengd… allemaal met één ultiem doel: niet vergeten waar we vandaan komen, wie we zijn en waar we naartoe gaan.

Deze compilatie is doordrenkt van deze geest en bevat het werk van 8 artiesten die representatief zijn voor de huidige dark ambient/rituele scene uit landen als Duitsland, België, Spanje, Polen, Verenigd Koninkrijk, Schotland, Malta en Portugal.

Het is tegelijk verrassend, maar zeker niet verwonderlijk om daarop ook onze Belgische Ashtoreth op terug te vinden! Peter Verwimps’ prachtige duistere track Cailleach staat er helemaal op zijn plaats tussen en springt er tegelijk ook uit door zijn kenmerkende sfeervolle stijl.

Rituals From Ancient Europe is digitaal verschenen bij Ominous Sounds

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More