Home nieuws Uitheems Geduister #269

Uitheems Geduister #269

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

De laatste dag van 2023 hullen we graag in extreme duisternis, om binnen enkele uren in 2024 hét licht te zien! Er werd niet zo veel nieuw werk uitgebracht de voorbije week, maar hier toch wat Uitheems Geduister van pMAD, Scattle, Morwan, Hiemis, Ofermod, Black Altar, Acherontas, en nieuws voor de WGT-gangers!
Wij… wensen jullie bij deze alvast een heel fijn feestje, maar vooral heel veel moois in 2024 toe. En dat vul je zelf in met gezondheid, liefde, geluk, muziek, verrassingen, … naargelang dàt waar je het meeste nood en zin in hebt!

PMAD
Heb jij jouw mening al klaar? Anders kan je rekenen op pMAD. Die stuurt ons het nieuwe jaar in met zijn boeiende nieuwe single Opinion.

“Het maakt niet uit aan welke kant of aan wie je staat, we hebben er allemaal één: een mening! We hebben er een over mensen, politiek, religies, goden, oorlogen, muziek, … over zowat alles! Helaas zijn we erg terughoudend om naar anderen te luisteren. Hoe kunnen we leren, als we niet naar de andere kant luisteren, ook al zijn we het er niet mee eens, we open moeten staan ​​om te horen waarom zij dat zo geloven. Het kan de ogen openen!”, geeft Dillon mee.

Een dansbare track, met opzwepende ritmes en bitter meeslepende zanglijnen door bezieler Paul Dillon. Het fijne aan de track, is dat er in het midden ook gitaren opduiken. Die combi van synths en gitaar weet ons altijd te bekoren!

Je kan Opinion al beluisteren via Soundcloud en op 5/1 verschijnt hij ook op de andere streaminskanalen én komt er ook een clip.

Bandcamp Facebook Instagram

SCATTLE
Op 19 januari verschijnt de ep Boundaries van Scattle en daaruit kregen we alvast dé track te horen. Scattle is een man van meerdere artistieke disciplines, waarbij elke release samenvalt met de verandering van het culturele tij, waarmee hij niet alleen de veelzijdigheid binnen zijn eigen muzikale ambacht demonstreert, maar ook een originele, definitieve benadering van de wereld van de beeldende kunst. Door de jaren heen zijn luisteraars over de hele wereld getuige geweest van de opkomst van Scattle tijdens het creëren van chiptunes, dansmuziek, hiphop- en videogamepartituren, waarbij hij een kenmerkende kracht van geluid, karakter en hart tentoonspreidt die doorschijnt in alles wat hij doet.  

Een prikkelend zachte, instrumentale electrotrack neemt ons hiermee alvast het nieuwe jaar in.
Boundaries is op 29/12 digitaal verschenen.

Website / Bandcamp

MORWAN
Het daagt en het brandt in Oekraïne. En dat zet Alex Ashtaui uit Kiev met zijn soloproject Morwan om, op zijn derde album (sinds zijn start in 2019) Svitaye, Palaye. Zeven tracks in het postpunkgenre, die gaan over emoties, gedonder en verdriet… en waarvoor hij – jammer genoeg – zijn inspiratie vond bij Poetins brutaliteiten in zijn thuisland.
Het klinkt enorm donker, met zijn onheilspellende vocals, maar toch dansbaar.

Svitaye, Palaye is digitaal verschenen, maar via Bat-Cave Productions ook op cd en via Feel It Records op vinyl en cassette.

Facebook / Bandcamp

HIEMIS
Malleus Maleficarum, het beroemdste van alle boeken over hekserij, werd in 1486 geschreven door twee Dominicaanse monniken. Onmiddellijk, en gedurende de volgende drie eeuwen, werd het het onmisbare handboek en de uiteindelijke autoriteit voor de inquisitie, voor alle rechters, magistraten en priesters in de strijd tegen hekserij in Europa. Het behandelde de krachten en praktijken van heksen, hun relaties met de duivel en hun ontdekking. De inquisitie, de brandstapel, de mentale en fysieke martelingen van de kruistocht tegen hekserij: dit alles is bekend. En achter elk van de bloeddorstige daden zat dit boek, zowel een rechtvaardiging als een handleiding.

Het boek werd herklankt door de band Hiemis. En dat levert donker beangstigende, bevreemdende muzikale taferelen op. Met beestachtig brommende duivels, geruis in stilte, … schetst Hiemis donkere omgevingen vol nuances en sprankeling, met subtiele orkestratie in een minimalistisch geluid. Traag begeesterende en doomy horrorambient…

Malleus Maleficarum is digitaal en op cd verschenen bij Noctivagant.

Facebook / Bandcamp

OFERMOD, BLACK ALTAR, ACHERONTAS
Odium Records stuurt ons met een speciaal splitalbum, gewijd aan de Draconische stroming, het nieuwe jaar in. Drakonian Elitism wordt gedeeld door 3 topbands binnen de orthodoxe black metal: Ofermod, Black Altar en Acherontas. Tien nieuwe nummers, samen goed voor 53 minuten duisternis. De release gaat samen met een videoclip bij Via Draconis van Black Altar, die ons meesleept in een obscuur verhaal.

Drakonian Elitism is digitaal verschenen bij Odium Records.

Ofermod /  Black Altar / Odium

WGT-NIEUWS
Liefhebbers van het mooiste festival van Duitsland voor vleermuizen, darklings, vampieren en aanverwanten: het is zo ver, de eerste namen (van vééééél) zijn er voor WGT! Het Wave Gotik Treffen gaat dit jaar door op 17-18-19 en 20 mei. In Leipzig uiteraard.
Dit zijn alvast de eerste namen:
Agent Side Grinder (S) – Agonoize (D) – Ashbury Heights (S) – Ausgang (GB) – Blitzkid (USA) – Christian Death (USA) – Die Kammer (A/D) – Fixmer & McCarthy (F/GB) – Flawless Issues (D) – Haunt Me (USA) Europese première – In Strict Confidence (D) – Klutae (DK) – Maerzfeld (D) – Megaherz (D) – Mila Mar (D) – Mr. Irish Bastard (D) – Nitzer Ebb (GB) – Primordial (IRL) – Principe Valiente (S) – Public Memory (USA) – Reaper (D) exclusieve reunie show – Rendez-Vous (F) – Rroyce (D) – SDH (Semoitics Department of Heteronyms) (E) – Sexgang Children (GB) – Sextile (USA) – Sirenia (N) – Tanzwut (D) – The Beauty Of Gemina (CH) – The Bellwether Syndicate (USA) – The Cassandra Complex (GB) – The Secret French Postcards (S) Live première – Tiamat (S) Clouds & Wildhoney-Set – X-RX (D) – Xeno & Oaklander (USA) – Zweite Jugend (D)

Nog geen Belgen op de affiche, wij hopen dat ze nog volgen!

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More