Home Interview RASKE DRENGE

RASKE DRENGE

by Nel Mertens

Sigmundskvæði Yngra. Inderdaad, ook wij begrijpen hier (net zoals Google translate trouwens) niets van. Maar wat we wel begrepen hebben is dat dit de titel is van het debuutalbum van het Belgisch-Faeröers duo Raske Drenge én dat ze hiermee een krachtig, dynamisch folkstuk neergezet hebben. Folk met sterke wortels in de Scandinavische en Noord-Atlantische traditionele muziek, maar vooral ook met hun eigen twist. Tijd voor een kennismaking met violist Oscar Berten (de Belgische helft van het duo) en gitarist Ragnar Finsson (afkomstig van de Faröer-eilanden).

Ditte Mathilda Joensen (c) Veingir

Waar komt jullie bandnaam Raske Drenge vandaan, wat betekent ze voor jullie?
Ragnar: De naam is van Scandinavische afkomst en heeft diverse betekenissen in de verschillende Scandinavische talen. Het is afkomstig van de Faeröerse traditionele ballade Grindavísan en in deze context betekent het ‘frisse, hardwerkende jonge jongens’.

Hoe is jullie samenwerking ontstaan?
Oscar: We ontmoetten elkaar in 2017 in Zweden, waar we samen volksmuziek studeerden. We hadden allebei honger om te gaan optreden en het duurde niet lang voordat we onze muzikale chemie ontdekten. Al snel hadden we een kant-en-klare set met zelfgecomponeerde en traditionele deuntjes samengesteld.

Wanneer beseften jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Oscar: Zowel ik als Ragnar begonnen al op zeer jonge leeftijd met het spelen van muziek. Als gitarist ben ik op 6-jarige leeftijd begonnen met het componeren van verschillende melodieën en had volksmuziek zijn invloeden. Ik ben heel laat viool beginnen spelen. Ik was 14. Sindsdien wist ik dat muziek spelen mijn drijfveer in het leven was.

Ragnar: Ik ben opgegroeid met het luisteren naar mijn vader en moeder die op de Faeröer speelden. Ze hebben allebei professioneel muziek gemaakt, hoewel ze geen van beiden folkmuzikanten zijn. Er was nooit een specifiek punt waarop ik het me ‘realiseerde’, het was gewoon altijd het meest interessante dat me overkwam.