Home ReviewsAlbum Reviews KREGEL – #2 (Wagonmaniac Music)

KREGEL – #2 (Wagonmaniac Music)

by Nel Mertens

De lente van 2016. Bart, Sven en Jeroen bundelen alle woede, waanzin en weltschmerz, samen met angst, frustratie en onmacht en laten dat vol passie en vriendschap weerklinken als Kregel.

Kregel (1.) bijvoeglijk naamwoord dat een gemoedstoestand uitdrukt. De betekenis is: geïrriteerd, prikkelbaar, ontstemd, wrevelig of gepikeerd. (2.) Band uit Borgloon, Limburg, België. Post-punk – New wave. Nederlandstalig. Gitaar – gitaar – drumcomputer – zang. Sven D. – Jeroen O. – Bart T. (Vandal X, Flipo Mancini).

We kennen nog wel een aantal bands uit het Limburgse – geïnspireerd door punk, maar ook new wave, D.A.F. en Hüsker Dü – met hun roots in de jaren ’80 en ’90. Vaak hebben ze dit gemeen: DIY, weinig woorden, weinig akkoorden. En toch weet Kregel in eigen moedertaal de nagel op de kop van ieders demonen te kloppen.

Kregel wordt vier en dat zullen we geweten hebben, want vanaf juni 2020 voorzien ze de release van vier ep’s, met elk vier nummers, uitgegeven in samenwerking met het Gentse Wagonmaniac Music. De eerste kregen we eind juni te horen en nu dus #2.

Het oppompende ritme in de intro van Focus Op Het Doel klinkt veelbelovend en in gejaagde beats en noisy gitaarwerk krijgt de chaos van angst vorm in een uptempo, rebelse postpunktrack.

De zware gitaaraanslagen, worden met een belletje weggetikt in het warse De Pil. Een bittere pil op gebied van lyrics, die dezer dagen wellicht door (nog meer) te veel hoofden dreigt te gaan. “Geef me die pil, ik kan niet meer”, het laat vastberaden wanhoop sterk horen in strakke strofen en een rock-‘n-rollrefrein.

Distortion en vuiligheid, geklop, geroep en nog meer vuiligheid. Soms kan ook dàt wijs klinken. Wikipedia, je vindt het er allemaal in terug. Ihagewegemu gaat een iets andere kant uit, met meer industrialsounds en stevig strenge beats. De tekst doet er hier niet toe of misschien nét wel… “Het is genoeg geweest met het blabla. Ik heb het wel gehad met u.”

Maar wij hebben het nog niet gehad met Kregel. Ep#2 klinkt stevig en doet terugkeren naar puberale muziekjaren waarbij we in elke tekst – terecht natuurlijk – een boodschap hoorden. Met Marcel Vanthilt bij Arbeid Adelt, maar ook de iets minder subtiele Marc Vossen van Belgian Associality en ook een stukje van De Lama’s.

Wil je Kregel live aan het werk zien? Wellicht kan dat op 19/12/2020, want ze sieren, naast Youff, Elefant, Cabal.22 en S.K.O.D.A. de affiche van Baking Night 4 in The Oven in Hasselt.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More