Home nieuws Uitheems Geduister #271

Uitheems Geduister #271

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

“Je bent hier in de donkere kamer. Maar nergens ter wereld komt zoveel aan het licht als in een donkere kamer.” (Willem Frederik Hermans). Laat ons jouw donkere zondagskamer alvast vullen met Het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Vazum, Dystopiarch, Lesbian Bed Death, Ponte Del Diavolo, Antipole, Paris Alexander, Clan Of Xymox, Propter Hoc, Led Zeppelin en Sirens Of Light.

VAZUM
Het dreampop-/ shoegazeduo Vazum uit Detroit (V.S.A.) laat gekleurd gitaarwerk horen in hun nieuwe winterwonder-synth-nummer Blush.

De aanstekelijke ritmesectie en glinsterende gitaren van Zach Pliska schitteren, terwijl de zang van Emily Sturm de sombere winterdagen elegant betreurt en de eerste warme stralen van de lente verwelkomt. Een heerlijke track om een nevelige zondag mee door te brengen!

Winter’s so cold and bitter
Always hanging around
Maybe it looks good on paper
Slipping on frozen ground

Blush is digitaal verschenen de eerste single van Vazums aankomende album Western Violence, dat in de eerste helft van 2024 gereleaset wordt.

Bandcamp Facebook / Website

DYSTOPIARCH
Het postpunkduo A Cloud Of Ravens nam eind 2023 even een pauze, maar zanger en gitarist Matt McIntosh bracht toen een reeks solo-singles uit als Dystopiarch. De opbrengsten van dat project, schonk hij aan het International Rescue Committee, dat burgerslachtoffers in het Midden-Oosten ondersteunt.

Het bleef niet bij deze singles, want zopas liet hij het volledige vervolg op ons los. Met deze sonische guerrilla, wil hij helpen de samenleving opnieuw op te bouwen, met een beperkt budget. En dat werd meteen ook de titel van het album.
Op Rebuilding Society on a Shoestring Budget krijgen we 10 nummers te horen waarin proto-industrial-, darkwave-, synthpop- en digitale hardcore-elementen geblend werden. Dit leidde tot een heel eigen, afgebakende sound met haakse ritmes, knap melodische zanglijnen vol emoties en muzikale sfeercombinaties die we nog niet vaak hoorden. Knap!

Verwen je eigen muzikale hart en laat je hart spreken voor de oorlogsslachtoffers door een vrije bijdrage te doen voor dit album.
Rebuilding Society on a Shoestring Budget is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

LESBIAN BED DEATH
Horror, liefde, seks, dood, passie, empowerment en plezier zijn de belangrijkste ingrediënten van het nieuwe album Midnight Lust van de Britse gothic punk-/ heavy metalband Lesbian Bed Death.  

Dan Peach (gitaar), Aimee Violet (drums), Leisl Heath (bas), JJ (zang) en Steve Lethal (gitaar, synths) laten een staaltje van dat album horen met het sterke nummer Horrors Of The Crown Hotel én bijhorende clip. Een nummer over een horrorhotel voor de vakantie van je nachtmerries, waarin ook wat folkelementen verweven zitten tussen de female fronted metalsound.

Horrors Of The Crown Hotel vind je terug op het album Midnight Lust, dat digitaal en op cd verschenen is.

Website / Bandcamp / Facebook

PONTE DEL DIAVOLO
Het is toepasselijk dat Ponte Del Diavolo vernoemd is naar de ‘Brug van de Duivel’. De Italiaanse band combineert doom- en blackmetal tot een immense kracht die net zo wreed en meedogenloos is als de beruchte steile weg die middeleeuwse boeren moesten oversteken op weg naar hun thuisland.

Net voor de feestdagen, wierpen ze met de aankondiging van hun debuutalbum Fire Blades From The Tomb een heerlijk sombere schaduw over de feestdagen. Met de tweede single daaruit, laten ze nu de slechte tijden het nieuwe jaar binnensluipen.

Met Covenant toont Ponte Del Diavolo aan dat ‘less is NOT more’. Wat is tenslotte beter dan een donkere en doomy baslijn? Twee donkere en doomy baslijnen! En die wervelen als een hemel vol onweerswolken.

“Het nummer is een hymne aan de natuur, een pact met de elementen, een verzoening met de dood”, zegt Ponte Del Diavolo. “De video is een eerbetoon aan Turijn, dat dit alles samenvat in zijn magische en vaak decadente romantiek. Het is het nummer dat meer ‘uitstapjes’ bevat dan de andere nummers op het album. De theremin, synthesizers en klarinet zijn te horen tussen darkwave-geïnspireerde en typisch doompartijen. Het is het eerste nummer dat tijdens de compositiesessies ontstond en het refrein bevat de tekst die het album zijn titel gaf.”

Covenant is digitaal verschenen. Het album Fire Blades From The Tomb verschijnt op 16 februari en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

ANTIPOLE, PARIS ALEXANDER & CLAN OF XYMOX
Antipole & Paris Alexander
mogen het jaar aftrappen met een nieuwe remix. Want niemand minder dan de legendarische gothrockers, pioniers van darkwave, Clan of Xymox, gingen aan de slag met Nightshade. Het originele nummer verscheen vorig jaar op het album Crystalline van De Noorse Antipole (Karl Morten Dahl) en Paris Allexander, dat bij Young & Cold Records op cd en vinyl verscheen.

Vier jaar geleden maakte het duo zelf nog een remix van het Clan of Xymox-nummer Loneliness. Nu gaf de charismatische frontman Ronny Moorings de typerende Clan of Xymox-sound mee aan de Nightshade-remix, waardoor ook deze versie meteen blijft plakken.

Antipole / Paris Alexander / Clan Of Xymox

PROPTER HOC
De Britse synthwave-/darkpopartiest Propter Hoc werd opgenomen in de Cold Transmission Music-familie. Om dat te vieren brengt hij – na zijn veelgeprezen album False Confessions (2023) – de eerste single van zijn nieuwe, aankomende album Zodiac Carousel uit. Velvet Season laat postpunk-geïnspireerde electro horen, met teksten die refereren naar poëzie, literatuur en filosofie.

Kunstenaar en schrijver J.A. Harrington van Propter Hoc geeft wat uitleg bij de single: “Velvet Season (het fluwelen seizoen) is een term die wordt gebruikt voor de allerlaatste dagen van de zomer, wanneer – vaak oudere – mensen en zieken naar kust- en kuuroorden trekken om er het meeste uit het mildere klimaat te halen voordat de kou er weer indaalt.
Het nummer gaat in op de cyclische en seizoensgebonden aard van het leven, en of die betekenis creëert door herhaling, of ertoe leidt dat dingen pas achteraf gezien zinvol worden, als het te laat is om te voorkomen dat ze zich herhalen.”

Velvet Season is digitaal verschenen en zal je ook terugvinden op het album Zodiac Carousel dat in maart digitaal en fysiek uitgebracht wordt bij Cold Transmission Music.

Facebook / Bandcamp

SIRENS OF LIGHT
De Britse gothrockband Sirens Of Light heeft net zijn cover van de Led Zeppelin klassieker In The Evening uitgebracht.

Sirens Of Light-frontman Andy J. Davies vertelt: “Ik heb altijd gedacht dat dit misschien wel hun beste werk was en het leek altijd onderschat te worden. Deze versie is gebaseerd op de originele studio-opname en de liveversie van het Knebworth-concert in 1979, waar ik live naar luisterde vanuit de tuin van mijn huis omdat ik te jong was om erbij te zijn!”

Deze donkere versie is een mooie poging, maar wij verkiezen het origineel van Led Zeppelin. Sirens Of Lights’ cover van In The Evening is digitaal verschenen.

Sirens Of Light / Led Zeppelin

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More