Home Interview MARU MARU

MARU MARU

by Bart Verlent

Nina Sampermans heeft een verleden bij Ravvel, Hooverphonic en Gjon’s Tears, gitarist Sebastian Leye kennen we van zijn werk bij Slow Pilot, Portland, Delv!s, IBE, Noémie Wolfs en Noa Lee en Boris van Overschee speelt bas bij Portland, Delv!s, Noa Lee en Okon. Samen zijn ze Maru Maru. Deze nieuwe band werd geboren uit een gezamenlijke liefde voor atmosferische verhalen, beklijvende melodieën en het lo-fi geluid van tapemachines. Na twee prachtige singles brengen ze op 3 maart hun debuutep In Kamera uit. Wij waren zo onder de indruk van de breekbare sound van dit trio dat we een gesprek aangingen met deze nieuwe, beloftevolle band.

© Maru Maru by Bart Kuykens

Waar zijn jullie de inspiratie gaan halen voor de groepsnaam Maru Maru?
‘Maru Maru’ komt uit het Japans en heeft zoals vele Japanse tekens meerdere betekenissen. Vrij vertaald
betekent het zowel ‘alles’ als ‘niets’. Een inspirerende tweestrijd.

Jullie hebben een paar jaar gewerkt aan de debuutep, was de druk zo groot om iets perfects af te leveren?
Het geraamte van de ep stond er al heel snel, maar het finetunen van de details heeft redelijk veel tijd in
beslag genomen. We wilden dat alles klopte. Omdat het voor ons alle drie een passieproject is, hebben we
onszelf heel veel tijd gegeven om het juiste moment af te wachten. En dat is nu.

Hadden jullie vooraf een idee voor ogen hoe het geluid van Maru Maru zou moeten klinken?
We hebben doorheen het hele maakproces ons gevoel gevolgd en déze songs zijn eruit gekomen. Onze
gemeenschappelijke liefde voor lo-fi muziek en kleine songs heeft ervoor gezorgd dat we hier zijn beland:
een hele intieme verzameling van verhalen en sounds.

Jullie songs klinken heel breekbaar en gevoelig. Ze zijn dus zeker niet geschikt voor de grote festivals of plaatsen waar het rumoerig is. Hadden jullie daar aan gedacht bij het maken van de songs? Wat is voor jullie de perfecte omkadering voor een optreden voor Maru Maru?
Tijdens het opnemen waren we hier absoluut niet mee bezig, de songs stonden centraal. En de ideale omgeving? Een intieme setting. Dit kan eender waar gecreëerd worden: in een kleine club, een amfitheater,.. maar dat kan ook perfect voor een veel groter publiek!

Wat is het verhaal achter de titel In Kamera van jullie ep?
In The Conversation verwijzen we naar de filosoof Jean Paul Sartre met de quote “Hell is other people” uit zijn werk In Kamera. Deze Latijnse term staat voor ‘In Private’, wat dan weer heel erg connecteert met de manier waarop we alles hebben opgenomen: tijdens de isolatie van de lockdowns. Samen, maar tegelijkertijd ook eenzaam, afgezonderd van de buitenwereld op dat moment, zoals zovelen..

Alle drie hebben jullie een verleden bij verschillenden bands, maar geen van die bands komt maar in de buurt van Maru Maru. Was dat een reden om samen deze band te beginnen?
Niet echt. Alles wat we tot nu toe hebben gecreëerd is heel organisch tot stand gekomen en heeft weinig
te maken met de andere projecten waar we aan meewerken. Het is de pure liefde voor dit soort muziek en
de daaraan gekoppelde emotie die ons heeft samengebracht.

Jullie nummers en geluid stralen veel warmte uit. Willen jullie daarmee een tegengewicht bieden aan de moderne, koele wereld?
Misschien onbewust. Los daarvan is een beetje warmte in deze wereld zo nodig, dus als we daaraan kunnen bijdragen met onze songs, is dit alleen maar een pluspunt.

Waar komt jullie liefde vandaan voor tapemachines?
Pure nostalgie.

De natuur was een grote inspiratiebron voor jullie nummers, sommige zijn ook ontstaan in de tuin van Boris en in de Belgische Ardennen. Ze stralen ook de rust uit van de natuur, was dat een beetje de bedoeling?
De omgeving waarin deze ep tot stand is gekomen, heeft zeker en vast de muziek beïnvloed en mee ingekleurd. Het één vult het ander aan en komt hier samen. De stilte, natuur en onze persoonlijke verhalen.

Was er een bepaalde artiest of band die een grote inspiratiebron voor de band?
Goh, geen specifieke artiest of band, maar we hebben ons zeker laten inspireren door filmmuziek. De melancholie, het onvertelde verhaal dat verteld wordt, het ‘je te laten meeslepen’ zijn zeker inspiratiebronnen geweest.

Jullie hebben alle drie een drukke muzikale agenda, is Maru Maru een band of een eenmalig project?
Maru Maru is zéker geen eenmalig project. We zijn al volop bezig met ons volgende hoofdstuk.

Wat mogen we nog verwachten Maru Maru in de toekomst?
Dit akoestische hoofdstuk beschouwen we als een mooi begin, maar we willen dit zeker verder gaan uitbouwen. Er zit nog heel veel muziek in de pijplijn. Dus blijf ons zeker volgen voor meer!

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More