Home Live BOOMTOWN 2016 : DAG 3 (21/07/2016)

BOOMTOWN 2016 : DAG 3 (21/07/2016)

by Didier Becu

De derde dag Boomtown, en ook al protesteren de voeten omdat ook zij recht op wat vakantie hebben, trokken we toch weer in de richting van het Gentse stadscentrum op zoek naar muzikaal talent.

De vijf mafkezen van het Gentse Morphine Milkshake kaapten meteen de titel van meest uitzinnige band van deze Boomtown-editie weg. Wat wil je als je jezelf Don G, Mr. Twigs, Marcellus Mustard, Ruth 66 en The Blitz doopt? Hoe gekker hoe beter dus, een zanger met een hoofddeksel van knuffeldieren op of een engel (letterlijk, waarschijnlijk ook figuurlijk) achter de keyboards. Het is allemaal mogelijk bij Morphine Milkshake. De band is echter meer dan een gimmick vol absurde humor, ook muzikaal valt er heel wat te ontdekken, ofschoon een categorie voor deze vreemde snoeshanen niet bestaat. Psychedelische rock dat naar Zappa en de vroegere Prince ruikt, een bende die voor het podium geboren is.

Nu de hitte voorbij was, wilden we eigenlijk nog wat genieten van het buitenlicht, maar allerlei goede recensies verplichtten ons om Avondlicht in de Handelsbeurs op te zoeken. Dit alter ego van de Antwerpenaar Matthias Dziwak (vergezeld van live drums) wordt vaak omschreven als abstracte elektronica. Dit bracht hem op podia met namen als Squarepusher en Max Cooper, raakte hij ermee op het Britse Fent Plates-label en bracht hij een split met Oaktree uit. Live is Avondlicht een belevenis. Het enige wat je moet doen is de ogen sluiten, de synthetische dromerige klanken doen de rest en als je er nog de benen voor hebt, kun je er nog op dansen ook.

Glints is tevens zo’n band waarover je eigenlijk alleen maar goede dingen leest. Het ging allemaal snel voor de Antwerpenaar Jan Lemmens die de steun kreeg van Jergan Callebaut van VUURWERK. Je hoort zowat alle stijlen in Glints: van bluesrock tot hiphop. Alweer een band die niet in één hokje is te duwen, en zo hebben we ze graag. Het is blijkbaar moeilijk om Gentenaren op de vroege avond naar het stadscentrum te dwingen, Glints slaagde daar wel in. Onderwijl werd de Handelsbeurs opgewarmd door de 19-jarige rapper Ronin The Wolf voor de sensatie van Boomtown: Mykki Blanco. De rapscène wordt wel eens bevolkt door macho’s, maar daar brengt de transgender Mykki Blanco die Hiv-positief is complete verandering in. De rapper (ook al is hij meer dan dat) uit Californië bouwde de Handelsbeurs van bij het begin om tot zijn eigen speelterrein. De excentrieke muzikant stond geen seconde op het podium. Het ene moment stond hij middenin de zaal tussen het uitbundige publiek, een paar seconden later zag je hem op de toog swingen. Extravaga