Home LiveFoto's GALLUS, Gent Trefpunt (Democrazy) (09/04/2023)

GALLUS, Gent Trefpunt (Democrazy) (09/04/2023)

by Kris Van den Bossche

Fotografie: Hannelore Dieleman

Postpunk is de noemer en no-nonsense punk is wat de gasten van Gallus brachten. Dubbele gitaar, bas en drum en een zanger die zich enkel op zijn micro kan focussen. En dat loont, want frontman Barry Dolan is een performer die zingt, babbelt, schreeuwt en daarbij mimiek te over heeft. Enkel crowdsurfen zat er niet in vandaag met de bescheiden opkomst, dus ging ie in de loop van de avond maar een paar keer tussen het publiek staan om zijn teksten te declameren.

Met Eye To Eye, hun recentste single, opent Gallus zelfverzekerd de set. Het geheel klinkt solide en overtuigend. In de brug van het nummer, waagt Dolan zich aan een heuse zangsolo (of hoe noem je veel tekst in korte tijd?): ‘I wanna be the one who’s got his fingers on the button. I wanna be a Jack, so I can have a trade. I wanna be a dog, just so I can be a bitch.’
De nummers volgen snel op elkaar en in Moderation komen de eerste hoekige danspasjes boven, gevolgd door verontschuldigingen omdat Dolan’s Schotse accent onverstaanbaar is (moest hij drie keer herhalen voor iedereen het begrepen had). In Sickness And Health zit de dynamiek tussen luid en stil, die we van bv. Pixies kennen. Het nummer drijft op een potige basriff van Matthew McGoldrick. What Do I Know stoomt dan weer door op de hi-hat en rim-shots op de snare van drummer Paul Ewins.

Dan volgt Going Numb overlopend in Are You Finished, een rechttoe rechtaan punkpopnummer à la Greenday, met melodieuze backings en een gitaarsolo van Eamon Ewins.
Na Penicilin komt Marmalade, met een hoekige gitaarriff en een unisono zangpartij met drie (zoals The Clash het hen voordeed). Zanger Barry Dolan blijft met zijn voet hangen in de stekkerdoos van de leadgitaar, waardoor die uitvalt. Hij kan er mee lachen hoe klunzig hij wel is!
Even op adem komen met Missiles, dat in een rustig midtempo aanvat, maar toch weer de intensiteit heeft om te boeien. Na Basic Instinct horen we in Fruitflies weer grunge invloeden. En krijgen we de aankondiging dat het debuutalbum van de band uitkomt in juni.

De stevige set eindigt met Actual Factual, een nummer met inventieve breaks en ritmewisselingen die het tot op het einde spannend houden voor gitaristen Eamon Ewins en Gianluca Bernacchi.
Gianluca niet toevallig op Italia gitaren? Wat ons naadloos bij de Romeinen brengt: die zijn dan wel gestopt aan de Muur van Hadrianus, de postpunk houdt niet op voorbij London, ook in Glasgow is het de moeite waard! Snedig, fel en met een zin voor humor. Gallus is de naam en de afwezigen hadden ongelijk. Herkansing op Rock Olmen, 21 juli.
Hun debuut-lp We Don’t Like The People We Become komt uit op 9 juni bij Marshall Records.

GALLUS Facebook | Instagram

GALLUS Eye To Eye

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More