Home Belgisch KLEINKITSCH

KLEINKITSCH

by Nel Mertens

Kunst of kitsch? De grens is soms dun, maar beiden zijn vaak even knap. Voor KLeINKiTsch is geen grens te hoog om niet te overschrijden, lieten ze weten: “Alle genres mogen binnen KLeINKiTsch. Daar streven we naar.” Dát en hoe vriendschap en de drang om frustraties, gevoelens en gedachten om te zetten in muziek, leidde tot een nieuwe Nederlandstalige band…

(c) KLeINKiTsch

Jullie zijn een vrij recente band, stel jullie even voor.
We zijn inderdaad een redelijk recente band, met de huidige bezetting gestart in 2019. In april 2017 moest Jan een operatie ondergaan aan een (gelukkig!) goedaardig gezwel in een armzenuw. Tijdens die revalidatie nam hij voor het eerst de gitaar ter hand en had de smaak te pakken. Na enkele maanden oefenen begonnen Jan en Andy, die op slechts 50 meter van elkaar wonen, wat te bricoleren en elkaar te stimuleren. Zanger/gitarist Jan had na zijn volleybalcarrière een late muzikale roeping en heeft Andy (bassist) in het verhaal meegesleept. Samen met Piet (drummer) en gitarist Davo (die uiteindelijk voor z’n  andere band koos) zijn we de eerste KLeINKiTsch-nummers gestalte beginnen geven.

Jullie kennen elkaar al jaren als vrienden, toch? Vanwaar kwam de stap om samen muziek te beginnen maken?
Nadat Davo zijn beslissing genomen had, gingen we op zoek naar een andere gitarist. De zoektocht was van korte duur, want Frederik Bisschop (een vriend van de vroege uurtjes) verhuisde net na omzwervingen in Antwerpen en Brussel terug naar Aalter… het is dat het zo moest zijn (lacht). Frederik had al een rijk muzikaal verleden, wat ons direct op een hoger niveau bracht. Hij kende Andy ook nog van vroeger en zo was de cirkel rond.

Hoe kwamen jullie bij de bandnaam KLeINKiTsch? Leuk dat jullie ook met de lettergrootte spelen, want als we de kleine letters weglaten staat er KLINKT. Niet toevallig, wellicht?
De naam KLeINKiTsch verwijst inderdaad naar “Kleinkitsch klinkt”. Gekozen omdat we ervoor opteerden om in het Nederlands te zingen, omdat we in onze jeugd alle vier graag naar kleinkunst luisterden en vooral omdat we een eigenzinnige interpretatie van Nederlandstalige muziek wilden creëren, om ons eigen genre uit te vinden. 

Vinden jullie het belangrijk een boodschap mee te geven met jullie nummers?
Absoluut. In deze tijden waar alles vlug en vooral vluchtig is (denk aan de vele TikTok-filmpjes) wilden we terug naar de tijd waarin in liedjes toch een boodschap wordt meegegeven. Dit willen we in de toekomst nog verder uitwerken. We stellen onze live-set steeds zo samen dat er een verhaal verteld wordt aan de hand van de gekozen nummers. De lyrics zijn minstens even belangrijk als de muzikale ondersteuning. We proberen gedachten, frustraties, leuke en ambetante herinneringen om te buigen in muziek die iedereen herkent.

(c) KLeINKiTsch

Hoe ontstaat een KLeINKiTsch-nummer?
Een KLeINKiTsch-nummer kan op verschillende manieren ontstaan: eerst een deuntje op bas of gitaar of een drumbeat, daarna de tekst of omgekeerd. Jan en Frederik brengen (tot nu toe) de nummers aan en daar wordt dan op gejamd en verder geknutseld tot er een KLeINKiTsch-jasje rond zit. Jan en Frederik hebben beiden een rijke fantasie en zo ontstaan toch heel wat nummers die uit het leven zijn gegrepen. In de beginmaanden was het vooral Jan die van alles aanbracht, maar met de komst van Frederik was er plots nog andere input! Zo werd de stroom aan nieuwe ideeën nog groter en werd het duidelijk dat de band volwassener aan het worden was. Jan en Frederik streven ernaar de Lennon/McCartney van het Meetjesland te worden, maar hebben nog een lange weg te gaan. Ze blijven volharden (lacht). En zonder de input van Andy en Piet zou het ook KLeINKiTsch niet zijn.

Wat mag er in jullie sound niet ontbreken?
Het KLeINKiTsch-gehalte moet steeds hoog zijn. Hoewel we een typische rockbezetting hebben: zanger/gitarist, bassist, sologitarist en drummer, willen we in de combinatie van de muziek met de stem(men) een eigen geluid voortbrengen. We zijn ook steeds op zoek naar gastvocalisten, zoals we nu met Daisy hebben gewerkt. Dat was een fijne samenwerking. Geïnteresseerde zangeressen zijn dus altijd welkom! Alle genres mogen ook binnen KLeINKiTsch. Daar streven we naar. Dit komt natuurlijk het meest tot uiting tijdens onze live-optredens.

Wat zijn jullie muzikale dromen en ambities?
Dromen mag en moet! Een passage op Dranouter is voorlopig onze muzikale droom. Maar Werchter mag ook hoor, we zijn niet kieskeurig (lacht). Maar ons vooral blijven amuseren, goeie nummers maken en stevige optredens neerzetten is wat ons drijft. En verder zou het super zijn indien men ‘KLeINKiTsch’ als apart genre zou beginnen noemen. We merken nu dat er een soort kleinkunst-revival bezig is, dus er is wel degelijk interesse in, zoals we dachten toen we de groep zijn begonnen.

Wij zijn alvast benieuwd om meer van jullie te horen? Plannen voor volgende singles? Een ep? Album? Live-optredens?
We zijn bezig met homerecordings voor een ep in eigen beheer, die idealiter ergens in de loop van mei/juni zou uitkomen. Zolang we die niet allemaal zelf moeten opkopen zoals Danny Fabry ooit deed zijn we al best tevreden (lacht). Via Facebook, YouTube en vi.be zullen we in de loop van de volgende weken af en toe een nieuw nummer lossen. Jammer genoeg gaan de geplande optredens nu niet door, maar er wordt gekeken om die te verplaatsen naar een latere datum. De optredens in Café De Zot in Gent en Cultuurcafé Daantje in Waarschoot zullen sowieso al verplaatst worden, maar een definitieve datum is er nog niet.

Wij kijk er alvast naar uit! Bedankt voor dit fijne interview, heren!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More