Home ReviewsAlbum Reviews KOBEN SPRENGERS – Meditations for String Quartet (OutHere music)

KOBEN SPRENGERS – Meditations for String Quartet (OutHere music)

by Björn Comhaire

En wat als we nu eens een album maakten dat is opgebouwd rond de geschriften van Marcus Aurelius, Romeinse keizer van 161-180 AD? Velen (ahum) hebben het zich al afgevraagd, weinigen gingen over tot de daad. Aurelius sprak wijze woorden en sommige van die woorden horen we (in het Engels weliswaar) op het nieuwe album van componist Koben Sprengers.

© Koben Sprengers

Aurelius was niet de eerste en zeker niet de laatste, die ons er wilde aan herinneren dat de muren die we ervaren tussen mensen louter het resultaat zijn van onze verbeelding. Uiteindelijk zijn we allemaal met elkaar verbonden, alleen willen we dat wel eens vergeten. Doe je de een kwaad dan zal dat een effect hebben op de ander en op jezelf. Sprengers vindt, samen met Aurelius, dat het tijd wordt om onze oren terug te openen voor het juiste en niet langer voor het luidste. Nu moeten we het wel nog eens worden of wat dat precies betekent ‘het juiste’… Maar da’s een andere discussie.

De manier waarop Sprengers samen met zijn strijkers (hier en daar ondersteund door synths) de teksten brengt op Meditations for String Quartet heeft wat weg van een luisterspel. Op het einde van Meditations XI moesten we zelfs even denken aan The War Of The Worlds. IJle strijkers tekenen sobere, wat kille geluidslandschappen met een donkere ondertoon die regelmatig versterkt worden door een dreigend synth-arpeggio of -melodie. Adempauzes voor de voorgelezen stukken die met een wat belerende, prekerige ondertoon worden gebracht door Dawn Foster. William Schmidt vormt af en toe de stem van de ‘gewone man’ die tracht te begrijpen wat er wordt verteld. Vrolijk word je er echt niet van, mooi is het wel, je blijft geboeid luisteren al maken de twintig delen het wel een flinke zit.

In tegenstelling tot wat de titel van het album doet vermoeden, maken de stemonderbrekingen mediteren bij het album wat moeilijk. Telkens wanneer je je laat meeslepen door de slepende klanken, word je terug uit de meditatieve toestand geschud door de stemmen van Foster en Schmidt of een plotse synthbliep. Vangelis loert hier en daar om de hoek.

Meditations for String Quartet is door en door een concept album, een wat bevreemdende luisterbeleving zoals je er waarschijnlijk nog niet veel hebt gehad en dat in tijden waarin we zowat alles al eens gehoord hebben.

We horen de viool van Griet Wiame en Charlotte Verdoodt, de viola van Esther Coorevits en de cello van Jolien Deley. De teksten zijn van de hand van Marcus Aurelius, Denver Harrington en Sprengers zelf.
Het album is verschenen op 21 oktober en wordt live voorgesteld in de Brusselse BOZAR op 11 december, tickets en info vind je hier.

Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More