Home Belgisch HATCHLING

HATCHLING

by Nel Mertens

Een interview met Simon, Indira en Saïda van Hatchling

Hun eerste ep Alpha is er al eventjes en op 9 maart spelen ze op het verjaardagsfeest van 10 jaar Wool-E in De Klinker in Aarschot (samen met Der Klinke, Dead High Wire en A Slice Of Life). Een optreden waar we enorm naar uitkijken, want ze hebben alles om de dansvloer van bij het begin warm te laten lopen! Tijd om dit trio te bestoken met onze vragen…

Vertel ons àlles… van bij het begin! Hoe is dit trio ontstaan?
Simon: De eerste versie van Hatchling ging in 2013 van start als duo, met een eerste release kort daarna. De beslissing om tot een trio om te vormen, kwam omdat we er een extra stem bij wilden én omdat ik mijn handen vrij wou hebben live.
Fast forward naar 2017: na zes verschillende line-ups en een boel problemen op die paar jaar, waren Saida (die er sinds 2014 bij is) en ikzelf creatief en persoonlijk zo uitgeput dat we beslisten om een sabbatjaar te nemen. Ergens is de originele Hatchling daar ook gestorven. Wij zijn echter veel positiever en sterker uit dat jaar gekomen. De toevoeging van Indira als frisse nieuwe energie heeft daar zeker ook in meegespeeld. Ik kan me ook niet meer vinden in de bedrukkende tristesse van die eerste fase en we hebben ook lang getwijfeld om onder een andere naam te gaan spelen. De release van Alpha voelt voor ons als de start van iets volledig nieuw en behandelt veel van de issues die samengaan met herbeginnen vanuit de (vaak zelf gemaakte) brokstukken.

Welke rol speelt muziek in jullie leven?
Simon: Op dit moment is muziek vooral het makkelijkste medium om mijn ei kwijt te kunnen. Op plaat wil ik vooral mijn gal kunnen spuwen op dit moment. De wereld lijkt zo donker en mensen zijn zo verdeeld dat het onmogelijk is geworden voor me om daar niet op te reageren.
Live proberen we altijd een eigen kleine wereld te scheppen. De combo van geluid, beeld, beweging en woord terwijl je in rechtstreeks contact staat met mensen is iets heel krachtigs, tenminste als je je er volledig voor openstelt. Dan kunnen er diepere connecties ontstaan – zowel met bandleden als met het publiek – en dat is voor mij het allerbeste gevoel ter wereld, transcendentaal bijna. Dan kan ik na een show het gevoel hebben dat ik bijna letterlijk terug neerdaal op de grond.

Is Hatchling jullie eerste muzikale project ?
Indira: Ik ben nu zo’n 7 à 8 jaar fulltime bezig met muziek. Hatchling is wel de eerste band waarin ik synthesizer speel!

Saida: Voor mij is Hatchling eigenlijk mijn eerste en enige echte muzikale project. Ik ben grafisch ontwerper/animator van beroep, maar muziek heeft altijd wel een grote rol in mijn leven gespeeld. Als kleine duts ben ik begonnen met het naspelen van deuntjes op mijn keyboard (lelijke preset klanken for the win) en heb me steeds verder verdiept in het piano/keybo