Home Live MARBLE SOUNDS Geel, CC De Werft (01/02/2023)

MARBLE SOUNDS Geel, CC De Werft (01/02/2023)

by Jos Buersens

Marble Sounds bracht in het najaar van 2022 alweer hun vijfde plaat uit, waarvan de promotie momenteel nog steeds op volle toeren draait. Het bracht hen afgelopen donderdag naar Cultureel Centrum De Werft in Geel waar de band voor het eerste van vijf concerten vervoegd werd door het achtkoppige strijkersensemble van Casco Phil. Wij tekenden die avond present en geven je hieronder dan ook graag een impressie van de avond mee.

Foto door Elise De Block

Het is het gezelschap van Casco Phil dat als eerste op het podium komt. Gewapend met zes violen en twee cello’s trekken zij samen met bezieler Pieter Van Dessel het concert op gang met het instrumentale My Initial Intentions. Daarna vervoegt ook de rest van de band Van Dessel en de strijkers en beginnen de zachte pianotonen van Quiet. Met 14 muzikanten en één zelfspelend disklavier is het podium goed gevuld en dat reflecteert zich dan ook in een bijzonder rijk geluid.

Foto door Elise De Block

Het ensemble speelt mee op de laatste gelijknamige plaat van Marble Sounds. Van Dessel geeft dan ook aan dat hij bijzonder blij is dat deze concertreeks plaatsvindt omdat zo de nummers kunnen worden gebracht zoals ze werden opgenomen en beoogd. En toch zijn de nummers die we op de plaat horen anders dan de nummers die live worden gebracht. Op plaat zijn de strijkers subtiel en gaan ze zo op in het geheel dat je vaak vergeet dat ze er zijn. Tijdens het concert zijn de strijkers dan weer prominenter aanwezig en is het vaak de grandeur die overweegt op de ingetogenheid die we op plaat horen. Sommige nummers kwamen daardoor anders over dan we initieel verwacht hadden en toch was er absoluut geen teleurstelling, in tegendeel zelfs. We zijn blij dat het organische van het live-gebeuren, misschien onbedoeld, een eigen versie van de nummers creëert.

Foto door Elise De Block

De laatste plaat van Marble Sounds is van een bijzonder hoog niveau, waardoor elk nummer keer op keer een hoogtepunt lijkt in te luiden tot ze alle tien zijn gepasseerd. Maar uiteraard is er ook ruimte voor nummers van eerdere platen, waaronder ook vaste waarde Leave A Light On. Het gebeurt overigens meer dan eens dat Van Dessel en de zijnen met hun nummers een gevoelige snaar weten te raken waaronder bij: Quiet, Soon It’ll Make Us Laugh, Jacket en uiteraard Leave A Light On. Een concertervaring wordt zonder veel moeite verheven naar een emotionele belevenis. Marble Sounds goochelt doorheen 17 nummers met ingetogen epiek en zet een bijzonder sterk concert neer dat we zowel instrumentaal als vocaal als een waar hoogstandje hebben ervaren.

Op een bepaald moment in de set demonstreerde Van Dessel kort hoe het disklavier werd aangestuurd. Hij haalde een diskette uit het toestel en zei al grappend dat waarschijnlijk heel wat mensen in de zaal niet meer zullen weten wat dit is. En hoewel de diskette al lang verleden tijd is, is de muziek van Marble Sounds dat allerminst. Een absolute aanrader!

Hieronder vind je alvast de nodige links om Marble Sounds op de voet te volgen en je van de aanschaf van een plaat of ticket te verzekeren. Neem overigens ook zeker nog eens een kijkje in de kalender van CC De Werft want er staan nog heel wat mooie concerten op til.

CC DE WERFT: FACEBOOK WEBSITE
MARBLE SOUNDS: FACEBOOK BANDCAMP WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More