Home nieuws Uitheems Geduister #223

Uitheems Geduister #223

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Duisternis is ons kaarslicht, het Uitheems Geduister onze soundrack van het leven. Deze week met nieuws van Esben & The Witch, Ser, Elderseer, Tombstone, Walk in Darkness, Johnathan|Christian, Airman, Ner\Ogris en Madil Hardis.

ESBEN & THE WITCH
Esben & The Witch
laten een eerste single horen uit hun aankomende album Hold Sacred.
Een magische song leveren ze af met The Well… Krachtige vocals zitten gebed in een nummer vol sfeer. Een galmende meditatie over de ervaring van depressie. Hoewel zangeres Rachel Davies het lied begint op een donkere, afgelegen plek, beraamt ze een ontsnapping, vasthoudend aan een sprankje vastberadenheid en hoop. “Ik kan eruit klimmen als ik mijn vingers erin graaf”, belooft ze, met een knipoog naar het favoriete nummer van de fans, Dig Your Fingers In (2014).

“Alles is veranderd en niets is veranderd”, zegt Davies over hun zesde album. Het is een product van de belangrijke 14-jarige vriendschap van Rachel Davies, Thomas Fisher en Daniel Copeman. Samen sloten ze zich af om in de diepten van uitputting, depressie, angst, existentiële angst te duiken en troost te zoeken. En dat alles begon lang voordat de wereld op slot ging en onherroepelijk veranderde.

Hold Sacred verschijnt op 12/5 digitaal en op vinyl via Nostromo Records. Voorbestellen kan via deze link.

Facebook / Bandcamp

SER
Bij de beschrijving ‘depressieve black metal’ mag je alles bevestigen wat nu in je hoofd popt, als het het Amerikaanse depressieve blackmetalproject Ser betreft. Met hun nieuwe album In Fade of Memories bevestigt de onemanband de beschrijving maar al te goed! Dertien tracks doorleefd van monumentale tristesse… Ser zelf beschrijft dit album dan ook als “het meest belangrijke album dat ik ooit maakte.”

Zelf zouden we dit niet als blackmetal beschrijven. Depressief wel. Maar dan eerder in dark ambientsfeer.

In Fade of Memories is digitaal en op cd verschenen bij Northern Silence Productions.

Bandcamp

ELDERSEER
“Aan de oevers van de serene, zilveren rivier en in de schaduw van de knoestige eiken die getuigen van het verstrijken van eeuwen. Onder de broeierige, tuimelende wolken die in opdracht van de koude wind over de hemel razen en op de uitgesleten stenen trappen die uit de steunkliffen steken en ver beneden de woeste zeeën overhangen. Overal waar mijn voeten de aarde raken, voel ik de draden van het leven die teruglopen door de eeuwigheid, mijn ziel verbinden met het begin, mijn hart binden aan de vos, de adelaar, de raaf en de muis – elke flakkerende kaars van het leven die hierop brandt eiland bij mij. Ze heffen mijn zieke geest op in hun klauwen, houden mijn hoofd boven de wateren van verdriet die me proberen te verdrinken…”

Met dit mooie stukje tekst kondigt Elderseer hun pas verschenen album Drown In The Shallowness aan.

Sinds hun verhaal begon in 2017 heeft het Engelse Elderseer hun melodieuze doommetal doordrenkt met een diepgewortelde liefde voor de natuurlijke wereld en een spirituele connectie met oude heidense overtuigingen. Drown In The Shallowness is het debuutalbum van de band, dat de vier nummers van hun ep uit 2018, Bind Us As One, aanvult met vier majestueus melancholische tracks.

Een album dat tot de verbeelding spreekt en troost biedt aan het pijnlijke hart.

Drown In The Shallowness is digitaal en op cd verschenen bij het Belgische label Meuse Music Records.

Facebook / Bandcamp

TOMBSTONE
Een zwaar, knap stuk blackmetal krijgen we deze week uit Jakarta, Indonesië, van Tombstone. Ze gaven de titeltrack van hun aankomende album To The Existence Of Light vrij.

This place felt so old and damp
Light can linger with a vow
Soaked in endless misery
To make them suffer

Nirrojim en Thorner laten tegelijk de woede van een naderende storm en de gure, koude diepten van de zwartste wateren horen in deze tien minuten durende track.
Het nummer komt langzaam tot leven (of dood?) met een peinzende, zuivere gitaarlijn vol sfeer en botst al snel op een zinderende percussieve en tremolo-aanval. Dreigende riffs en gemartelde brullen treden op de voorgrond, voordat ze zich uiteindelijk nestelen in loopende, beukende, volkomen meedogenloze golven van melancholie … golven die je verzwelgen onder een niet aflatende, eindeloze pijn die je de rest van je dagen zal achtervolgen.

Bandcamp / Facebook / Instagram

WALK IN DARKNESS
De Italiaanse symfonische gothic metalband Walk in Darkness bracht hun langverwachte, vierde album Leaves Rolling in Time uit, waarmee Nicoletta Rosellini (zang), Shaman (gitaar), Monkey Key (bas) een mysterieus conceptalbum afleverden.

Afstandelijke en soms onduidelijke gitaar arpeggio’s vermengen zich met vervormde en agressieve ritmes en schreeuwende, melancholische en psychedelische solo’s, met een paar diep in de ziel geduwde noten.
De nummers slepen de luisteraar mee naar een andere dimensie als in een psychedelische en sjamanistische reis door de tijd, een droomachtige reis maar alleen ogenschijnlijk omdat de droom lucide is…

Dat alles wordt vooral versterkt door het talent van frontvrouw en zangeres Nicoletta. Haar centrale toon is warm en suggestief, terwijl de lagere vooral geschikt zijn voor duistere interpretaties met het vermogen om op natuurlijke wijze te schakelen tussen metal interpretaties en zoete, melancholische, sensuele en boeiende.

Leaves Rolling in Time is digitaal en op cd verschenen bij Beyond the Storm Productions.

Website / Facebook

JOHNATHAN|CHRISTIAN
Johnathan Mooney (L.A.) en Christian Granquist (Stockholm), ook gekend als het trans-Atlantische postpunkduo Johnathan|Christian releaseten hun ep Strip Me. Drie tracks over de angst voor afwijzing, de eindigheid van de liefde… over de bodem raken en toch nog een uitweg proberen te vinden.

De geanimeerde videoclip laat de verschillende emoties en ervaringen die gepaard gaan met de levenscyclus van een relatie op een unieke en visueel opvallende manier zien. Het doel van de video is om empathie over te brengen en de chaos die gepaard gaat met de ervaring van een relatie.

We horen ook remixen op de ep, door Ministry’s John Bechdel, EBM-legende Leæther Strip en Steven Archer (Stone Burner/Ego Likeness).

Strip Me is digitaal verschenen.

Website / Bandcamp / Facebook

AIRMAN

Airman is het project van de Duitse Stefan Vallbracht en trekt nieuwe banen in de donkere territoria van elektropop.
Zijn nieuwe nummer The Fun Fair Of Life werd pas uitgebracht en brengt ons solide synthpop in een nummer over de kermis van het leven, van de liefde, waarbij een koppel langs achtbanen, het reuzenrad, autoscooters, bootschommels, carrousels,… passeert.

Stefan draagt deze song op aan zijn vrouw, de liefde van zijn leven. Een knappe track, op het intermezzo met spoken words na. Daar zwijgen we liefst over.

Bandcamp / Facebook

NER\OGRIS
Shadowlight is de nieuwe meeslepende single van Ner\Ogris afkomstig van hun aanstaande debuutalbum I Am The Shadow – I Am The Light.
Het nieuwe darkelectroduo gedijt op contrasten, tegenstellingen en vergelijkingen. Maar ook triggerende ritmes en uitzonderlijk mooie toetsen.

I Am The Shadow – I Am The Light verschijnt digitaal en op cd op 24/2 bij Dependent Records.

Bandcamp

MADIL HARDIS
Madil Hardis laat weten dat Empathy Test één van haar favoriete bands is. Daarom coverde ze ook ééntje van hen: Holding On. Ook in haar versie van deze track weet ze de eigen stijl te vervatten, in combinatie van klassieke en elektronische elementen met etherische zang. Een prachtige versie!

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More