Home Reviews WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Zyklome A

WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Zyklome A

by Luminous Dash

Door: Hans Verbeke

Het was een zaterdag, 15 oktober 1983 toen het Punk & Disorderly festival plaatsvond in zaal Reflex in Kortrijk. Een legendarische plek omdat daar door de jaren heen ook bands als De Brassers, Red Zebra en Zounds de revue passeerden.

Affiche Punk festival in Reflex

We waren bitter jong toen maar kregen toch de toelating om er heen te gaan vanwege de 500 meter afstand tussen woonplaats en feestzaal. Laten we terugkeren naar 15 oktober waar een ganse meuk saaie newwave-, postpunkbands de helft van de affiche vulde, de andere helft afzegde of te stoned dan wel te zat waren om er een ietwat deftige set neer te zetten.

Hardcore punk was een relatief onbekend iets in de vroege 80’s en er was één band die ons bijbleef en nooit meer losliet: Zyklome A.

Een driekoppige band betrad het podium, speelde loeihard en drie keer zo snel als de gemiddelde punkband toen. Vernieuwend, hard en militant. Door die ervaring werd onze nieuwsgierigheid aangewakkerd om meer bands te ontdekken in dit genre.

We moeten nog even vermelden dat, nadat Zyklome A speelde, de zaal werd geterroriseerd door nazi skinheads wat er jammer genoeg regelmatig bij hoorde op een old school punkshow of -festival in de vroege jaren 80’s. Ook de lokale B.O.B (Bijzondere Opsporingsbrigade) kwam er arrestaties verrichten en intimidatie was schering en inslag bij de vele jonge punks toen.

We keerden huiswaarts, gelukkig ná wat we blijkbaar moesten zien en horen die zaterdag 15 oktober 1983.

Later werd hun plaat Made in Belgium en hun split 7″-ep met Moral Demolition aangeschaft die nog steeds deel uitmaakt van onze platencollectie. Het contact met frontman Marc Verbeeck bleef, tot hij in 2018 overleed na een slepende ziekte.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More