Home nieuwsSPOTIFY Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

De crème de la crème van de belgische muziekindustrie is ook deze week vertegenwoordigd in onze Luminous-Belge lijst. Muziek met een leuk gitaarriffje, twee zussen met begeesterende stemmen, wondermooie strijkersarrangementen, een laidback pareltje en een vleugje postpunk. Wardrobe, Scaffolldingg, Marble Sounds, Kloothommel en Whispering Sons zorgen zeker en vast voor jullie muzikale ontdekking deze week. 

Real Love klinkt anders dan het andere Wardrobe-oeuvre. Het nummer klinkt speels en erg vrolijk! Het is zomaar gelukt om een aanstekelijk zomerse single af te leveren waar je moeilijk op kan stilzitten. De bas en drum klinken groovy en het leuke gitaarriffje maakt het nummer gewoon af.

Scaffoldingg is het project van de piepjonge zussen Fran en Jutta Winters uit Wilsele. Ze zingen al heel hun jeugd samen en legden zich in eerste instantie toe op covers. De zussen brengen nummers in een tweestemmig arrangement en dat heeft een heel begeesterend effect op de luisteraar. Ze worden zelfs vergeleken met CocoRosie. de hulp van producer Sam Pieter Janssens (And Then Came Fall, Driftwood, Clairval, S.J. Hoffman) trokken Fran en Jutta de studio in. Ze kwamen buiten met hun debuutsingle Roadtripping. Met deze vrolijke indiesong brengt Scaffoldingg het relaas van de avonturen die ze samen beleefden tijdens een buitenlandse reis. De samenzang van Fran en Jutta heeft iets heel ontwapenends en past dan ook perfect bij de zomerse melodie, die lang in het hoofd blijft hangen. We vermoeden dat we nog veel van deze talentvolle zussen gaan horen.

Een paar maanden geleden kregen we te horen dat Pieter Van Dessel en zijn Marble Sounds het schip van Zealrecords hadden ingewisseld voor dat van Mayway Records. Wij hadden een beetje schrik dat hiermee ook het vertrouwde, melancholische Marble Sounds-geluid zou veranderen. Na deze wondermooie, nieuwe single weten we dat onze vrees ongegrond was. Volgend jaar verschijnt de nieuwe plaat van Van Dessel en co en Quiet is daar de eerste single uit. Het nummer ligt in de lijn van het vroegere werk van de band maar deze keer horen we ook wondermooie strijkersarrangementen. Ze geven de knappe song kleur en zorgen voor ruim 4 minuten kippenvel.

Ravenala van Kloothommel is de eerste single uit hun nieuwe, te verschijnen album. Het heeft een luie, zomerse vibe die perfect past bij een cocktail in een hangmat op een exotisch eiland of in de tuin. De ravenala is trouwens een boom die voorkomt in Madagaskar en waarvan, volgens de legende, reizigers het opgestapelde vocht in de bladeren opdronken om te overleven. Op de hoes is een afbeelding van de boom te zien die Gentenaar Louis van Houtte in 1875 tekende voor Flores de Serres et des Jardins de L’Europe volume 21. Het nummer is een zalig, laidback pareltje. Als heel het nieuwe album in dezelfde lijn ligt, dan leveren de Kloothommels de perfecte soundtrack voor de zomer.

Op Vision van Whispering Sons wordt het postpunk gaspedaal wat dieper ingedrukt en nemen de gitaren terug wat meer de overhand. Het is finaal Fenne die de trekker overhaalt met felle vocale uithalen in het tweede deel van deze fijne track. De drive naar meer en de drang naar perfectionisme heeft het beste in Whispering Sons naar boven gehaald. Several Others laat naast de traditionele gitaarlijnen vaak een breder geluid horen en de dreigende vocalen grijpen je weer als vanouds bij het nekvel.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More