Home Belgisch SHUBIL + OSKYL J. + GONE SON Mechelen, Concertzaak (22/04/2023)

SHUBIL + OSKYL J. + GONE SON Mechelen, Concertzaak (22/04/2023)

by Felix Sandon

Quizvraag: kan jij drie Mechelse groepen opnoemen? We geven het toe, zelf kennen we er ook maar heel weinig. Hoog tijd dus om de lokale helden hun moment in de schijnwerpers te gunnen, vond Concertzaak: nadat de organisatie al toppers als Tsar B en Mooneye naar de Dijlestad bracht, programmeerde ze nu met Shubil, Gone Son en Oskyl J. drie bands van onder de eigen kerktoren.

Gone Son. Foto: Benjamin Velleman

Een gitaarrijke avond, dat beloofde het te worden. Gone Son kreeg de eer om die af te trappen, met muziek die langzaam opkringelt en lang smeult alvorens volledig te ontbranden. Het vijfkoppige gezelschap bracht net nog single Talk It Out uit, waarin je pas in het slot de wanhoop in de stem van zanger Eliran Jongerling kan voelen wanneer hij “Let’s talk it out” smeekt. Een climax die wat ons betreft veel langer had mogen duren, zeker na zo’n langgerekte opbouw. Het is echter daarna dat de groep de mooiste en vloeiendste melodie uit zijn hoed tovert, in een nog niet uitgebracht nummer waarvan “Breathe under water” het beklijvende refrein vormt. Een lied dat geen seconde verspilt en waar we geen noot aan zouden veranderen. Dat geldt ook voor afsluiter Daywalker, waarin het vijftal zich met perfect gefiguurzaagde gitaarriffs van zijn stevigste kant toont.

Oskyl J. Foto: Benjamin Velleman

Oskyl J. brengt nummers over hagedissen en begraven worden op feestjes, zo beloofde de presentator ons. Die hebben we niet meteen opgemerkt, moeten we toegeven. Wat wel blijft hangen, is dat dit drietal uiterst aanstekelijke postpunk maakt waar lappen spoken word en flarden disco in figureren, met dansbare explosies die als geisers tevoorschijn schieten. De motor van de groep is de onvermoeibare drumster Mien Heyvaert, die als geen ander volledig opgaat in de muziek. Single Dharma Disco is het ideale visitekaartje, van de perfecte intro tot de zinderende finale. Het enige wat dit trio nog moet leren, is een applaus in ontvangst te nemen, want die vaardigheid zullen ze nog vaak nodig hebben.

Oskyl J. Foto: Benjamin Velleman

En dan was het al tijd voor de laatste groep. Shubil, met de ook als solo-artiest bekende Berang op gitaar, brengt filmmuziek waar je zelf de film bij mag verzinnen: atmosferisch en meeslepend, op de juiste momenten tot epische hoogten gestuwd. En dat volledig instrumentaal. Hier en daar lijken de composities om zang te smeken, maar de heren laten hun snaren, drums en toetsen voor zich spreken. Dat werkt het best in het nummer dat de groep aankondigt als het eerste dat ze samen schreven en dat perfect opbouwt van geknetter en ruis tot een prachtige melodie. En in het onroerende slotnummer, dat ze opdragen aan een onlangs verloren vriend.

Shubil. Foto: Benjamin Velleman

Zo, nu is de Mechelse scene op de wereldkaart gezet. Volgende afspraak in Concertzaak is op donderdag 4 mei, wanneer Mayorga en Ratmosphere te gast zijn.

FACEBOOK (GONE SON) / FACEBOOK (OSKYL J.) / FACEBOOK (SHUBIL)

INSTAGRAM (GONE SON) / INSTAGRAM (OKSYL J.) / INSTAGRAM (SHUBIL)

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More