Home Belgisch THE RATS – Last Chance Saloon

THE RATS – Last Chance Saloon

by Nel Mertens

De Gentse ratten laten van zich horen. Wat klinkt dit vandaag de dag mooi: ‘Gentse ratten’. En dat bewees de Gentse postpunkband met hun succesvolle doortocht in de halve finale van Humo’s Rock Rally 2024 en o.a. als support van het Britse Hotel Lux, Public Image Ltd. (PiL) en The Mary Wallopers met een sterke DIY-visie, want 30 shows in 2 jaar tijd, zonder booking agent of label: dit doen niet zo veel bands hen na!

Artwork © Bart Bling

Ze vullen hun rattennest met meer en meer fans. En met hun nieuwe single Last Chance Saloon.
Met het klinken van de eerste snaren in de intro laten Emile Dekeyser (zang), Gilles Menu (gitaar), Sander Dewispelaere (gitaar), Michiel Van Maele (bas) en Gilles Dierickx (drums) ons de saloon betreden. Zelfverzekerd, doch met grimmig, onstuimige pas van een shoegazeritme, klinken gitaren en bas in een vleugje ‘mexicana’ verborgen in een overheersend, glanzend bitter postpunksfeertje. De nonchalance waarmee de zanglijn heel natuurlijk rebels geponeerd wordt, schept de sfeer van de dreiging van ‘die laatste kans’.

Het streven naar authenticiteit wordt hier speels neergezet door Emile Dekeyser. Werkt hij, als een volleerd method actor, zichzelf doelbewust in nesten om verhaalstof te fabriceren? Of is die zienswijze eerder een excuus om slechte (levens)keuzes te vergoelijken? 

Last Chance Saloon is digitaal verschenen en een eerste voorsmaakje van de debuutep Disco To Disco van The Rats, die in september verschijnt.
Je kan The Rats live gaan meemaken op Zeverrock (9-10/8 in Zevergem) en ook op Boomtown (19-25/7 in Gent). Daar mogen The Rats als curatoren overigens zelf ook een line-up samenstellen voor het Alles Kan-podium op maandag 22 juli.

InstagramFacebookBandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More