Home Reviews WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Doodseskader

WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK: Doodseskader

by Nel Mertens

De letter D van Daarom! Waarom? Doodseskader.
We vatten het nog even samen, want dit is een Belgisch duo dat niet onder je aandacht mag ontsnappen.

© Ann Cnockaert

We schrijven 2020. Het jaar nul voor Doodseskader, hoewel we de heren achter het sludgemetalproject al kennen. Het zijn Tim De Gieter (Amenra, Fär, Every Stranger Looks Like You) en Sigfried Burroughs (a.k.a. drummer Bert Minnaert van o.a. The K., Onmens, PAARD., Kapitan Korsakov), die ondertussen zo’n 18 jaar vriendschap delen, maar slechts 1 single nodig hadden – Lepers – om ons meteen in hun diepduistere sound mee te sleuren alsof het een macaber genoegen was.

Een tweede single volgde. Meat Suit. “Een gitzwarte tekst die hard binnenkomt. Een brullend gebroken ziel vond zijn woorden tussen de straffende drumslagen en barbaarse gitaarsneren. Meedogenloos rauw. Kwetsend hard. Een nummer dat chaos veroorzaakt in ons lijf en hoofd, maar toch in al zijn ‘madness’ sonisch uitgebalanceerd klinkt tot in de puntjes”, schreven we toen. En het komt iedere keer weer, nog steeds even hard binnen.

Hun sound werd meteen internationaal opgemerkt en ze werden door het Duitse label Isolation Rec. in huis gehaald. Hun eerste album MMXX Year Zero verscheen nog datzelfde jaar. We ontdekten een erg gevarieerde crossoversound, waarbij de badass boys elke keer weer verrassend uit de hoek kwamen met contrasten in drumwerk en vocalen.

© Emiel Viellefont

Ook zij gingen online tijdens corona, met hun livestream Spiritual Punishment, waarbij ze hun sonische terreur de huiskamers binnen stuwden.

De losstaande single Still Haven’t Killed Myself was één van de sterkste nummers die we dit jaar te horen kregen. Intriest. Over de meest intense pijn. Bloedrauw. Verscheurend hard.

En dan moest Year One nog volgen (november 2022). Hun tweede album, hun sonische testament dat het overwinnen van de obstakels van het leven zegeviert.

De Gieter en Burroughs. Allebei met de D van Doodseskader. Gebalde vuisten. Onthou 45. Een uniek sterke strijdkracht, die zowel als oorlogsverklaring, maar evengoed als onafhankelijkheidsverklaring weerklinkt. Het blijft duidelijk dat ze met dit project hun eigen weg banen en dat jij en ik en zij beter niet in de weg staan.

Ook zin om hen live te beleven? Rep je. Laat hen (be)roeren. Dichtbij of veraf:

18/02 – Arsenaal / Lazarus, Mechelen + Dead Letter Box
22/02 – 404, Gent + Movulango
01/03 – Tivoli Vredenburg, Utrecht (NL) + Brutus & Psychonaut
02/03 – Doornroosje, Nijmegen (NL) + Brutus & Psychonaut
07-10/07 – Mystic Festival (Polen)

Facebook Instagram Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More